Travel Secrets

Ο Μιχάλης Μελένος, του Melenos Lindos Boutique Hotel, σε μια εφ'όλης της ύλης συζήτηση

Melenos

Ποια η σχέση του με τη Λίνδο και ποιο το μεγάλο του πάθος; Τι έχει φέρει τη χώρα μας στη δεδομένη κατάσταση και ποιο το μεγάλο μας «μείον» στον τομέα του τουρισμού; Ο Μιχάλης Μελένος, ιδιοκτήτης του Melonos Lindos Exclusive Suites, ανοίγει τα χαρτιά του και μας παρασύρει σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. 

Συνέντευξη: Νάντια Μασσαχού (press@tresorhotels.com)


Τι σας συνδέει με τη Λίνδο;

Γεννήθηκα στη Λίνδο, μεγάλωσα στη Λίνδο και η μεγάλη αγάπη της ζωής μου είναι η Λίνδος! Ο αδερφός μου μένει μόνιμα στην Ιταλία εδώ και χρόνια, ωστόσο εγώ και τα άλλα μου αδέρφια έχουμε μείνει μόνιμα στα πάτρια εδάφη!

Ποιο το αγαπημένο σας σημείο στο νησί; Τι εικόνες έχετε να θυμάστε από εδώ;

Το αγαπημένο μου σημείο στο νησί είναι φυσικά η Λίνδος, χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός. Λατρεύω βέβαια όλο το νησί γενικότερα, θεωρώ ότι αποτελεί πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του νησιωτικού χάρτη, ενώ αγαπημένο μου σημείο στο χωριό είναι  η ταράτσα του ξενοδοχείου από την οποία βλέπω την Ακρόπολη, τη θάλασσα και όλη τη Λίνδο. 

Πώς προέκυψε η απόφαση δημιουργίας του ξενοδοχείου και τι χαρακτηριστικά θέλατε να έχει;

Είχαμε ένα οικόπεδο, το οποίο κάποια στιγμή ήθελα να το εκμεταλλευτώ. Ήταν ένα όνειρο ζωής για εμένα να φτιάξω κάτι το οποίο θα εμπεριείχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των παλιών σπιτιών της Λίνδου. Ήθελα να φτιάξω ένα ξενοδοχείο όπου οι επισκέπτες θα ζούσαν πραγματικά την εμπειρία του να μένουν σε ένα παραδοσιακό παλιό λινδιακό σπίτι.

Γιατί χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή του ;

 Σωστή ερώτηση! Το σημείο που φτιάχτηκε, ήταν ένα πολύ δύσκολο σημείο όπως αποδείχθηκε και στην πράξη. Για να μεταφέρουμε τα υλικά ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ, μιας και από τα στενά σοκάκια δεν περνούσαν ούτε μπουλντόζες, ούτε μεγάλα οχήματα. Οι μεγάλες πέτρες για παράδειγμα, μεταφέρθηκαν σκέψου, μια προς μια. 

