Travel Secrets

Ίος, το νησί όπου όλα μπορούν να συμβούν

Ίος, το νησί όπου όλα μπορούν να συμβούν

Η Ίος είναι το λεύκωμα των Κυκλάδων, αυτό που εδώ και δεκαετίες νέοι από όλο τον κόσμο γράφουν στις σελίδες του ενθουσιώδη αποσπάσματα από το δικό τους αξέχαστο καλοκαίρι. Στις σελίδες της Νιό-της οι νεανικές αναμνήσεις ποτίζουν την αλμύρα του Αιγαίου δίνοντας χρώμα, φως και θετική ενέργεια στον επισκέπτη κάθε ηλικίας.  Γιατί στην Ίο η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση είναι μόνο η μια πλευρά της πολυσύνθετης προσωπικότητάς αυτού του ιδιαίτερου τόπου.

Θα ακούσεις πολλές ιστορίες για την Ίο. Αυτές που πρωταγωνιστούν ατίθασα νιάτα από τη δεκαετία του ’70 που άφησαν τη χώρα τους σε μακρινές γωνιές του πλανήτη για να ζήσουν σε αυτή τη φιλόξενη γωνιά του Αιγαίου· στο νησί που αγκαλιάζει τους πάντες με την απλότητά του. Ιστορίες από τη δεκαετία του ’80 με τα σοκάκια της κατάλευκης χώρας να γίνονται σημεία σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ μουσικών φυλών.

Αν ήταν μουσικό είδος η Ίος θα ήταν ροκ, αλλά και τζαζ ταυτόχρονα, αυθεντική, εναλλακτική και λάτρης της μελωδίας μέσα από ένα δικό της αυτοσχεδιαστικό ρυθμό.

Πέρα από τη φήμη της ως το νησί με την πλούσια νυχτερινή ζωή, η κρυφή και χαρισματική της προσωπικότητα ξετυλίγει μερικά από τα πιο ψαγμένα μυστικά των Κυκλάδων.

Από το υπέροχο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» που σχεδίασε με περισσή τέχνη και μεράκι ο φιλέλληνας και λάτρης του νησιού Γερμανός αρχιτέκτονας Peter Haupt, ως την κορυφή με τα διατηρητέα ιστορικά ξωκλήσια στην καρδιά της Χώρας και την πανοραμική θέα, η ζωή στη Νιο, στο νησί της αέναης νιότης, σε γεμίζει με μια όμορφη ενέργεια απλότητας, χαλάρωσης, αισιοδοξίας και γλυκύτητας.

Η ομάδα του Content Traveller πέρασε ένα μήνα στην Ίο, ανακάλυψε όλα τα γνωστά και άγνωστα «μυστικά» του νησιού και μας παρουσιάζει τα 10 must που πρέπει να δεις και να κάνεις όταν βρεθείς εκεί.

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα

Για να ανακαλύψεις τις ομορφιές της Ίου χρειάζεται να περπατήσεις. Όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα.

Ξεκίνησε από το λιμάνι ανεβαίνοντας τα φαρδιά σκαλοπάτια που οδηγούν στην καρδιά της Χώρας. Από τη Μεγάλη Πλατεία ανηφόρισε προς τα πάνω και βάλε στόχο την κορυφή. Θα συναντήσεις τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό και λίγο πιο  ψηλά την υπέροχη Παναγία  Γκρεμιώτισσα, την πιο εντυπωσιακή από τις 365 λευκές εκκλησιές του νησιού.  Από εδώ η θέα στο Αιγαίο είναι μοναδική. Η θέα στον οικισμό της Χώρας και στο υπέροχο στρογγυλό, φυσικό της λιμάνι θα σε γαληνέψουν. Μοναδικό σημείο για να απολαύσεις την υπέροχη γοητεία αυτού του  νησιού με τα λευκά σπιτάκια που κοσμούν τους λόφους της κι έγιναν γνωστά στα πέρατα του κόσμου.

Ιδανική βόλτα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα που η ζέστη έχει καταλαγιάσει και ο ήλιος ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη μέρα. Θα δεις τις πιο ζεστές, μεταξένιες ακτίνες ηλιοβασιλέματος να πλημμυρίζουν τον ορίζοντα.

