Travel Secrets

Το Χριστουγεννιάτικο Ελληνικό τραπέζι...Παραδόσεις και νεωτερισμοί

Το Χριστουγεννιάτικο Ελληνικό τραπέζι...Παραδόσεις και νεωτερισμοί

Κάθε τόπος έχει και τα δικά του μαγειρέματα. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι Ελληνικές διατροφικές αξίες των Χριστουγέννων παραμένουν σταθερές αλλά και οι νεωτερισμοί δεν λείπουν!...

Κάθε γιορτή είναι ευκαιρία για οικογενειακές στιγμές χαράς γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Τα εδέσματα πολλά και λαχταριστά...και σαφώς η κρεατοφαγία επιβεβλημένη. Κάποιες δεκαετίες πριν, το χοιρινό κρέας είχε αρχηγική θέση στο Ελληνικό τραπέζι, ειδικά ανήμερα των Χριστουγέννων, το οποίο οι νοικοκυρές το μαγείρευαν με άπειρες συνταγές σύμφωνα με τις τοπικές συνήθειες.

Φτάνει να αναφέρουμε το χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι στα Επτάνησα, το χοιρινό λεμονάτο στα Δωδεκάνησα, το χοιρινό με σέλινο στην Πελοπόννησο ή απλούστατα το τρυφερό χοιρινό σε μπουκιές ψημένο στη θράκα στην Ήπειρο, όπως και τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γεμιστά λουκάνικα στην Στερεά Ελλάδα.

Και ύστερα...ήρθε η γαλοπούλα. Η οποία και εκτιμήθηκε δεόντως από την Ελληνίδα νοικοκυρά και τράβηξε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων με αμέτρητες τοπικές συνταγές ανά την Ελλάδα. Αν στο άκουσμα των δύο λέξεων : «γεμιστή γαλοπούλα» μπείτε σε πειρασμό...ακόμα προλαβαίνετε να ψωνίσετε τα υλικά για το αυριανό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Να και η συνταγή...μην φοβάστε, είναι απλή!

Συνταγή για παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά

1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά

χυμό από 4 πορτοκάλια

½ φλιτζάνι κονιάκ

2 φλιτζάνια γλυκό κρασί

ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο

Για τη γέμιση

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα

300 γρ. συκωτάκια πουλιών

μανιτάρια φρέσκα 500 γρ.

3 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα

1 ½ φλιζάνι βρασμένα κάστανα κομμένα στη μέση

2 κουταλιές σούπας σταφίδες

2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια καβουρντισμένα

Για την κρούστα

½ φλιτζάνι βούτυρο

1 φλιτζάνι δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι τυρί κρέμα

αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε σκεύος που να τη χωρά ίσα ίσα και τη περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάτας. Την αφήνουμε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες. Σε ένα μπολ ενώνουμε τα υλικά της κρούστας και τα ανακατεύουμε. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα, την αλατοπιπερώνουμε και με τα δάχτυλα γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο, το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και τη ράβουμε. Την τοποθετούμε μέσα σ' ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνουμε να ψηθεί στους 160 C, τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης και συμπληρώνουμε στο ταψί νερό, αν χρειαστεί για να παραμείνει μαλακή.

Χρόνια Πολλά σε όλους σας!

Από: Εύα Κανελλοπούλου

 
 

επιστροφή