Travel Secrets

Κρασιά της Σαντορίνης: Κρατάμε τα ηλιοβασιλέματα, όλο το χειμώνα

Κρασιά της Σαντορίνης: Κρατάμε τα ηλιοβασιλέματα, όλο το χειμώνα

Απόδραση τελευταίας στιγμής σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του κόσμου; Το φθινόπωρο επισκεπτόμαστε το επιβλητικό κυκλαδονήσι για έναν ακόμη λόγο: Δοκιμάζουμε τα οινικά του διαμάντια και παίρνουμε μαζί μας τις πιο σημαντικές ποικιλίες του για να έχουμε αρώματα και γεύσεις Σαντορίνης, μαζί μας όλο το χειμώνα.

 Τι να πρωτοπεί κανείς για τα αμπέλια της Σαντορίνης; Χάρη στη δύναμη της ηφαιστειακής γης και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της τρομερά χαρισματικής ποικιλίας του Ασύρτικου, η πλειοψηφία των κρασιών του νησιού κατάφερε να ξεχωρίσει αλλά και να δώσει μια μοναδική ταυτότητα στις γεύσεις κάθε παραγωγής.

Η βασικότερη ποικιλία που θα συναντήσετε στη Σαντορίνη, είναι το Ασύρτικο που χάρη στο μικρόκλιμα του νησιού προσφέρει μια ιδιαίτερη γεύση με μεταλλικά στοιχεία, υψηλή οξύτητα και εκρηκτικό σώμα που ταιριάζει ιδανικά με τον ηφαιστειογενή χαρακτήρα της περιοχής. Ωστόσο, υπάρχουν και επιπλέον ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε και αυτές είναι το Αθήρι και το Αϊδάνι στις λευκές, και η Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο από τις κόκκινες. Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με τη διάθεση του γευστικού πειραματισμού που σας διακρίνει, μπορείτε να αναζητήσετε και τις σπάνιες, ντόπιες ποικιλίες, γνωστές και ως ξενόλοες, όπως το Βουδόματο, το Κατσανό, η Γαϊδουριά, η Φλασκιά, το Ποταμίσι, το Μαυράθηρο και το Αϊτονύχι, ορισμένες εκ των οποίων μπορείτε να αναζητήσετε ακόμη και στα γνωστότερα και πιο σημαντικά οινοποιεία της Σαντορίνης.

Μια επίσκεψη στα οινοποιεία της Σαντορίνης επιβάλλεται, μιας και το κρασί δεν κατέχει απλώς σημαντική θέση στα τουριστικά κίνητρα για επισκέψεις στο νησί απ’ όλο τον κόσμο, αλλά επιπλέον είναι και επισκέψιμα και προσφέρονται για γευσιγνωσίες, μια διαδικασία που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού. Μια γνωριμία με τα βασικότερα και πιο σημαντικά, αρκεί για να σας πείσει…

Αμπελώνες Γαβαλά

Η οικογένεια Γαβαλά, ασχολείται με το κρασί εδώ και περίπου 300 χρόνια. Το βασικό χαρακτηριστικό του οινοποιείου είναι η ανάδειξη σπάνιων ποικιλιών όπως το Κατσανό και η Γαϊδουριά, που κανείς άλλος δεν χρησιμοποιούσε στο νησί μέχρι να τις αναδείξουν εδώ. Το οινοποιείο του βρίσκεται στο Μεγαλοχώρ, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Σαντορίνης, ενώ για να φτάσετε στην κάναβά του θα πρέπει να διασχίσετε ένα πέτρινο τούνελ, φωτισμένο και διαμορφωμένο ώστε να διηγείται την ιστορία του οινοποιείου. 

Canava Ρούσσος

Πρόκειται για την παλαιότερη κάναβα της Σαντορίνης, και ιδρύθηκε το 1836. Μπορείτε να ξεναγηθείτε σε αυτήν, να μάθετε την ιστορία του οινοποιείου αλλά και να δοκιμάσετε τα κρασιά του, συντροφιά τοπικών μεζέδων σε μια όμορφη και ολάνθιστη αυλή στη Μέσα Γωνιά.

Οινοποιείο Αργυρού

Ιδρύθηκε το 1903 από τον Γεώργιο Αργυρό και ο αρχικός της σκοπός ήταν η αξιοποίηση του ιδιωτικού του αμπελώνα έκτασης 20 στρεμμάτων. Το 1950, το οινοποιείο ανέλαβε ο γιος του, Ματθαίος, ενώ το 1974 πέρασε στα χέρια του Γιάννη Αργυρού ο οποίος αύξησε την καλλιέργεια στα 220 στρέμματα και προχώρησε σε επιπλέον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου. Το οινικό του διαμάντι είναι το παλαιωμένο Vinsanto του 1987, το οποίο κατά πολλούς θεωρείται το καλύτερο που μπορεί να βρει κανείς στο νησί. Το οινοποιείο του Αργυρού θα συναντήσετε στην περιοχή της Επισκοπής – Γωνιάς και είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού.

Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου

Εδώ δεν θα βρείτε απλώς ένα οινοποιείο αλλά και ένα διαδραστικό μουσείο οίνου με φυσικές αναπαραστάσεις που παρουσιάζουν την ιστορία του κρασιού και του σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 ως και σήμερα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία που αξίζει να βιώσετε ερχόμενοι στο νησί. Θα το αναζητήσετε στην περιοχή του Βόθωνα.

Κτήμα Σιγάλα

Ιδρύθηκε το 1991 και ως σήμερα υπό την ετικέτα του καλλιεργούνται 23 εκτάρια με ποικιλίες του νησιού και κρασιά που έχουν βραβευτεί σε αρκετούς διαγωνισμούς. Από το1994, τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, ενώ στους χώρους του, στην περιοχή των Μπαξέδων, μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του κάτω από μια όμορφη πέργκολα στην αυλή, δοκιμάζοντας και τοπικούς μεζέδες και αγναντεύοντας τη θάλασσα.

Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης

 «Θα μείνει στην ιστορία ως ένα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς και ως τόπος που παράγει πάρα πολύ καλό κρασί», έχει πει ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης για τα κρασιά της Σαντορίνης. Στο οινοποιείο του, υπάρχει δυνατότητα για ξενάγηση σε 5 γλώσσες και γευστικές δοκιμές σε διάφορες ποικιλίες κρασιού που παράγει. Μη χάσετε το πολυθέαμα με την ιστορία της Σαντορίνης αλλά και του οινοποιείου, που βρίσκεται μετά το Μεγαλοχώρι, στο δρόμο προς Ακρωτήρι.

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Θα το συναντήσετε στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας, μετά τον Πύργο Καλλίστης στο δρόμο προς Προφήτη Ηλία, σε ένα πανέμορφο παλιό, υπόσκαφο κτίσμα. Μπορεί κατά κανόνα να μην είναι επισκέψιμο, ωστόσο αν φτάσετε ως εδώ θα έρθετε αντιμέτωποι με μια απίστευτη φιλοξενία που θα σας κάνει να το αναζητήσετε ξανά.

Από: Eleni Nikoloulia

 
 

επιστροφή