Travel Secrets

Αποδράστε στην Αρεόπολη για ένα Σαββατοκύριακο!

Αποδράστε στην Αρεόπολη για ένα Σαββατοκύριακο!

Photo by Flickr user Eleana Belyak

Πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, η Αρεόπολη αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα χωριά της περιοχής και αφορμή για μια μοναδική εκδρομή στην Πελοπόννησο. Χτισμένη στο κέντρο της Χερσονήσου της Μάνης και σε υψόμετρο 250 μ., η Αρεόπολη κόβει στα δύο την οροσειρά του Ταϋγέτου, ενώ στα δυτικά της προσφέρει υπέροχη θέα στον πανέμορφο Μεσσηνιακό κόλπο. Η Αρεόπολη, ένας από τους ωραιότερους και ιστορικά πιο σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, βρίσκεται σε απόσταση 72χλμ από τη Σπάρτη, και οι πέτρες της «φωνάζουν» ακόμη υπερήφανα πως από εδώ σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821.

Για να φτάσετε στην Αρεόπολη, από τη Σπάρτη ακολουθήστε το δρόμο προς Γύθειο και από εκεί συνεχίστε προς τη Μάνη. Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 72 χλμ. για Αερόπολη από τη Σπάρτη και 25 περίπου χλμ. από το Γύθειο. Σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από τον Γερολιμένα, η Αρεόπολη διατηρεί το χρώμα της αυθεντικής Μάνης αλλά παράλληλα προσφέρεται για έντονο lifestyle όλες τις ώρες τις ημέρας.

Τι να δείτε

Κατά την επίσκεψή σας στην Αρεόπολη αξίζει να θαυμάσετε τις εκκλησίες του οικισμού που αποτελούν αξιοθέατα λόγω της πλούσιας ιστορίας που κουβαλούν.

Photo by Flickr user Miltos A.

–Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, με σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό (1836) αποτελεί σήμα όλης της πόλης.

–Οι μικρές, λιτές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (προ του 17ου αι.), της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.

–Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος (αρχές 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868.

–Η Παναγία η Γεωργιάνικη (μέσα 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με όμορφα λαϊκά λιθανάγλυφα και τέμπλο με αξιόλογες εικόνες.

–Ο Άγιος Νικόλαος (1807) με δωδεκάπλευρο τρούλο και ενδιαφέροντα ξύλινο γυναικωνίτη.

–Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.

–Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Αθανάτων.

Στα περίχωρα της πόλης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου με το χαρακτηριστικό παλαιό νεκροταφείο, η Παναγία η Κοντοριάνικη, ο κοιμητηριακός Άγιος Νικόλαος, το μοναστήρι της Κοίμησης στην Παλέρημο, το μοναστήρι Άγιοι Πάντες στα Ξιφαριάνικα με τοιχογραφίες του 1767 και η Παναγία η Τσιπιώτισσα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Πληροφορίες από wikipedia

Στην Αρεόπολη θα απολαύσετε νόστιμο χοιρινό όπως γουρουνοπούλα, μανιάτικα λουκάνικα και διάφορα παστά. Δοκιμάστε επίσης τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, ενώ φάτε λαλάγγια  και καγιανά για να πάρετε όλη τη γεύση αυθεντικής Μάνης!

Πού να φάτε

Κατώι

Για υπέροχα μαγειρευτά, επιλέξτε το εστιατόριο Κατώι που σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και υπέροχο γουρουνόπουλο!

Μπάρμπα Πέτρος

Φάτε νόστιμη ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά στο εστιατόριο Μπάρμπα Πέτρος στον κεντρικό δρόμο της Αρεόπολης. Τηλ 27330 51205.

Μαύρος Πειρατής

Απολαύστε καλό ψάρι δίπλα στη θάλασσα του νέου Οιτύλου στην ψαροταβέρνα Μαύρος Πειρατής. Τηλ. 27330 59363

Ψησταριά Αλέπης

Ανάμεσα στις πλατείες Νιαρχάκου και Αθανάτων, βρίσκεται η ψησταριά Αλέπης, όπου θα απολαύσετε γουρουνόπουλο σούβλες, μανιάτικο λουκάνικο αλλά και σουβλάκια. Τηλ. 27330 51276.

Διασκέδαση

Aula Cafe

Στον κεντρικό δρόμο της Αρεόπολης πιείτε τον καφέ σας ή και το ποτό σας σε ένα ρομαντικό και γραφικό περιβάλλον.

Παραδοσιακό καφέ η Αρεόπολη

Απολαύστε μαζί με τον καφέ σας διάφορες τοπικές λιχουδιές ή το βραδάκι πιείτε ποτά και κοκτέιλς κάτω από το φως των αστεριών. Τηλ. 6974 434 705

Διαμονή

Συνδυάστε την εξόρμησή σας στην Αρεόπολη με μια αξέχαστη διαμονή στo ιστορικό ξενοδοχείο Κυρίμαι Hotel στον Γερολιμένα Μάνης. Το ξενοδοχείο Κυρίμαι, που έχει χαρακτηριστεί από το CNN ως ένας από τους λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα το χειμώνα, μοιάζει σαν ένας πλωτός παράδεισος χαλάρωσης και ηρεμίας και είναι φτιαγμένο για να σας χαρίσει μια ξεχωριστή διαμονή στο Γερολιμένα, σε ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

kyrimai hotel

Κάντε κράτηση στο ξενοδοχείο Κυρίμαι για μια αξέχαστη διαμονή δύο διανυκτερεύσεων με μόλις 160 ευρώ!

kyrimai

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή