Travel Secrets

Στην παραλία παρέα με ένα βιβλίο

Στην παραλία παρέα με ένα βιβλίο

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Αυγούστου και οι καλοκαιρινές μέρες σιγά σιγά τελειώνουν. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κάποια παραλία συντροφιά με καλή παρέα και απολαμβάνουν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Τι καλύτερο από το να συνδυάσετε αυτές τις στιγμές με ένα βιβλίο; Κουλτούρα, ρομάντζο, περιπέτεια, αστυνομικά, εμπορικά, ψαγμένα, διηγήματα, ποιήματα, όποια κατηγορία και αν σας ενδιαφέρει σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας καλύπτει μέσα από μια μεγάλη γκάμα τίτλων.

«Inferno», του Dan Brown

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να κυκλοφορήσει και έχει σημειώσει σημαντικές πωλήσεις. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον, στην τελευταία περιπέτειά του στην Ιταλία, καλείται να λύσει έναν σκοτεινό γρίφο που θα τον οδηγήσει σε τρομερές ανακαλύψεις για το μέλλον του κόσμου. Βυθιστείτε στον κόσμο της περιπέτειας και νιώστε το μυστήριο.

«Τα μαύρα πρόβατα», Γκούναρ Στόλεσεν

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που δεν θα μπορούσε να γίνει ταινία του Χόλιγουντ. Ο ήρωας είναι loser, το χιούμορ υποδόριο, οι προεκτάσεις ψυχολογικές. Διαβάζεται μονορούφι.

«Το σπίτι των σκιών», της Χρύσας Δημουλίδου

Η Χρύσα Δημουλίδου επιστρέφει με ένα ερωτικό διήγημα, γεμάτο μυστήριο και πάθη, που μας ταξιδεύει στην Αθήνα του 1938. Η εκκεντρική της παρουσία και η ιδιαίτερη γραφή της την έχουν κάνει αγαπητή στο κοινό που επιλέγει τα βιβλία της. Το νέο της βιβλίο βρίσκεται στις πρώτες πωλήσεις από τον Μάιο που έκανε και το ντεμπούτο του μέχρι σήμερα και προσφέρεται ιδανικά για ανάγνωσμα παραλίας.

«Με λένε Ντάτα», της Λένας Μαντά

Μία συγγραφέας που έχει αγαπηθεί από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό μετά το βιβλίο της «Το Σπίτι δίπλα στο ποτάμι», η Λένα Μαντά αφηγείται την ιστορία της όμορφης Ντάτα, η οποία, όπως λέει είναι «ένοχη για όλα τα αμαρτήματα που μπορεί να φανταστεί η Εκκλησία ή η Αστυνομία, κι όμως δεν αισθάνομαι ένοχη για τίποτα».

«Μεγάλοι συγγραφείς γράφουν τις πιο μικρές ιστορίες του κόσμου»

«Η συντομία είναι η αδερφή του ταλέντου» έλεγε ο Άντον Τσέχοφ και το αποδείκνυε ο ίδιος στο έργο του. Το αποδεικνύει εξίσου το ανά χείρας βιβλίο με ιστορίες για κάθε διάθεση συγκέντρωσης, αφηγήσεις οι οποίες προσαρμόζονται στα διαθέσιμα περιθώρια χρόνου ή στις αναγνωστικές ανάγκες της στιγμής. Για παράδειγμα, η ιστορία του Τσέχοφ «Αποχαιρετισμός» έχει ως εξής: «Και γεμάτη χαρά, που επιτέλους οι καλεσμένοι έφευγαν, είπε η σπιτονοικοκυρά ‘Μα καθίστε λίγο ακόμα’». Το βιβλίο συγκεντρώνει 140 «συναρπαστικές, συγκινητικές γκροτέσκες, αισιόδοξες» ιστορίες από μεγάλους συγγραφείς όπως ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Σόμερσετ Μωμ, ο Φραντς Κάφκα, η Πατρίτσια Χάισμιθ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Τζων Ίρβινγκ.

«Γράμματα στη Νόρα», του Τζέημς Τζόυς

Ένα βιβλίο πρόκληση για όποιον τολμήσει να το διαβάσει. Οι τρυφερές, ακραίες, τολμηρές, κάποτε έως και βωμολοχικές επιστολές του Τζέημς Τζόυς προς τη σύντροφό του Νόρα Μπάρνακλ είναι ένα χρονικό του έρωτά τους: λυρισμός, έξαρση και αμφιβολία, ομολογίες πίστης και εκρήξεις οργής, νυγμοί ζήλιας και παραδοχές συντριβής, θρησκευτικό δέος και όρκοι λατρείας συναντούν την αγωνία για επικοινωνία και τον πόθο για σωματική και ψυχική ταύτιση. Ο Τζόυς βλέπει τη Νόρα ως πηγή έμπνευσης και συνένοχή του, μαθήτριά του και καθοδηγήτριά του, ερωμένη του και εξομολόγο του· επιζητεί τη συνεχή συνομιλία τους, ακόμη κι όταν εκείνη «δεν ακούει». «Δέξου με στην ψυχή της ψυχής σου» ικετεύει ο Τζόυς «και τότε θα γίνω στ' αλήθεια ο ποιητής της φυλής μου».

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», του Μίλαν Κούντερα

Περισσότερο από κάθε άλλο μυθιστόρημα του Κούντερα, «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», είναι ενα ερωτικό μυθιστόρημα. Η Τεράζα ζηλεύει. Η ζήλια της δαμάζεται την ημέρα, αλλά την νύχτα ξυπνάει, μεταμφιεσμένη σε όνειρα που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ποίηση του Θανάτου. Στην μακριά της πορεία, συνοδεύεται απ' τον άντρα της, τον Τόμας, μισό-Δον Ζουάν, μισό-Τριστάνο, που είναι διχασμένος ανάμεσα στον έρωτα του για εκείνη και στους ακατανίκητους πειρασμούς του.  Η μοίρα της Σαμπίνας, μιας από τις ερωμένες του Τόμας, απλώνει το νήμα της αφήγησης σε όλο το κόσμο. Έξυπνη, όχι συναισθηματική, εγκαταλείπει τον Φράντς, τον μεγάλο έρωτα της στη Γενεύη, και κυνηγάει την ελευθερία της από την Ευρώπη στην Αμερική, για να μη μπορέσει στο τέλος να βρεί παρά την «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».

«Όταν έκλαψε ο Νίτσε», Ιρβιν Γιάλομ

Μέσα από μια σειρά μυστικές συμφωνίες, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπροϊερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, συναντιούνται στη Βιέννη του 19ου αιώνα, σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Σ' αυτή την περιπέτεια υπαρξιακής αναζήτησης εμπλέκονται ένας νεαρός γιατρός ονόματι Ζίγκμουντ Φρόιντ, μια θυελλώδης γυναίκα, η Λου Σαλόμε, και μια σαγηνευτική ασθενής, η Αννα Ο που στοιχειώνει την ψυχή του γιατρού της.

«Το μήλο βγήκε από τον παράδεισο», Έλενα Ακρίτα

H Eύα ήταν η μοναδική γυναίκα ever που όταν μαγείρευε, ο άντρας της δεν της είπε ποτέ "νόστιμο αλλά καμία σχέση με της μάνας μου!" Η Έλενα Ακρίτα μας αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα της Βίβλου. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη, αλλά με το πέρασμα των αιώνων υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις, μερικές διαστρεβλώσεις, κάποια σπασμένα τηλέφωνα, καταλαβαίνετε, οι διάλογοι δεν μεταφέρθηκαν όπως ακριβώς είχαν συμβεί. Μέχρι σήμερα όμως. Τώρα όλα έρχονται στο φως το εξώτερον.

«Φεβρουάριος», Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Ένα διαδραστικό λογοτεχνικό πείραμα που αξίζει την προσοχή μας. Κάθε μέρα, επί έναν μήνα ο συγγραφέας ανέβαζε το κεφάλαιο που ολοκλήρωνε στο www.februarios.com, ενώ οι αναγνώστες το διάβαζαν και το σχολίαζαν.

Από: Ζένια Πολυμενάκου

 
 

επιστροφή