Travel Secrets

Η Σίφνος μας προσκαλεί για φαγητό

Η Σίφνος μας προσκαλεί για φαγητό

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Σίφνος θα γεμίσει από μυρωδιές, χρώματα, αρώματα και γεύση από Κυκλάδες.

Η γευστική πλευρά του νησιού αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο μέσα από ένα μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ. Στον γραφικό και ειδυλλιακό Αρτεμώνα θα γίνει το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές". Το φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός θα διαρκέσει τρεις μέρες με επισκέπτες από κυκλαδίτες και μη να συρρέουν στο νησί. Το ραντεβού με την γεύση στην ιδιαίτερη πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ έχει δοθεί για τις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ θα ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 18.30, ενώ στο τέλος κάθε μέρας, στις 21.30, πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς τόσο της Σίφνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών. Όλοι, ανεξαιρέτως οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν τις συνταγές και πάρουν μια γεύση από καλοκαίρι μέσα στον Σεπτέμβρη.

Αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων συναντιούνται στη γευστική και λαχταριστή Σίφνο και επιδεικνύουν την ιδιαίτερη και πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Μαζί με τα κυκλαδονήσια κάθε χρόνο στην έκθεση συμμετέχει κάποιο τιμώμενο νησί από το υπόλοιπο Αιγαίο, η ταυτότητα του οποίου διατηρείται επτασφράγιστο μυστικό μέχρι και την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.  Κάθε νησί έχει το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μαγείρους και σεφ, παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους.

Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, τα "Τσελεμεντάκια" (παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών), ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, φτιαγμένους στα μέτρα τους. Παράλληλα εκτός από τις μαγειρικές επιδείξεις και τους διαγωνισμούς μαγειρικής, διάφορες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το Φεστιβάλ δίνοντάς του άλλη αίγλη. Παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα)
  • Έκθεση λαογραφικού υλικού "Γιάννης Ατσόνιος" (στο στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγία του Μπαλή)
  • Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ (στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα)
  • Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ (Πολιτιστικό κέντρο "Μαριάνθη Σίμου)

Γεμίστε την φωτογραφική μηχανή του μυαλού σας με εικόνες από τα πιο γευστικά πιάτα.

Καλή σας όρεξη...

Από: Ζένια Πολυμενάκου

 
 

επιστροφή