Travel Secrets

"Ή πετάς ή πεθαίνεις"…Το πιο θανατηφόρο αεροδρόμιο στον πλανήτη

Ποιός θα το περίμενε ότι οι δυσκολίες για να σκαρφαλώσει κανείς στο Έβερεστ, ξεκινάνε ήδη από το αεροδρόμιο της περιοχής ; 

Το αεροδρόμιο Tenzing-Hillary βρίσκεται σε υψόμετρο 2.860 μέτρων και είναι το μέρος στο οποίο θα προσγειωθούμε (Θεού θέλοντος) στα Ιμαλάια προκειμένου να αναρριχηθούμε στο Έβερεστ ή να απολαύσουμε την θέα έστω…από τους πρόποδες. 

Είναι επίσης γνωστό ως αεροδρόμιο Lukla από την ομώνυμη περιοχή στο ανατολικό Νεπάλ και εδώ και χρόνια θεωρείται το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον πλανήτη, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που ταλανίζουν πάντα την περιοχή με βαριές βροχοπτώσεις, δυνατούς αέρηδες, βαριά συννεφιά και πυκνή ομίχλη.   

 

Πέραν από τις καιρικές συνθήκες, ο άλλος λόγος που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση είναι η έλλειψη περιβάλλοντος χώρου. Εδώ θα δούμε τον πιο κοντό αεροδιάδρομο με μήκος μόλις 500 μέτρων και πλάτος 20 μέτρων. Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει…γκρεμός, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση ξαφνικής διακοπής της απογείωσης. Το αεροπλάνο ή θα πετάξει ή θα πέσει στην άβυσσο.

Και η προσγείωση όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν το αεροπλάνο δεν προλάβει να φρενάρει εγκαίρως, τότε θα συγκρουστεί στην άγρια βουνοπλαγιά ή στα καταστήματα και χώρους εστίασης του αεροδρομίου.  

Δυστυχώς, η λίστα των ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλη…Το πιο πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη μόλις 4 μήνες πριν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 κατά τη διάρκεια απογείωσης από το Lukla και με προορισμό το Κατμαντού. Μαντέψτε…Δεν επέζησε κανείς

Από: Εύα Κανελλοπούλου

 
 

επιστροφή