Travel Secrets

Birds with Skymirrors: Η Στέγη Γραμμάτων… πετάει

Birds with Skymirrors: Η Στέγη Γραμμάτων… πετάει

Πουλιά πετάνε στη Στέγη και μάλιστα με κινήσεις τόσο αριστοτεχνικές που λες και ζωντάνεψαν και αποφάσισαν να μας καθηλώσουν!

Αυτό μοιάζει να είχε στο μυαλό του ο σπουδαίος χορογράφος Lemi Ponifasio, ο οποίος φέτος φέρνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ένα θέαμα διαφορετικό απ’ όλα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το “Birds with Skymirrors”; Κρατήστε σημειώσεις…

-          Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του χορογράφου στο νησί Ταράουα. Εκεί παρατήρησε ότι από το ράμφος κάποιων πουλιών κρέμονταν πλαστικές λωρίδες βιντεοταινίας που αντανακλούσαν το φως σαν καθρέφτες και έτσι αυτή η εικόνα δε μπορούσε παρά να τον γεμίσει με μια απίστευτη ανάγκη για δημιουργικότητα.

-          Ούτε ο Πονιφάζιο ούτε τα μέλη της ομάδας του έχουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο χορό. Ο περιζήτητος όμως πλέον σε διεθνή φεστιβάλ χορογράφος έχει σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες. Ο ίδιος δηλώνει ότι στη δική του κουλτούρα το τραγούδι, ο χορός και οι τελετουργίες είναι μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων των νησιών Σαμόα απ’ τα οποία και κατάγεται.

-          Οι χορευτές της ομάδας είναι 3 Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και 7 από τα νησιωτικά κράτη Κιριμπάτι και Τουβαλού της Ωκεανίας, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στους ωκεανούς.

-          Η τελευταία του δουλειά, με τίτλο Prometheus, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μουσικό έργο του Καρλ Ορφ, εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου Προμηθεύς Δεσμώτης, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το φετινό Σεπτέμβριο στη Ruhr Triennale της Γερμανίας.

Παραστάσεις: 7 – 11 Νοεμβρίου στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις 20:30.

Πάρτε μια πρώτη γεύση από την παράσταση Birds With Skymirrors, παρακολουθώντας το trailer:

Από: Eleni Nikoloulia

 
 

Φωτογραφίες

επιστροφή