Travel Secrets

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου έχει όνομα!

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου έχει όνομα!

Μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα επιφύλασσε αυτή η εβδομάδα για τους λάτρεις των ουράνιων σωμάτων. Μία φωτεινή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει την έλευση του φθινοπώρου το οποίο στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει έρθει ακόμα θερμοκρασιακά.

Όσοι από εσάς ήταν πιο τυχεροί ίσως παρακολούθησαν εχτές Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου την πλήρη άνοδο του φεγγαριού αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Η πανσέληνος όταν είναι κοντά στην ισημερία είναι γνωστή και ως Φεγγάρι Συγκομιδής (Harvest Moon). Το όνομα της, η όμορφη πανσέληνος, το πήρε από τους αγρότες δεδομένου ότι το προστιθέμενο φως λέγεται ότι τους βοήθησε να συγκεντρώσουν τις καλλιέργειες τους και να κάνουν την συγκομιδή των τροφών που απλόχερα η φύση τους προσφέρει. Οι «θάλασσες» του φεγγαριού, οι μαύρες κουκίδες στην επιφάνεια του, είναι εύκολα ορατές με γυμνό μάτι.

Η σημερινή νύχτα, 19 Σεπτεμβρίου, θα είναι ακόμα πιο μαγική και ιδιαίτερη. Ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Ουρανός, θα βρεθεί οπτικά κοντά στο φεγγάρι. Ο πράσινος γίγαντας ,Ουρανός, θα είναι το αποψινό ζευγάρι του φεγγαριού. Με το έντονο φως από το φεγγάρι, τα κιάλια θα είναι η καλύτερη λύση σας για να βρείτε στην απεραντοσύνη του ουρανού το ζευγάρι. Απλά κοιτάξτε για ένα μικρό πρασινωπό-μπλε δίσκο στο οπτικό πεδίο. Και αν αναρωτιέστε από που έχει πάρει το περίεργο χρώμα του ο πλανήτης Ουρανός η επιστημονική εξήγηση αφορά στην  απορρόφηση του ερυθρού φωτός από το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα δίνοντας του το ψυχρό γαλάζιο χρώμα.

Επιλέξτε ένα σημείο σκοτεινό και μακριά από τα πολλά φώτα της πόλης για να απολαύσετε την σημερινή πανσέληνο. Καλωσορίστε μαζί της και εσείς το φθινόπωρο με τον ομορφότερο τρόπο. Και μην ξεχάσετε ότι την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, είναι η φθινοπωρινή ισημερία με την μέρα να χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη!

Από όπου και αν δείτε απόψε το φεγγάρι να έχετε ένα όμορφο βράδυ…


Από: Ζένια Πολυμενάκου

 
 

επιστροφή