Γνωρίζω ότι έχετε περάσει αρκετά χρόνια της ζωής σας στην Ιταλία.  Σε τι, κατά τη γνώμη σας, θα υστερεί πάντα η Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Εζησα για 5 χρόνια στην Ιταλία, συγκεκριμένα σττο Μιλάνο και σε κοντινές του περιοχές. Ο αδερφός μου ζει μόνιμα εκεί με την οικογένειά του κι έτσι έχω πολύ στενή σχέση με την γειτονική μας χώρα, με την οποία έχουμε πολλά κοινά. Γενικότερα, η Ελλάδα δεν υστερεί σε τίποτα, εμείς την κάνουμε να υστερεί. Η μεγάλη βιομηχανία της είναι ο τουρισμός, ένας τομέας που αναμφίβολα δεν έχει προωθηθεί σωστά. Δεν διαχειριζόμαστε σωστά τη χώρα μας, κάνουμε λάθος κινήσεις, αναλαμβάνουν λάθος άνθρωποι κομβικές θέσεις, δεν πέφτουν νέες ιδέες στο τραπέζι...τι να πω. Στην ουσία, δεν εκμεταλλευόμαστε αυτά που έχουμε βρει έτοιμα, δηλαδή τις μοναδικές ομορφιές της Ελλάδας. Οι περισσότεροι εδώ αναζητούν το εύκολο και γρήγορο χρήμα. Δεν γίνεται όμως έτσι σωστή δουλειά, μια φούσκα γίνεται και στις μέρες μας το βλέπουμε έντονα αυτό, γιατί έχει σκάσει. Ο επισκέπτης συγκεκριμένα πρέπει να έρχεται και να ξαναέρχεται. Να τον κάνεις εσύ να θέλει να ξεναέρθει. Εμείς στο Melenos Lindos έχουμε μια ροή επισκεπτών που έρχεται συνέχεια εδώ και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Προσπαθώ κάθε χρόνο να δώσω και κάτι καινούριο στο ξενοδοχείο και φυσικά να μένω σταθερός σε όλα όσα κάνουν τον κόσμο να επιστρέφει. Αν κάνεις το αντίθετο χάνεις το παιχνίδι. Δεν είμαστε και ο μόνος προορισμός του κόσμου, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Σε τι υπερτερεί;

Έχουμε τις πιο μοναδικές θάλασσες του πλανήτη, έχουμε τον πιο σπουδαίο πολιτισμό, διδάχθηκαν ολόκληροι λαοί από εμάς. Έχουμε τόσα όμορφα πράγματα που δεν έχουν άλλοι προορισμοί. Οι ξένοι το κατανοούν αυτό και το εκτιμούν, εμείς δεν το χειριζόμαστε σωστά. 

Τι αποκομίσατε από τα ταξίδια σας ως know how και το φέρατε στο Melenos Lindos;

Εγώ γενικά «ψάχνομαι» σαν άνθρωπος. Πήρα ιδέες από το πώς λειτουργούν μουσεία, ξενοδοχεία κλπ έως το πώς φτιάνεται ένας χυμός.

Τα ταξίδια είναι σίγουρα ένα από τα μεγάλα σας πάθη. Η ιδιωτική συλλογή αντικειμένων (που υπήρξαν και η αφετηρία έμπνευσης του «Φούλι») είναι ένας τρόπος να μένουν ζωντανά ως εμπειρία;

Ναι. Γι'αυτό άλλωστε και τα δικά μου κομμάτια δεν τα πουλάω, όταν ερωτεύομαι ένα αντικείμενο είναι δικό μου για πάντα. Θέλω όμως και ο επισκέπτης να μπορεί να πάρει μια γεύση από αυτό που έζησα και είδα και γι'αυτό υπάρχει το .«Φούλι», το κατάστημα συλλεκτικών αντικειμένων δηλαδή που βρίσκει κανείς εντός του ξενοδοχείου.

Ποιο είναι το «καινούριο» στοιχείο του ξενοδοχείου;

Oi περισσότερες ελληνικές γεύσεις στο πρωινό, όπως μπουγάτσες, σπιτικές πίτες κλπ.

Ποια η γνώμη σας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τουρισμό; Εσείς σε τι κινήσεις έχετε προβεί και τι σας μαρτυρά η φετινή ζήτηση;

Η κρίση είναι εμφανής και τη ζούμε όλοι μας. Εγώ για να είμαι ειλικρινής σε σχέση με πέρσι πάω πολύ καλύτερα χωρίς να μειώσω τις τιμές μου και χωρίς να τις έχω αυξήσει φυσικά. Καταλήγω λοιπόν, ότι ίσως τελικά αυτή η κρίση που διανύουμε είναι μια πολύ καλύ ευκαιρία να επιβιώσουν οι αξιόλογοι. 


 

 



Από: Νάντια Μασσαχού

 
 

επιστροφή