Στα σοκάκια της Χώρας

Αυθεντική και όμορφη με μικροσκοπικά μαγαζάκια, ασβεστωμένα σοκάκια που σφύζουν από ζωή, ένα γοητευτικό κράμα από ταξιδιώτες και ντόπιους. Οι πρώτοι μοιάζουν σαν να ήρθαν σπίτι τους, άνετοι, ανεπιτήδευτοι, αληθινοί· οι δεύτεροι χαμογελαστοί, φιλόξενοι, έτοιμοι να σου μιλήσουν, φιλικοί και χαρούμενοι όπου και αν τους συναντήσεις.

Η Χώρα παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου με αμέτρητα «στιγάδια»- όπως ονομάζονται από τους ντόπιους τα σοκάκια- με τα κατάλευκα σπίτια, τις τοξωτές καμάρες και τις μικροσκοπικές χρωματιστές αυλές.

Φτάσε ψηλά ως την Πλατεία Άνοιξης, περπάτησε ανάμεσα στους 13 ανεμόμυλους, -το μοναδικό νησί στις Κυκλάδες με τόσους ανεμόμυλους συγκεντρωμένους σε ένα σημείο- γέμισε το νου με την ομορφιά της Χώρας και του φυσικού τοπίου τριγύρω.

Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»

Αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα θέατρα στη Μεσόγειο κι ένα λατρεμένο σημείο του νησιού που αξίζει να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά, ειδικά το απόγευμα πριν το ηλιοβασίλεμα που το φως απλώνει τις πορφυρές και χρυσές ανταύγειές του στο μάρμαρο και τη φυσική πέτρα, υλικά ντόπια από το νησί με τα οποία είναι χτισμένο.

Η μοναδική αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με μια υπέροχη θέα στον όρμο του Μυλοπότα θα φέρει στα αυτιά σου στίχους τους αγαπημένου Έλληνα ποιητή που του άρεσε να αγναντεύει από εδώ τον κόσμο. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Peter Haupt, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, έκανε εκπληκτική δουλειά και όλο το θέατρο είναι ένα αξιόλογο αντίγραφο αρχαίου Ελληνικού θεάτρου του νησιώτικου χώρου της Κάτω Ιταλίας. Οι μαρμάρινες κερκίδες του χωράνε 1.100 θεατές οι οποίοι, λόγω της θέσης του θεάτρου με προσανατολισμό προς το νότο, προστατεύονται από τους βόρειους καλοκαιρινούς ανέμους που φυσάνε στο νησί.

Μουσείο Γιάννη Γαίτη & Γαβριέλας Σίμωση

Αν και από τη μέρα της δημιουργίας του ως σήμερα δεν έχει λειτουργήσει oύτε για μια μέρα, αυτό το υπέροχο κομψοτέχνημα που έχει σχεδιαστεί με βάση το έργο του διάσημου ζωγράφου Γιάννη Γαίτη και της εξίσου αξιόλογης γλύπτριας και συζύγου του Γαβριέλας Σιμώση, αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αριστουργήματα της Ελλάδας και ολόκληρης της Μεσογείου.

Σχεδιασμένο από την κόρη τους καλλιτεχνικού ζεύγους Λορέτα Γαίτη αποτελεί ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός για το νησί, αλλά και για ολόκληρες της Κυκλάδες χάρης στην υπέροχη αισθητική του και τις δυνατότητες αξιοποίησης που διαθέτει.  Ώσπου να ανοίξει και  να μπορούμε όλοι να απολαύσουμε τις μοναδικές δημιουργίες των δυο σπουδαίων καλλιτεχνών, αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του αρτιότητα και την υπέροχη θέα.

