Travel Secrets

Οι 15 top γευστικές εμπειρίες στην Αθήνα

Οι 15 top γευστικές εμπειρίες στην Αθήνα

Ξενάγηση στα καλύτερα γευστικά στέκια της πόλης, εκεί όπου νοστιμιά, ψυχή, παράδοση και ανατρεπτικές ιδέες πάνε μαζί.

Cookoovaya

Πέντε γνωστά ονόματα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής (Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής και αδελφοί Λιάκου) ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο των τελευταίων ετών. Στο Cookoovaya, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα συνδυάζεται μοναδικά με σύγχρονες και ανατρεπτικές ιδέες σε πιάτα όπως ντολμάς από λάχανο με γέμιση μαγειρίτσα, χορτόπιτα με μυρωδικά από τον ξυλόφουρνο και σουβλάκια από μαύρο χοίρο με χειροποίητη τραγανή πίτα. H wine list περιλαμβάνει 130 ετικέτες, εκ των οποίων οι 100 προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, τηλ: 210 7235005, www.cookoovaya.gr, από €30 το άτομο).

Funky Gourmet

Βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, το εστιατόριο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου, σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό στην περιοχή του Κεραμεικού, αποδεικνύει πως εν μέσω κρίσης η ελληνική γαστρονομία όχι μόνο αντιστέκεται αλλά σημειώνει και μεγάλη πρόοδο. Το ταλαντούχο δίδυμο εμπνέεται από την παράδοση και χρησιμοποιεί εξαίρετες πρώτες ύλες της κάθε εποχής για να δημιουργήσει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα εκλεπτυσμένη, πρωτοποριακή και διασκεδαστική, που προκαλεί συναισθήματα και ξυπνά αναμνήσεις. Κάθε πιάτο τους είναι μοναδικό, όπως το «Πικ νικ» με μεζεδάκια μπουκιές. Από το μενού γευσιγνωσίας ξεχωρίσαμε επίσης τα θεσσαλονικιώτικα κουλούρια με ανθόγαλα, τη χωριάτικη σαλάτα σε μορφή γρανίτας και το αυγοτάραχο Μεσολογγίου με λευκή σοκολάτα και ξύσμα λάιμ (Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ: 2105242727, www.funkygourmet.com, από €70 το άτομο).

Vezene

Μετά την επιτυχία της ομώνυμης τρατορίας στο Μεγανήσι Λευκάδας, ο Άρης Βεζενές άνοιξε αυτό το μοντέρνο μπιστρό στην καρδιά της Αθήνας, πίσω από το Hilton, με μεσογειακή κατά βάση κουζίνα που δίνει έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Εδώ θα έρθετε για υπέροχη λεπτή πίτσα από τον ξυλόφουρνο, αλλά και για ψαγμένα κρέατα η γεύση των οποίων αναδεικνύεται μέσα από την ξηρή ωρίμανση και πολλές διαφορετικές κοπές. Ο χώρος είναι μικρός και πάντα γεμάτος, γι' αυτό φροντίστε να κάνετε κράτηση (Βρασίδα 11, τηλ: 210 7232002,www.vezene.gr, από €40). 

Το Θείο Τραγί

Αυτοπροσδιορίζεται ως "punk bistrot", βρίσκεται στη μοδάτη πιάτσα των Άνω Πετραλώνων και αποτελεί δημιούργημα μιας 11μελους κολεκτίβας φίλων με αγάπη για το μαγείρεμα και πολλή όρεξη για πειραματισμό. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με λίγα και εμπνευσμένα πιάτα (σούπα με ρίζα ηλίανθου, αρνί με σοκολάτα, πάπια με κυδώνι και γλυκοπατάτα κ.ά.), προσιτές τιμές και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ με μουσική υπόκρουση πανκ σε έναν προσεγμένο industrial χώρο (Κυδαντιδών 36, τηλ: 210 3410296, www.theholygoat.gr από €20). 

48 Urban Garden

Αρχικά σε τραβάει το ωραίο και χαλαρό περιβάλλον, σε έναν ιδιαίτερα διαμορφωμένο και καλαίσθητο χώρο με κήπο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. To στιλάτο vintage τροχόσπιτο που δεσπόζει στο χώρο και κλέβει την παράσταση δεν είναι απλώς διακοσμητικό. Στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα του, ο νεαρός σεφ Γιάννης Κανδυλίδης ετοιμάζει πιάτα με καλές πρώτες ύλες της εποχής και επιρροές απ' όλο τον κόσμο. Ξεχωρίσαμε το πικάντικο μαροκινό μπέργκερ, το πεϊνιρλί με γέμιση γαρίδας και το σεβίτσε με λαβράκι. Διαθέτει και μπαρ που σερβίρει ενδιαφέροντα κοκτέιλ με βότανα από το μίνι μποστάνι (Αρματολών & Κλεφτών 48, Λυκαβηττός, τηλ.: 213 0281 866, από €25).

Aleria 

Ο ταλαντούχος Γκίκας Ξενάκης εξιτάρει τους ουρανίσκους μας με ενδιαφέρουσες προτάσεις ελληνικής δημιουργικής κουζίνας σε ένα κομψότατο εστιατόριο που στεγάζεται σε ανακαινισμένο νεοκλασικό του Μεταξουργείου. Must πιάτα το "παστίτσιο" με ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ και η "χορτόπιτα" με άγρια χόρτα, κρέμα φέτας και τραγανό φύλλο. Στα συν η όμορφη και ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλή για τις ζεστές μέρες (Μ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ.: 210/5222633, www.aleria.gr, από €40 το άτομο).

Τραβόλτα

Photo by Shutterstock

Αν και έγιναν γνωστοί από το άκρως κρεατοφαγικό- και επιτυχημένο- Base Grill, οι δίδυμοι αδερφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος ξέρουν και από καλό ψάρι. Στο Τραβόλτα θα το βρείτε φρεσκότατο και σωστά ψημένο, αλλά δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε και τους ψαγμένους μεζέδες όπως το σπετζοφάι με λουκάνικο από φρέσκια σουπιά, το καπνιστό χέλι με φάβα και τα τηγανητά μύδια με σος παντζαριού. Για το τέλος, μους γιαουρτιού με σπιτικά γλυκά κουταλιού. Στα συν η μεγάλη ποικιλία από ούζα και τσίπουρα και το ευγενέστατο σέρβις (Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, τηλ.: 210 5719222, από €30 το άτομο). 

Ψάριστον

Κλασικό στέκι ψαροφαγίας στο Νέο Ηράκλειο με πιστούς φίλους που συρρέουν για να δοκιμάσουν την τηγανητή ταραμοσαλάτα, τα αχνιστά μύδια με κρεμμύδι και σκορδάκι στη λαδόκολλα και το χταπόδι μπουγιουρντί του Βασίλη Ακρίβου. Ό,τι κι αν ζητήσετε από τα φρέσκα ψάρια που έχει, θα σας το ψήσει υποδειγματικά. Σε ένα σκηνικό που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί, με φολκλόρ διακόσμηση και χιουμοριστική διάθεση (Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ: 210 2850746, www.psariston.gr, από €30 το άτομο).

Kiku 

Ένα από τα πρώτα εστιατόρια που μύησε τους Έλληνες στη γιαπωνέζικη κουζίνα, κλασική αξία πλέον για πολύ καλό sushi. Πρόσφατα ανακαινισμένο, με υπέρκομψο λιτό ντεκόρ, και θεατρικό φωτισμό. Στις σπεσιαλιτέ του σεφ Χρόνη Δαμαλά συγκαταλέγονται το nigiri με χέλι και φουαγκρά, το black cod με miso και το λαβράκι με σος μαύρων φασολιών και ρύζι σχάρας. Κρατήστε χώρο για τα καταπληκτικά γλυκά, όπως το κέικ λεμόνι με ζελέ και παγωτό (Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3647033, www.athenskiku.com, από €70 το άτομο).

Dal Professore

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τις ιταλικές κουζίνες, ο Νίκος Δημητροκάλης έφερε μαζί του τα μυστικά και την τεχνική για τα πιο αυθεντικά πιάτα ιταλικής κουζίνας. Εξαιρετικές είναι οι επιλογές σε φρέσκα ζυμαρικά, όπως ραβιόλι με ξινομυζήθρα σε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και πάκερι με ραγού ημέρας. Από τα ορεκτικά μεγάλο σουξέ έχει το φλαν από αρσενικό Νάξου, ενώ στα κυρίως μάς κέρδισε το συκώτι μόσχου αλά βενετσιάνα. Πρόσφατα μετακόμισε σε νέο, καλαίσθητο και μοντέρνο χώρο (Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ.: 210 6109988,www.dalprofessore.gr, από €30 το άτομο).

