Travel Secrets

Η Παραδοσιακή Βασιλόπιτα

Η Παραδοσιακή Βασιλόπιτα

Κάθε σπίτι αυτές τις μέρες ετοιμάζει τη δική του βασιλόπιτα και όλοι περιμένουν την αλλαγή του χρόνου για να την κόψουν και να δουν ποιος θα είναι ο τυχερός που θα κερδίσει το φλουρί.

Η ιστορία του εθίμου της βασιλόπιτας ανάγεται στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» που στη συνέχεια παρέλαβαν οι Φράγκοι, οι οποίοι τοποθέτησαν πρώτοι νόμισμα μέσα στη πίτα και ανακηρυσσόταν «Βασιλιάς της βραδιάς» εκείνος που το έβρισκε. Σύμφωνα με άλλο έθιμο, τοποθετούσαν φασόλι αντί για νόμισμα και αυτόν που το έβρισκε «φασουλοβασιλιά». Πέρα όμως από αυτό το φράγκικο έθιμο που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μια θρησκευτική παράδοση που συνδέεται με το Μέγα Βασίλειο. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, κάποτε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας που ήταν επίσκοπος ο Μέγας Βασίλειος, ήρθε ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με σκοπό να την λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους να μαζέψουν όσα περισσότερα χρυσαφικά μπορούσαν για να δοθούν ως λύτρα στον κατακτητή. Πράγματι μαζεύτηκαν αρκετά, αλλά είτε επειδή μετάνιωσε ο Έπαρχος είτε ως εκ’ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του Έπαρχου. Έτσι λοιπόν, ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να επιστρέψει τα τιμαλφή στους κατόχους τους και χωρίς να γνωρίζει φυσικά τι ανήκει και σε ποιόν, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι και στη συνέχεια τοποθέτησε μέσα στους άρτους τα νομίσματα ή τα τιμαλφή και τα διένειμε στον κόσμο την επόμενη μέρα, ούτως ώστε το έθιμο να διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

 

Συνταγή για παραδοσιακή Βασιλόπιτα     

Υλικά

250 γρ. μαργαρίνη

400 γρ. ζάχαρη

6 αυγά

200ml γάλα

1/2 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι κρασιού κονιάκ

1 πορτοκάλι (ξύσμα)

1 βανίλια

2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε κοσκινίζοντας το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ για να γίνει πιο αφράτο. Στη συνέχεια χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη ή σχηματίζουμε με αμύγδαλα τον αριθμό της χρονιάς.

Από: Πάνος Παπαμικρόπουλος

 
 

επιστροφή