Παλιόκαστρο

Αξίζει η διαδρομή αυτή προς τη βόρειο- ανατολική πλευρά του νησιού γιατί μέσα σε αυτό το γυμνό Κυκλαδίτικο τοπίο θα απολαύσεις την καλύτερη θέα από ψηλά στο Αιγαίο. Ένα κομμάτι του βυζαντινού αυτού κάστρου παραμένει ως σήμερα κυριολεκτικά στην άκρη ενός πανύψηλου γκρεμού. Αυτό είναι ένα από τα εκλεκτά μέρη στη Μεσόγειο για να απολαύσεις την αυγή. Άλλωστε, ο λόγος που δημιουργήθηκε εδώ σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι για  να γίνεται επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από την Κρήτη ως την Κωνσταντινούπολη. Για φαντάσου! Ένα κρυφό σημείο παραδείσου για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Αξίζει να θυμάσαι ότι από εδώ παλιά οι κάτοικοι επικοινωνούσαν με φωτιές με τη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη.

Αρχαιολογικός χώρος Σκάρκου

Ένας αριστουργηματικός χώρος  ο οποίος βραβεύτηκε για την υποδειγματική αναστήλωση και ανάδειξή του και μαρτυρά τον πολιτισμό που άνθισε στο νησί ήδη από τα πρωτοκυκλαδίτικα χρόνια περίπου το 2800 πΧ.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο με το όνομα Αμοιραδάκειο Μέγαρο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Χώρας μαζί με το Δημαρχείο, θα βρεις μοναδικά αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα του Σκάρκου και θα μάθεις γιατί η Νιος, πάνω ακριβώς από τη Μινωίκή Κρήτη και δίπλα στη Σαντορίνη, έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία κι εξάπλωση του αρχαίου πολιτισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αγία Ειρήνη

Μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του νησιού χτισμένη στην άκρη του λιμανιού,  υποδέχεται κάθε περαστικό και επισκέπτη που πρωτοφτάνει στο νησί. Θα τη βρεις μετά το μουράγιο και τη μαρίνα του λιμανιού κι εδώ θα απολαύσεις ένα από τα πιο γαλήνια ηλιοβασιλέματα με θέα το όμορφο λιμάνι του νησιού. Συνήθως δε θα βρεις κόσμο και αυτό το κάνει ιδανικό σημείο για περισυλλογή και αγνάντι. Αξίζει να θυμάσαι ότι το λιμάνι της Ίου είναι ένα φυσικό, ασφαλές λιμάνι που ξεχωρίζει για τη φυσική του ομορφιά και για το άρτιο, υπέροχο σχήμα του.

Μουσείο Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο

«Το φως στην Ελλάδα είναι εντελώς πνευματικό. Μέσα σε αυτό ο άνθρωπος κατορθώνει να δει καθαρά, να βάλει τάξη στο χάος και να φτιάξει ένα σύμπαν. Ενα σύμπαν, σημαίνει αρμονία» έλεγε ο Γάλλος εικαστικός, σκηνοθέτης και φωτογράφος Ζαν Μαρί Ντρο ο οποίος έζησε στο νησί στην τοποθεσία ‘Αι Γιάννης δίπλα στον Μυλοπότα.

Το σπίτι του σήμερα είναι επισκέψιμο – θα πρέπει να συνεννοηθείτε για τις ώρες καθώς δεν υπάρχει σταθερό ωράριο που είναι ανοικτό για το κοινό- και μπορείτε να δείτε μοναδικές συλλογές του καλλιτέχνη από γραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κ.α Το σπίτι του, δε ,αποτελεί ένα κομψοτέχνημα εμπνευσμένο από την παραδοσιακή, Νιώτικη αρχιτεκτονική.

Τάφος Ομήρου

Σαν αρχαιολογικό μνημείο δε θα σας εντυπωσιάσει, καθώς περισσότερο θυμίζει μια πρόχειρη κατασκευή με πέτρες. Ωστόσο, η τοποθεσία που είναι ο τάφος του Ομήρου θα σας μαγέψει. Στο σημείο Πλακωτός με πανοραμική θέα στο Αιγαίο θα απολαύσετε το υπέροχο φυσικό τοπίο που πλαισιώνει τον τάφο του μεγάλου ποιητή η μητέρα του οποίου καταγόταν από την ‘Ιο και λέγεται ότι εδώ άφησε κι εκείνος την τελευταία του πνοή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή