Travel Secrets

Γιορτινό μενού γεμάτο Ελλάδα

Γιορτινό μενού γεμάτο Ελλάδα

Η ομάδα του Visit Greece συγκέντρωσε ξεχωριστές ιδέες και συνταγές από την ελληνική παράδοση αλλά και ιδιαίτερα πιάτα με ελληνικά φρέσκα προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας, ακόμα κι αν…. δεν είναι παραπάνω από ένας!

Απεριτίφ και ορεκτικά για την αναμονή

Κάθε αρχή και… σημαντική! Υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας με ένα ποτήρι αφρώδη οίνο από Ασύρτικο Σαντορίνης ή ημίγλυκο και ημιαφρώδες ροζέ από Αγιωργίτικο της Νεμέας. Συνοδεύστε το με ρεβυθοκεφτέδες με πράσσο και ντομαδάκια γιαλαντζί ή γιαπράκια τυλιγμένα σε πολύ μικρό μέγεθος, μια παραδοσιακή συνταγή από τα Δωδεκάνησα.

Τα πρώτα για το ζέσταμα

Μια ζεστή σούπα αποτελεί πάντα ένα καλό ξεκίνημα σ’ ένα γεύμα. Τι θα λέγατε για μιαΠικάντικη κολοκυθόσουπα με τζίντζερ; Είναι εύκολη στην προετοιμασία ενώ τα μπαχαρικά της θα δώσουν στην εορταστική ατμόσφαιρα μια σπιρτόζικη-πικάντικη διάθεση!

Περνώντας στο πρώτο πιάτο ετοιμάστε λαχαριστή Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα ή Μπουγιουρντίαπό τη Θεσσαλονίκη για τους χορτοφάγους της παρέας.

Έτοιμοι για το κυρίως

Για κυρίως πιάτο προτείνουμε το παραδοσιακό χοιρινό γεμιστό με κάστανα και δαμάσκηνα το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, που θα ψήσετε παράλληλα, με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και μυρωδικά. Ως χορτοφαγική επιλογή μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμο στιφάδο με μανιτάρια πλευρώτους.

Συνοδεύσετε το κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα με γλυκά και πικρά χόρτα. Συνδυάστε λόλες, σταμναγκάθι, ρόκα και μαρούλι προσθέτοντας σταφίδες, σύκα αποξηραμένα, βροβιούς, δροσερούς σπόρους ροδιού για αφθονία και καλοτυχία, παπαρουνόσπορο και καβουρδισμένα σουσάμια, σε στρώμα ορεινής κεφαλογραβιέρας και στάλες από ντρέσινκ ξυδόμελου.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε και μια πιατέλα με ελληνικά τυριά φροντίζοντας να συνδυάζει λευκά και κίτρινα, μαλάκα και σκληρά. Σας προτείνουμε Μετσοβόνε από την Ήπειρο, Καλαθάκι από τη Λήμνο, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, Ανθότυρο Κρήτης και Λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Γλυκιά απόλαυση!

Για να κλείσετε το εορταστικό μενού σας, εκτός απο την πιατέλα με τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών όπως μελομακάρονακουραμπιέδες και δίπλες, σας προτείνουμε παραδοσιακό μπακλαβά με αμύγδαλο ή Σαραγλί που σίγουρα θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας. Αν προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ για επιδόρπιο, δοκιμάστε τα ψητά κυδώνια με στραγγιστό γιαούρτι και τριμμένο καρύδι.

Μετά από ένα εορταστικό λουκούλλειο γεύμα, ένα λικέρ για τη χώνεψη ή ένα ποτήρι γλυκό κρασί είναι πάντοτε ό,τι καλύτερο! Δοκιμάστε λικέρ πικραμύγδαλο ή μαστίχατεντούρα από την Πάτρα ή λικέρ κράνα από τις Σέρρες.

Ψηλά τα ποτήρια, στην υγειά σας κι ας ευχηθούμε όλοι μαζί "και του χρόνου" !

Πηγή: visitgreece.gr

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή