Travel Secrets

Παραδοσιακό τσουρέκι από το Poseidonion Grand Hotel

Παραδοσιακό τσουρέκι από το Poseidonion Grand Hotel

Το Πάσχα, ο αέρας στις Σπέτσες μοσχοβολά φρεσκοψημένο τσουρέκι. Τα πασχαλινά τσουρέκια συνήθως είναι στολισμένα με ένα κόκκινο αυγό. Το Poseidonion Grand Hotel, το εμβληματικό ξενοδοχείο των Σπετσών, πρόσθεσε στην παραδοσιακή συνταγή ένα ακόμη υλικό, το δεντρολίβανο, που χαρίζει μια ιδιαίτερη γεύση στο τσουρέκι.

Υλικά (για 2 τσουρέκια)

4 αυγά καλά χτυπημένα

1 ½ κούπα λευκή ζάχαρη

160 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

50 γρ. φρέσκια μαγιά

½ κούπα ζεστό γάλα πλήρες

1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (υπολογίστε λίγο επιπλέον για τη μαγιά)

1 ασπράδι αυγού για άλειμμα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τη μαγιά, το γάλα και τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ. Αναμειγνύουμε μέχρι η μαγιά να γίνει κρεμώδης και υδαρής. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα να χυλώσει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά).

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, το δεντρολίβανο και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο (που έχει κρυώσει λίγο) και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καθαρό σκεύος, ελαφρά λαδωμένο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε τη ζύμη να κάτσει και ζυμώνουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα μια φορά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε σχήμα κορδονιού. Κατόπιν σχηματίζουμε δύο πλεξούδες με τρία κορδόνια η κάθε μία. Τοποθετούμε την κάθε πλεξούδα σε ξεχωριστή λαμαρίνα φούρνου και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν τα τσουρέκια σε όγκο. Με ένα πινέλο, αλείφουμε το ασπράδι. Ψήνουμε το κάθε τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς) για 50-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να ροδίσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή