Travel Secrets

Η Μαριάννα Καλτεζιώτη μιλά στο Αθηνόραμα

Η Μαριάννα Καλτεζιώτη μιλά στο Αθηνόραμα

Η ιδιοκτήτρια του Αρχοντικό Καλτεζιώτη, μέλος της Tresor Hotels & Resorts, από τις μονάδες- leader στα βουνά της Ελλάδας, μας μιλά για το στοίχημα του ποιοτικού ορεινού τουρισμού.

Συνέντευξη στη Δέσποινα Ζευκιλή

Ως ένα από τα ξενοδοχεία – leaders στον ορεινό τουρισμό, πώς βλέπετε την εξέλιξη του στην Ελλάδα; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού;
Το «Αρχοντικό Καλτεζιώτη» έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Αρκαδική φιλοξενία, χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του, αντιθέτως ανανεώνει διαρκώς το προφίλ του. Η ορεινή περιοχή της Ελλάδας έχει πολλά και αξιόλογα στοιχεία, που αν αξιοποιηθούν και προβληθούν, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρων των Ελλήνων και των ξένων τουριστών. Εκτιμώ ότι για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και όχι μόνο, χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη, μείωση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ένα νέο πλαίσιο που θα οδηγεί στον σχηματισμό ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τι κινήσεις κάνατε για «απαντήσετε» στην κρίση; Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κοινού;
Η δική μας ξενοδοχειακή «περιπέτεια στην Αρκαδία ξεκίνησε πριν δέκα περίπου χρόνια. Ο Νίκος Καλτεζιώτης είχε το όραμα της δημιουργίας και έκανε τον σχεδιασμό. Εγώ βοήθησα στην υλοποίηση όλων όσων ονειρεύτηκε. Το ξενοδοχείο μας είναι ένα προϊόν σωστά τοποθετημένο στην αγορά, γι’ αυτό και δεν παύει να έχει ζήτηση ακόμη και σε αυτούς του δύσκολους καιρούς.
Έχουμε καταφέρει να κτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με ένα πιστό κοινό που επιστρέφει συστηματικά και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στην αισθητική και στην ποιότητα.
Η ποιότητα των υπηρεσιών στον τουρισμό θεωρείται το κλειδί για την επιβίωση του.
Στην επιχείρηση μας τέσσερα μέλη της οικογένειας μας, εργαζόμαστε σκληρά και επιβλέπουμε όλες τις υπηρεσίες . Πιστεύω πως σε περιόδους κρίσης, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της επιχείρησης.

Έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον;
Βεβαίως υπάρχουν σχέδια για το μέλλον, όμως η εταιρεία μας στέκεται διστακτικά και με επιφύλαξη απέναντι σε ένα νέο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο έργο, που αποβλέπει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην καθιέρωση της σαν επιτυχημένο προορισμό. Για να ξεκινήσουμε πρέπει να δούμε να αλλάζει κάτι δραστικά προς το καλύτερο.

Έχει αλλάξει κάτι στις απαιτήσεις και στο είδος των επισκεπτών του ξενοδοχείου τα τελευταία χρόνια;
Ο επισκέπτης που έρχεται σε ένα ξενοδοχείο σαν το δικό μας, είναι πολυταξιδεμένος και απαιτητικός. Θέλει όλα να είναι σωστά οργανωμένα και με ποιότητα, για να μπορέσει να χαλαρώσει και να απολαύσει. Αν δεν ικανοποιηθεί, δεν ξαναέρχεται.
Μεσούσης της κρίσης αν και οι διακοπές είναι ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου, δυστυχώς είναι και πολυτέλεια, σε αυτή την οικονομική συγκυρία. Επίσης οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής παρουσιάζουν αύξηση, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αποφασίζουν παρορμητικά και χωρίς πρόγραμμα.
Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο αναζητούν προορισμούς εκτός της πεπατημένης, καθώς και εμπειρίες που θα τους προσφέρουν μία εκ των έσω ματιά στη καθημερινότητα και στον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται.

Υπάρχει μέλλον για την προσέλκυση ξένων τουριστών στα βουνά της Ελλάδας και την πολυσυζητημένη επιμήκυνση της σεζόν ή θα παραμείνουμε για πάντα μια χώρα ταυτισμένη αποκλειστικά με τη θάλασσα;
Φυσικά και υπάρχει μέλλον για την προσέλευση ξένων τουριστών στην ορεινή Ελλάδα. Αρκεί, βελτιώνοντας η πολιτεία τις υποδομές, να προβάλει και να αξιοποιήσει τις φυσικές ομορφιές, τα δασικά μονοπάτια, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα σπήλαια, τις αρχαιότητες, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον εναλλακτικό τουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό.
Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος. Η ορεινή περιοχή της χώρας μας, μπορεί να προσελκύσει όλο τον χρόνο ταξιδιώτες και να τους προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του τουρισμού στην Αρκαδία; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;
Πιστεύω ότι η ορεινή Αρκαδία έχει μεγάλες προοπτικές να γίνει ιδανικός προορισμός για αποδράσεις διότι συγκεντρώνει, μοναδική φύση, που ενέπνευσε ζωγράφους και ποιητές για να την υμνήσουν με τα έργα τους.
Δεκάδες μονές αληθινά διαμάντια φωλιασμένα στα καταπράσινα βουνά. Είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Οι παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν ανοιχτό βιβλίο στο οποίο καταγράφεται ο τρόπος ζωής, η τεχνική, η αισθητική και κοινωνική θέση των Αρκάδων. Αναμφίβολα τα τρία τέταρτα της Ελληνικής μυθολογίας έχουν τη ρίζα τους ή τον χώρο δράσης τους στην Αρκαδία. Όλα τα παραπάνω χρειάζεται να προβληθούν, με σεβασμό και να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια, τον Δήμο και την κεντρική εξουσία. Σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα οδηγήσει την Αρκαδία ψηλά στην προτίμηση των τουριστών και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα.
Η ολοκλήρωση του δρόμου Αθήνα – Τρίπολη – Καλαμάτα, έφερε την Αρκαδία να είναι κομβικό σημείο στην Πελοπόννησο και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που εκτός των εσωτερικών πτήσεων, εξυπηρετεί και διεθνείς πτήσεις.

Δώστε μας τα δικά σας tips για τους επισκέπτες της περιοχής. Που θα προτείνατε σε κάποιον να πάει πέρα από τα κλασικά αξιοθέατα;
Το «Αρχοντικό Καλτεζιώτη» βρίσκεται στην πύλη της ορεινής Αρκαδίας, στην προνομιακή θέση του χωριού Κάψια, στην Μαντινεία, μόλις 160χλμ. από την Αθήνα, με πολύ άνετη πρόσβαση, από την εθνική, περίπου σε μιάμιση ώρα.
Οι επισκέπτες μας μπορούν να περπατήσουν στο μυθικό Μαίναλο, που βρίθει από το μοναδικό είδος μαύρης ελάτης. Να ακούσουν τον ήχο των κρυστάλλινων νερών από τα ποτάμια της Λούσιο και Λάδωνα. Να ανακαλύψουν μοναστήρια στην καρδιά του Μοριά, το «μικρό Άγιο Όρος» της Ελλάδας.
Δραστηριότητες όπως trekking, rafting, ποδηλασία, εκδρομές με 4χ4 οχήματα, αναρρίχηση και πεζοπορία στα ελατοσκέπαστα βουνά, είναι κάποιες από τις προτάσεις μας. Βεβαίως δεν παραλείπουμε να προτείνουμε μία επίσκεψη στα σπήλαια Κάψια, που βρίσκονται στα δέκα σημαντικότερα, από σπηλαιολογικής αξίας σπήλαια της χώρας μας. Αξίζουν, επίσης της επίσκεψης τα θέατρα της Μεγαλόπολης, του Ορχομενού, της Μαντινείας και της Τεγέας.
Τέλος τα μαγευτικά χωριά της Αρκαδίας, Κάψια, Λεβίδι, Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, είναι χαρακτηριστικά δείγματα εναρμόνισης με το τοπίο και τη λιτή αρχιτεκτονική ορεινή τεχνοτροπία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Αρχοντικό Καλτεζιώτη πατήστε εδώ

Από: Ελένη Νικολούλια

 
 

επιστροφή