Travel Secrets

Αποκριάτικα έθιμα, πλάι στο ηφαίστειο

Αποκριάτικα έθιμα, πλάι στο ηφαίστειο

Τα αποκριάτικα έθιμα της Σαντορίνης, διαφέρουν από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Κάτι που άλλωστε συμβαίνει με τα πάντα στο νησί...

Κατά το παρελθόν, από την γιορτή του Αγίου Αντωνίου μέχρι την Κυριακή της Τυρινής και με την έναρξη του Τριωδίου παιδιά, και μεγάλοι, ντύνονταν αστείοι μασκαράδεςκαι τα βράδια επισκέπτονταν τα διάφορα σπίτια, που είχαν προγραμματίσει. Μόλις έφταναν έξω από την πόρτα οι μασκαράδες φώναζαν: “Νάμπουνε μέσα οι μασκάροι; Και ο αφέντης του σπιτιού απαντούσε: Εμπάτε εμπάτε”.

Το απόγευμα της Κυριακής των Αποκριών όλα τα χωριά ήταν στο πόδι. Όλοι ήταν ντυμένοι, όλοι μεταμφιεζόντουσαν και όλοι άλλαζαν τις φωνές τους ανάλογα με τον ρόλο που έπαιζε ο καθένας, διότι πριν φανερώσουν τα πρόσωπά τους έπρεπε να παίξουν κάποιο σύντομο ρόλο μιας υπόθεσης.

Τα κορίτσια έτρεχαν πίσω από τους μασκαρεμένους φωνάζοντας όσο πιο δυνατά μπορούσαν “Νάαα τζοι, οι μασκαράτοι”, φράση που επαναλάμβαναν σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν τελικά στην εκάστοτε πλατεία του χωριού. Οι χοροί και τα τραγούδια δεν αργούσαν να ξεκινήσουν, ενώ παντού άκουγες το τραγούδι της Αποκριάς:

Τούτες οι μέρες το ‘χουνε, τούτες οι δυο βδομάδες, να τραγουδάνε τα παιδιά, να χαίρονται οι μανάδες”.

Φτάνοντας στο σήμερα, μπορεί να μην συναντάμε αντίστοιχα έθιμα, το καρναβάλι όμως στην πλατεία των Φηρών είναι ακόμα εδώ και γεμίζει το νησί με κέφι, χορό και χαμόγελα, ένα θέαμα που αξίζει να παρακολουθήσετε...

Από: Ελένη Νικολούλια

 
 

επιστροφή