Travel Secrets

Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων

Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων

Photo by Petros Andronakis 

 

Η συνοικία Βαρούσι ήταν η χριστιανική συνοικία των Τρικάλων επί τουρκοκρατίας και βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου. Έως το 1930 θεωρούνταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και είναι στο σύνολό της διατηρητέα, με πάρα πολλά κτίρια από την εποχή της τουρκοκρατίας να σώζονται μέχρι σήμερα. Ετυμολογικά η λέξη «Βαρούσι» σημαίνει τη συνοικία εκτός κάστρου.

Η συνοικία αποτελούσε την εύπορη, χριστιανική και αυτοδιοικούμενη γειτονιά των Τρικάλων και τα εντυπωσιακά παλιά βαρουσιώτικα σπίτια κτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα ήταν φτιαγμένα με καλαμωτές, σοβά ή πλίνθους και ήταν βαμμένα με διάφορα χρώματα.

Photo by Petros Andronakis 

 

Στο Βαρούσι βρίσκονται επίσης και οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης όπως η Παναγία Φανερωμένη (1853), ο Άγιος Στέφανος (1896),  η Αγία Μαρίνα (1766), οι Αγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Αγία Επίσκεψη (1543), ο Άγιος Δημήτριος (1580), ο Άγιος Ιωάννης Ελεήμονας (14ος αιώνας), ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και ο Προφήτης Ηλίας (1896). Τα αρχοντικά και οι εκκλησίες του Βαρουσίου αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αιώνα που ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας.

Τα γραφικά και στενά σοκάκια της συνοικίας Βαρούσι, έγιναν γνωστά ως «Στενά του Σακαφλιά» στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Την ωραιότερη θέα στο Βαρούσι θα έχετε ψηλά από το Φρούριο την ώρα του ηλιοβασιλέματος ένα απαραίτητο must do κατά την διάρκεια της επίσκεψή σας στα Τρίκαλα.

Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες food & drink επιλογές της πόλης όπως το Λαδοφάναρο (Υψηλάντου & Κάνιγκος, τηλ. 24310-74610).

Για την διαμονή σας στην περιοχή των Τρικάλων, η επιλογή είναι μία, το πολυτελές Ananti City Resort, ένα υπέροχο boutique ξενοδοχείο με πολλές παροχές και ένα super bar-restaurant, το Oltre, που αποτελεί το γαστρονομικό hot spot όλης της περιοχής.

Για πληροφορίες και κρατήσεις ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πόλη των Τρικάλων ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts στο Twitter

Από: Αμαλία Μέη

 
 

επιστροφή