Travel Secrets

Βαρούσι: Βόλτα στην παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων

Βαρούσι: Βόλτα στην παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων

Βολτάρουμε στο Βαρούσι, την πιο παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Στις παρυφές του Φρουρίου της πόλης, το Βαρούσι μας παρασύρει σε ένα ρομαντικό ταξίδι στο χρόνο, από τον 17ο και 18ο αιώνα, ως την εποχή του Τσιτσάνη και τη σημερινή εποχή. 

Η γνωριμία μας με τα Τρίκαλα αξίζει να ξεκινήσει από εδώ. Αφηνόμαστε στη γοητεία του Βαρουσίου και βολτάρετε στα στενά του Σακαφλιά.  Διασχίζοντας το Βαρούσι, αντικρίζουμε τα όμορφα αρχοντικά της παλιάς συνοικίας, χτισμένα κυρίως το 17ο και το 18ο αιώνα, που επί τουρκοκρατίας αποτελούσαν τη χριστιανική συνοικία και μέχρι το 1930 την αρχοντογειτονιά των Τρικάλων. Περιπλανιόμαστε σε ολόκληρη τη συνοικία που πλέον έχει κηρυχθεί διατηρητέα και αφήνουμε τα βαμμένα με έντονα χρώματα αρχοντικά με την περίτεχνη αρχιτεκτονική τους να μας ταξιδέψουν πίσω σε άλλες εποχές. 

Photo by Petros Andronakis 

Ετοιμολογικά, η λέξη Βαρούσι σημαίνει τη συνοικία ενός κάστρου. Επί τουρκοκρατίας, αποτελούσε τη χριστιανική συνοικία των Τρικάλων, η οποία ως το 1930 ήταν η πιο αρχοντική γειτονιά της πόλης. Σήμερα, είναι στο σύνολό της διατηρητέα με πολλά κτίρια από την εποχή της τουρκοκρατίας να σώζονται μέχρι και σήμερα. Τα γραφικά και στενά σοκάκια της συνοικίας Βαρούσι, έγιναν γνωστά ως «Στενά του Σακαφλιά» στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.

Στο Βαρούσι βρίσκονται επίσης και οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης όπως η Παναγία Φανερωμένη (1853), ο Άγιος Στέφανος (1896),  η Αγία Μαρίνα (1766), οι Αγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Αγία Επίσκεψη (1543), ο Άγιος Δημήτριος (1580), ο Άγιος Ιωάννης Ελεήμονας (14ος αιώνας), ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και ο Προφήτης Ηλίας (1896). Τα αρχοντικά και οι εκκλησίες του Βαρουσίου αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αιώνα που ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας.

Tip: Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, απολαύστε την ομορφότερη θέα στο Βαρούσι από το Φρούριο.

Για τη διαμονή σας στα Τρίκαλα, επιλέξτε το Ananti City Resort, το κορυφαίο luxury resort στην ευρύτερη περιοχή που διαθέτει πολυτελείς εγκαταστάσεις spa αλλά και το γαστρονομικό hot spot της περιοχής, το Oltre Bar Restaurant. Από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου, απολαύστε 2 διανυκτερεύσεις σε μια υπέροχη πολυτελή σουίτα με πανοραμική θέα, με 420 ευρώ.

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts στο Twitter και στο Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή