Travel Secrets

Γνωρίστε τον γευστικό πλούτο των Τρικάλων!

Photo by Meteorisimo FB page

Photo by Meteorisimo FB page

Αναδημοσίευση από www.umami.gr

Οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει το νομό Τρικάλων με τα επιβλητικά Μετέωρα, τη γραφική Καλαμπάκα, τη λίμνη Πλαστήρα ή τα πανέμορφα ορεινά χωριά Ελάτη και Περτούλι.  Με αφορμή, λοιπόν, το “Meteorisimo”, ένα διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας του νομού Τρικάλων, ας γνωρίσουμε τον γευστικό πλούτο της περιοχής, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και παραδοσιακά γλυκίσματα και φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει κατά την παραμονή του ή να πάρει μαζί μετά από μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα ή τα ορεινά χωριά του νομού…

Μέσα σε δύο ημέρες κάτοικοι, επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και αντιπρόσωποι χωρών του εξωτερικού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τοπικών εδεσμάτων από τον σεφ Νίκο Φωτιάδη σε συνεργασία με τον επίσης σεφ Άγγελο Μακρή, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, αλλά και από νοικοκυρές, αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες της περιοχής και φυσικά να τα δοκιμάσουν.

Θαυμάσαμε γυναίκες να ανοίγουν κυριολεκτικά "στο λεπτό" παραδοσιακό φύλλο ζύμης και να φτιάχνουν τραχανόπιτα, γνωστούς σεφ να φτιάχνουν άζυμες πίτες, που έψησαν σε μεταλλικά σάτσια πάνω στα κάρβουνα μαζί με ντόπια λουκάνικα και μανιτάρια, αλλά και την αρχαιοελληνικής καταγωγής συνταγή του τρικαλινού χοιρινού στιφάδου, που μπήκε σε πήλινη γάστρα και ψήθηκε επίσης με τον παραδοσιακό τρόπο. Γλυκαθήκαμε δοκιμάζοντας τη «Σπάτουλα» (τοπικό αστικό γλυκό με βάση που θυμίζει καρυδόπιτα, λευκή κρέμα και επικάλυψη ψημένου αμυγδάλου), αλλά και τον παραδοσιακό τρικαλινό χαλβά, που φτιάχτηκε επιτόπου από ντόπιο ζαχαροπλάστη τρίτης γενιάς, σε μπακιρένιο σκεύος. Επισκεφτήκαμε και τη μικρή έκθεση τοπικών προϊόντων, από γαλακτοκομικά, λουκάνικα, ζυμαρικά και τουρσί, μέχρι αναψυκτικά, γλυκά κουταλιού, μέλι και κουλουράκια. 

Αν επισκεφθείτε την ορεινή περιοχή, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
 • Κρέατα εξαιρετικής ποιότητας (συχνά ελευθέρας βοσκής), κοντοσούβλι αρνίσιο ή προβατίνας, αλλά και πολύ καλό κυνήγι, όπως ζαρκάδι και αγριογούρουνο, στην εποχή του.
 • Παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, όπως η γίδα βραστή με τραχανά και η πρασοτηγανιά, τοπικό πιάτο με χοιρινή τηγανιά και πράσο, που έχει διατηρηθεί από την εποχή των «γουρουνοχαρών», δηλαδή των γιορτών των χοιροσφαγίων.
 • Παραδοσιακές πίτες σαν την τραχανόπιτα, τη «μπατζίνα» (κολοκυθόπιτα), τη χορτόπιτα με άγρια χόρτα από το βουνό, την τυρόπιτα με ντόπιο τυρί, κ.ά.
 • Το γαλοτύρι, ένα είδος νόστιμου αλειφώδους λευκού τυριού από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα με υπόξινη γεύση, που σερβίρεται κυρίως σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό ψητού κρέατος. Στα χωριά είναι ακόμη πιο γευστικό, αφού φτιάχνεται από οικογενειακές παραγωγές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή