Travel Secrets

Ήρθε η ώρα για λούπινα!

Ήρθε η ώρα για λούπινα!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τοπικά προϊόντα της Μάνης, έχουν ιστορία που μας πηγαίνει αιώνες πίσω στο χρόνο, και φυσικά, αποτελεί μια ιδανική, μυρωδάτη και ευεργετική ιδέα για να πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας από τη Μάνη.

Στη Μάνη το λούπινο θα το ακούσετε και ως “λίπινα” ή ακόμα και ως “σταφίδα”. Πρόκειται για ένα είδος βοτάνου με τρομερές ευεργετικές ιδιότητες, ενώ σύμφωνα με νεότερες μελέτες πρόκειται για έναν ιδανικό τρόπο αντικατάστασης και “εξέλιξης” της σόγιας.

Στα χωριά της Μάνης, η σπορά των λούπινων γίνονταν πάντα το Νοέμβριο, ενώ η συγκομιδή τους τον Ιούλιο.

Διαμορφωνόταν στο χωράφι ένας χώρος σαν αλώνι και εκεί δημιουργούνταν διχάλες ώστε να απελευθερωθεί ο καρπός από το φλοιό, ακολουθούσε το λίκνισμα για να ξεχωρίσει ο καρπός και στη συνέχεια το μετέφεραν στο σπίτι.

Τον Αύγουστο σε καζάνια πλάι στη θάλασσα έβραζαν τα λούπινα τα έβαζαν σε λιναρένιες σακκούλες και επί οκτώ ημέρες παρέμεναν στη θάλασσα, ώστε να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τα άπλωναν στη γη να ξεραθούν από τον ήλιο και τα αποθήκευαν.

Οι φλοιοί, τα τσόφλια, τα “λουβιά” όπως τα ονομάζουν αποτελούσαν τροφή για τα αιγοπρόβατα. Υπάρχουν μερικοί λάτρεις του λούπινου που καλλιεργούν ακόμη. Τα λούπινα είναι πολύ νόστιμη τροφή σε χλωρή μορφή, μόλις ξεπικρίσουν και χωρίς να χρειάζεται ξεραθούν στον ήλιο.

Οι σπόροι τους μάλιστα, χρησιμοποιούνται ακόμη και σα γλυκαντικό στον καφέ, ενώ υπάρχουν και ορισμένα είδη τους που είναι καλλωπιστικά.

Όσο για την ιστορία, τα λούπινα τα συναντάμε ακόμη και σε αναφορές του θεμελιωτή της φαρμακολογίας, Διοσκουρίδη, ο οποίος από τα αρχαία χρόνια τα είχε ξεχωρίσει σε δύο κατηγορίες, τα γλυκά και τα πικρά, έκαστη με τη δική της θεραπευτική ιδιότητα.

Με τα λούπινα όμως συνδέεται και η μυθολογία, σύμφωνα με την οποία, οι σπόροι τους αποτελούσαν την ειδική τροφή που έπρεπε να φάνε οι επισκέπτες του Νεκρομαντείου στον Αχέρωντα ώστε να προετοιμαστούν για την επικοινωνία με τους νεκρούς, μιας και ορισμένα από τα αλκαλοειδή που περιέχουν προκαλούν έκσταση και μείωση των αισθήσεων, κάτι που σύμφωνα με τους μάντεις ήταν απαραίτητο για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από: Eleni Nikoloulia

 
 

επιστροφή