Μάνη Μάνη

Ελληνική κουζίνα με άρωμα Μάνης και δημιουργική διάθεση σε ένα διώροφο νεοκλασικό κοντά στην Ακρόπολη. Δέκα χρόνια τώρα, στην κουζίνα του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη η παράδοση μιξάρεται άψογα με τις μοντέρνες πινελιές δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Ξεκινήστε με ελληνική σαλάτα (ψιλοκομμένη και με τη φέτα τυλιγμένη σε κανταΐφι) και καγιανά με σύγκλινο, λουκάνικο Αρεόπολης και μυζήθρα για να συνεχίσετε με ψαρονέφρι με μανούρι και σύκα. Ευχάριστη έκπληξη το μανιάτικο χοτ ντογκ με λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς σε παραδοσιακή "τραβηχτή" πίτα (Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210/9218180,www.manimani.com.gr, από €20 το άτομο). 

1903 Α Taste of Smyrna

Το νέο γευστικό πρότζεκτ του Ηλία Σκουλά αποτίει φόρο τιμής στη σμυρναίικη κουζίνα. Σπάνιες συνταγές, έτσι όπως έχουν καταγραφεί σε τεφτέρια της εποχής εκείνης, ούζο που σερβίρεται σε ποτήρια σαμπάνιας, φωτογραφίες και βρετανικά πορσελάνινα πιάτα στους τοίχους σε ταξιδεύουν σε ένα αριστοκρατικό σμυρναίικο ουζερί των αρχών του περασμένου αιώνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τους αρνίσιους κεφτέδες, τη χαβιαροσαλάτα και τον ζεϊμπέκικο καβουρμά. Φινάλε με βουτυράτο μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης και κανταΐφι με καϊμάκι ή γλυκό του κουταλιού (Αγ. Ιωάννου 12 & Φιλικής Εταιρείας 10, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8942177, από €20 το άτομο).

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe

Ελληνική δημιουργική κουζίνα απολύτως πιστή στις ντόπιες πρώτες ύλες και αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα με σύγχρονη διάθεση σε ένα ζεστό μπιστρό που έχει μεγάλο σουξέ και φανατικό κοινό από τη μέρα που άνοιξε. Γαύρος μαρινάτος, χιουνκιάρ μπεγιεντί, καραμαλίδικο λουκάνικο, σαρικόπιτα με ξυνομυζήθρα και μέλι, γαρίδες με μαραθόριζα και αρνάκι στη λαδόκολλα είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις του. Τραπέζια μέσα και έξω -με τα έσω να ενώνονται με του πεζοδρομίου- στη ζωντανή γειτονιά της πλατείας Προσκόπων (Αρριανού 31-33, Παγκράτι, τηλ: 210 7223466, www.tomauroprovato.gr, από €15 το άτομο).

Οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή

Τα αδέρφια Αλέξανδρος και Κώστας Τσώτσης ανέλαβαν την μπακαλοταβέρνα του παππού στα Καμίνια και τη μετέτρεψαν σε μια ζεστή ταβέρνα με μαμαδίστικο, ολόφρεσκο φαγητό που τραβάει όσους αναζητούν γαστρονομικά διαμαντάκια στα «μετόπισθεν» της πόλης. Τα τραπέζια γεμίζουν με πεντανόστιμους λαχανοντολμάδες, αυθεντικό ταμπουλέ, σπιτική φάβα και τσιπς πατάτας με αυγά. Ειδική μνεία αξίζει στο κοκκινιστό μοσχαράκι και στο συκώτι με σάλτσα πορτοκαλιού (Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια Πειραιά, τηλ. 210 4814 438, από €15 το άτομο). 

Οικονόμου 
Ιστορική ταβέρνα με εξαιρετικά μαγειρευτά και περιβάλλον που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’30- τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε να λειτουργεί. Ανανεωμένη πλέον, γνωρίζει νέες δόξες και συγκεντρώνει στα τραπέζια της νοσταλγούς των γεύσεων του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. Κορυφαία πιάτα ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι, οι λαχανοντολμάδες και το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Θα τα συνοδεύσετε με χύμα κρασί, δικής τους παραγωγής (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555, από €15 το άτομο).

Πηγή: www.arttable.gr

Φωτογραφίες: www.arttable.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts στο Twitter και στο Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή