Travel Secrets

Φωτογραφικά tips από την ομάδα του National Geographic

Φωτογραφικά tips από την ομάδα του National Geographic

Οι βραβευμένοι φωτογράφοι Jim Richardson και Dan Westergren, που ανήκουν στην οικογένεια του National Geographic Traveler, μοιράζονται τα tips τους για καρτποσταλικές φωτογραφίες.

Αισθανθείτε άνετε με τη φωτογραφική σας μηχανή αλλά και τον εαυτό σας: Μην ξεκινήσετε να τραβήξετε την οποιαδήποτε φωτογραφία αμφισβητώντας τον εαυτό σας. Επίσης θα πρέπει να έχετε μελετήσει λέξη προς λέξη το εγχειρίδιο της φωτογραφικής σας μηχανής ώστε να νιώσετε άνετα μαζί της και να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πως πρέπει να την χειριστείτε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Εγκλιματιστείτε με το φυσικό περιβάλλον: Μην πάτε να δημιουργήσετε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά στέκεται μπροστά σας. Αντιληφθείτε το φυσικό περιβάλλον που σας περιτριγυρίζει και γίνετε ένα μαζί του. Ιδανικά, συζητήστε ακόμη και με τους ντόπιους για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα της ευρύτερης περιοχής και της κουλτούρας της.

Ντυθείτε κατάλληλα: Πάντα εγκλιματιζόμαστε ανάλογα με το σημείο ή την περίσταση που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Φοράμε φόρμα και γαλότσες αν θέλουμε να φωτογραφήσουμε τη φύση, ντυνόμαστε κατάλληλα για την εκκλησία αν πρόκειται να τραβήξουμε εικόνες από εκεί κλπ.

Δείτε τη θετική πλευρά... του κακού καιρού: Στους φωτογραφικούς κύκλους αυτό αποτελεί κλισέ: Η βροχή, το χιόνι και η ομίχλη αποδίδουν στο φακό μια μοναδική ομορφιά που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Φροντίστε μόνο να έχετε μαζί σας έστω και μια απλή σακούλα ώστε να προστατεύσετε τη μηχανή σας από το νερό.

Πλησιάστε, κάντε φίλους: Δεν είστε κατάσκοπος. Αφήστε στην άκρη τον τηλεφακό και πλησιάστε τον κόσμο που θέλετε να φωτογραφίσετε. Άλλωστε, οι πιο διάσημες φωτογραφίες πορτρέτων ποτέ δεν έγιναν από την απέναντι πλευρά του δρόμου.

Δοκιμάστε το τοπικό φαγητό: Αφήστε τον κόσμο να σας προσφέρει το φαγητό ή το μεζέ του. Στο National Geographic Traveler άλλωστε αυτό είναι μια αρχή για όλους τους φωτογράφους: Δοκιμάζουμε έστω και μία μπουκιά.

Κατανοούμε ακριβώς το ποιον φωτογραφίζουμε: Η “ψυχή” σε μία φωτογραφία είναι το Α και το Ω. Ποτέ δεν φωτογραφίζουμε κάποιον αν πρώτα δεν τον γνωρίσουμε ή έστω μιλήσουμε μαζί του για μισό λεπτό.

Προκαλούμε τον εαυτό μας να δει παραπέρα: Μπαίνουμε ανάμεσα από αντικείμενα, σκαρφαλώνουμε πάνω σε δέντρα ή λοφάκια για να αποκτήσουμε μια άλλη οπτική. Βρίσκουμε το σκηνικό που θέλουμε και γυρνάμε γύρω του τραβώντας φωτογραφίες από κάθε πιθανό σημείο.

Βαθμολογήστε τον εαυτό σας: Αν αντιμετωπίσετε τη διαδικασία της φωτογράφισης ως εξέταση ή ακόμη καλύτερα αν πρόκειται όντως για ένα τεστ ή μία δουλειά τότε και θα γίνετε καλύτεροι αλλά ταυτόχρονα και ο κόσμος της περιοχής που βρίσκεστε θα σας βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προσπαθήστε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο: Τραβήξατε μία πολύ καλή φωτογραφία; Σκεφτείτε έναν ακόμη τρόπο για να απαθανατίσετε το ίδιο πράγμα. Και μετά έναν ακόμα! Πάντα προσπαθούμε 3 φορές όταν πετυχαίνουμε κάτι καλό!  

Από: Ελένη Νικολούλια

 
 

επιστροφή