Travel Secrets

Η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου

Η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου

Σίγουρα ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για τους Έλληνες που την γιορτάζουν κατά κόρον  σε νησιωτικούς και ορεινούς προορισμούς, πάντα μακριά από το κλεινόν άστυ. Κάποιοι πιο γνωστοί προορισμοί, άλλοι λιγότερο φημισμένοι, όλοι έχουν κάποια εκκλησία να τιμήσουν την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι προαύλιοι χώροι των εκκλησιών γεμίζουν από κόσμο που έρχεται να τις επισκεφτεί και από παραδοσιακές μουσικές από τα τοπικά πανηγύρια.

Παναγία η Πορταϊτισσα (Αστυπάλαια)

Από την πεταλούδα του Αιγαίου δεν θα μπορούσε να λείπει μια εκκλησία. Η Παναγιά η Πορταϊτισσα αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού και το μεγαλύτερο του προσκύνημα. Άρχισε να χτίζεται το 1762 από τον τυφλό Όσιο Άνθιμο. Η ανέγερση κράτησε εννιά χρόνια και στη διάρκεια της η παράδοση μιλά για πολλά θαύματα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταϊτισσα της Μονής Ιβήρων, αντίγραφο της εικόνας της οποίας έφερε ο Όσιος Άνθιμος στην Αστυπάλαια.

Ιερά Μονή Παναγίας Πανάχραντου (Άνδρος)

Η μονή Παvαxράvτου, είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου.Βρίσκεται σε πλαγιά του όρους Γερακώνες σε ύψος 230 μ. Σύμφωνα με τον κώδικα της Μονής το Μοναστήρι κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, την εποχή της εκστρατείας του κατά των Αράβων της Κρήτης (961 μ.Χ.). Στο μοναστήρι φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα της Θεοτόκου, έργο του ΅Ευαγγελιστή Λουκά Η ιερά εικόνα βρέθηκε από δύο Μοναχούς, οι οποίοι έβλεπαν κάθε βράδυ ένα δυνατό φως στο μέρος πού σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι. Στο μοναστήρι φυλάσσεται και n Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος. Από τη μονή θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της Μεσαριάς και τα γύρω χωριά.

Ζαγοροχώρια

Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς. Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς.

Πανηγύρια θα βρείτε στα :Ασπράγγελοι ,Βίτσα, Γρεβενίτι, Δίλοφο, Διπόταμο, Ιτέα, Κουκούλι, Λάιστα, Μακρίνο, Μεσοβούνι,Τσεπέλοβο, Φραγκάδες

Παναγία Φανερωμένη (Άνδρος)

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Παναγία Κρεμαστή (Ρόδος )

Και στο νησί της Ρόδου η λατρεία, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που συνοδεύουν την Παναγία προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας. Αναμφισβήτητα το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.

Παναγιά Γκρεμιώτισσα (Ίος)

Ιερό προσκύνημα στην Ίο είναι η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα. Η γραφική νησιώτικη εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε απρόσιτο γκρεμό. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως ταξίδεψε από την τουρκοκρατούμενη Κρήτη και έφθασε στα φιλόξενα ακρογιάλια του νησιού σε μια μικρή σχεδία με ένα αναμμένο καντήλι. Στο πιο περίβλεπτο μέρος της Χώρας, δίπλα σε ένα γερο-φοίνικα που θυμίζει την παλαιά ονομασία του νησιού «Φοινίκη», η Γκρεμιώτισσα, όπως λένε οι νησιώτες, «εποπτεύει και φυλάει το νησί της από κάθε κακό».

Παναγία Επισκοπής (Σαντορίνη)

Η εκκλησία του 11ου μ.Χ. αιώνα με τις μοναδικές τοιχογραφίες, που κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό, κατάφερε να επιβιώσει από πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές, κυρίως σεισμούς. Βρίσκεται στο χωριό Μέσα Γωνιά και είναι το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης. Η πιο σημαντική εικόνα που βρίσκεται στο ναό είναι η Παναγιά Γλυκοφιλούσα, η οποία συμμετείχε στις λιτανείες στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και δόθηκε στο Ναό της Επισκοπής τον 11ο αιώνα.

Μάνη

Επίκεντρο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου στη Μάνη αποτελούν τα Κονάκια Γυθείου, με τον Επιτάφιο της Θεοτόκου. Η τελετή ξεκινάει με πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό και στη συνέχεια, θα τελεστεί η ακολουθία του Επιταφίου με τα εγκώμια της Παναγίας, από τον μητροπολίτη Μάνης. Την ημέρα του 15Αυγουστού θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό του Πολυαράβου και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο της τριήμερης μάχης που δόθηκε στην περιοχή, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται , το βράδυ, στην πλατεία των Κονακίων, με παραδοσιακό μανιάτικο γλέντι, συνοδεία δημοτικής μουσικής.

Αρκαδία

Στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας γιορτάζει η Παναγία η Επισκοπιώτισσα, σε ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο Τεγέας, όπου χιλιάδες πιστοί θα δώσουν το παρόν, για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο της Θεοτόκου, που αποτελεί δωρεά του μακαριστού πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Γερασίμου.

Επισκεφτείτε τους δικούς μας αγαπημένους προορισμούς και ζήστε την παράδοση όπως επιβάλει η μέρα. Τοπικές λιχουδιές, χοροί και πανηγύρια που σίγουρα θα προσθέσουν μια διαφορετική και ιδιαίτερη πινελιά στο καλοκαίρι σας.

Από: Ζένια Πολυμενάκου

 
 

επιστροφή