Travel Secrets

Glögg: το γιορτινό ζεστό κρασί που ευφραίνει και ζεσταίνει τα Χριστούγεννά μας

Glögg: το γιορτινό ζεστό κρασί που ευφραίνει και ζεσταίνει τα Χριστούγεννά μας

Μια νέα «ποτό-συνήθεια» που μας έρχεται από τον...βορρά και κερδίζει τις εντυπώσεις των καλεσμένων μας την ημέρα των Χριστουγέννων ως μια εναλλακτική, έξυπνη μα και θερμαντική λύση!

Το βρίσκουμε σε αμέτρητες εναλλαγές σε όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μα σίγουρα είναι Σκανδιναβική εφεύρεση. Glögg στην Σκανδιναβία, mulled wine στην Αγγλία, Glühwein στα Γερμανικά, vin chaud στα Γαλλικά...όπως και αν θέλετε να το αποκαλέσετε, θεωρείται το κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο ποτό και απαραίτητη προϋπόθεση για να το απολαύσουμε σωστά είναι με πολύ κρύο καιρό και με πολύ καλή παρέα!. Αν υπάρχει και τζάκι τόσο το καλύτερο. Ετοιμάστε μόνοι σας λοιπόν το «ζεστό κόκκινο κρασί» που θα ευφράνει την δική σας καρδιά και των ανθρώπων που αγαπάτε.   

Η παρασκευή του είναι πανεύκολη ακόμα και στο σπίτι και πιθανότατα τα συστατικά τα έχετε ήδη. Το άρωμα του και μόνο θα σας μαγέψει και μόλις δοκιμάσετε την πρώτη γουλιά θα γίνετε και εσείς φανατικός οπαδός του. 

Συνταγή για Glögg

Υλικά (για 4-6 ποτήρια)

1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί ή πόρτο

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη – κατά προτίμηση μαύρη

1 χούφτα μαύρες σταφίδες

2 στικ κανέλας

5-6 γαρύφαλλα

λίγο μοσχοκάρυδο

φλούδα ενός πορτοκαλιού σε ροδέλα

Προετοιμασία

Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συχνά ώσπου το ποτό να αρχίσει να αχνίζει χωρίς να πάρει βράση. Εάν επιθυμείτε βάλτε και λίγη επιπλέον ζάχαρη, όμως καλύτερα να μη γίνει πολύ γλυκό. Σερβίρετε καυτό ή ζεστό σε ποτήρι του κρασιού για μια γιορτινή περίσταση ή σε φλιτζάνες τζαγιού για πιο cozy περιστάσεις χαλάρωσης δίπλα στο τζάκι. Κεράστε το με μπισκότα ή κουλουράκια κανέλας.

Στην υγειά μας και του χρόνου!

Από: Εύα Κανελλοπούλου

 
 

επιστροφή