Travel Secrets

Ζήστε τη μαγεία του σινεμά στην Άνδρο

Ζήστε τη μαγεία του σινεμά στην Άνδρο

Σε ένα τεράστιο κινηματογραφικό σκηνικό έχει μετατραπεί εδώ και ενάμιση μήνα το νησί της Άνδρου, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», τα οποία ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου.

Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, άνοιξαν τα σπίτια τους, δάνεισαν στην παραγωγή οικογενειακά κημίλια, προσωπικά αντικείμενα αλλοτινών καιρών, έπιπλα, είδη οικοσκευής και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να επιτευχθεί η πιστή, ως την τελευταία λεπτομέρεια, αναπαράσταση της εποχής κατά την οποία εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα και η ταινία.

Έτσι λοιπόν, μία από τις γραφικότερες Χώρες των Κυκλάδων, «έσβησε» τα σύγχρονα σημάδια της και γύρισε 80 χρόνια πίσω, ενώ οι κάτοικοί της ήρθαν πιο κοντά, έδειξαν το καλύτερο πρόσωπό τους και βοήθησαν τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη στα δύσκολα γυρίσματα της ταινίας που βασίζεται το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Η Άνδρος, ένα νησί με μακρά ναυτική παράδοση ονομαζόταν από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και την εποχή του Μεσοπολέμου «Μικρά Αγγλία», σε μια προσπάθεια να «μιμηθεί» την πανίσχυρη ναυτικά Αγγλία αλλά κυρίως λόγω αντιπαλότητας με τα εφοπλιστικά γραφεία της Αγγλίας. Στο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη έχει αποτυπωθεί η ναυτική ζωή της Άνδρου από το 1925 μέχρι και το 1950, μέσα από ιστορίες των ίδιων των ναυτικών αλλά και των γυναικών που έμεναν πίσω, περιμένοντας τη χαρμόσυνη είδηση της επιστροφής ή το τραγικό μήνυμα της απώλειας.

Οι συντελεστές της ταινίας περπάτησαν σπιθαμή προς σπιθαμή την Άνδρο, αναζητώντας κάθε ατμοσφαιρική γωνία του νησιού, όπου θα μπορούσαν να γίνουν γυρίσματα. Περισσότερα από εκατό σημεία, ανάμεσά τους το γηροκομείο, το παλιό νεκροταφείο, η λέσχη Ανδρίων, η Καΐρειος βιβλιοθήκη, το Επισκοπείο, η Ρίβα, η Αγία Θαλασσινή, η Πλακούρα, το Κόρθι, αποτελούν το σκηνικό που θα ξαναζωντανέψει μνήμες και ιστορίες από την παλιά Άνδρο. 

Από: Βίκυ Λαζαρίκου

 
 

επιστροφή