Travel Secrets

Γερολιμένας: ο απόλυτος προορισμός του φετινού καλοκαιριού!

Γερολιμένας: ο απόλυτος προορισμός του φετινού καλοκαιριού!

Ο Γερολιμένας στην Μάνη τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε πάρα πολλά αφιερώματα τόσο στα ελληνικά media όσο και στα ξένα, ως ένας από τους κορυφαίους off the beaten track προορισμούς στη μεσόγειο! Σε αυτό έχει συμβάλλει τόσο η απίστευτη ομορφιά του τοπίου όσο και το πολυτελές boutique Κυρίμαι Hotel της Trésor Hotels & Resorts που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα standards διαμονής της περιοχής.

Στην αγκαλιά μιας υπέροχης τοποθεσίας, στην Μέσα Μάνη, συγκεκριμένα στο μαγευτικό ακρωτήρι του Κάβο Γκρόσσο, ο Γερολιμένας, σας υποδέχεται αφότου διανύσετε περίπου 100 χμ. από την πόλη της Καλαμάτας και περίπου 50 χμ από το Γύθειο. Είναι ο ομορφότερος οικισμός της Μάνης και το γραφικό λιμανάκι του «σήμερα», στο παρελθόν αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της ευρύτερης περιοχής. Το όνομά του μάλιστα, σημαίνει «Ιερός Λιμήν» κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας δώσει μια εικόνα της δύναμής του.

Αφού εγκατασταθείτε στα υπέροχα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Κυρίμαι Hotel μπορείτε να βγάλετε το πρόγραμμα των εξορμήσεών σας από το πλούσιο μενού της περιοχής που περιλαμβάνει:

  1. Την όμορφη παραλία του Γερολιμένα. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά της, να χαρείτε έναν περίπατο ή να κάτσετε σε ένα από τα ταβερνάκια της. Δεν είναι οργανωμένη/ με βότσαλο)
  2. Θα περπατήσετε τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και θα θαυμάσετε τα μανιάτικης αρχιτεκτονικής πυργόσπιτα.
  3. Θα επισκεφτείτε την παραλία Μαρμάρι. Η δίδυμη (!) παραλία της περιοχής θα σας ενθουσιάσει με την μοναδική αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά της. Από τον Γερολιμένα απέχει περίπου 15 χλμ και μια ανάσα από το χωριό Βάθεια. Tip: Προτιμήστε την δεύτερη παραλία της οποίας την ύπαρξη οι περισσότεροι αγνοούν. Περπατήστε το μονοπάτι μέσα από το ομώνυμο χωριό και απολαύστε μια ερημική παραλία μετά από περίπου 10’ περπάτημα. Μην παραλείψετε να προμυθευτείτε νερό!
  4. Θα κολυμπήσετε στην παραλία Αλμυρού, που βρίσκεται στο δρόμο για Μαρμάρι. Στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κυπάρισσου μαγεύει με τα τέλεια γαλαζοπράσινα νερά της ενώ highlight της είναι η μεγάλη σπηλιά στο δεξί της άκρο που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό. Top secret: Εδώ έχουν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Δεκαπενταύγουστος»!
  5. Θα χαλαρώσετε στην παραλία  Κάποι με το χαρακτηριστικό πολύ ψιλό βοτσαλάκι, λίγο πριν τη Βάθεια, αφότου διανύσετε ένα μονοπάτι για περίπου δέκα λεπτά.  Ελάχιστοι γνωρίζουν την συγκεκριμένη παραλία μιας και είναι «κρυμμένη» και δεν φαίνεται από το δρόμο αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να την γνωρίσετε.
  6. Θα διασκεδάσετε απολαμβάνοντας κολύμπι και φρέσκο ψάρι στο Πόρτο Κάγιο. Η βάση σας θα είναι ένα από τα τρία ταβερνάκια της παραλίας, ενώ εδώ διατίθενται και ομπρέλες. Απέχει περίπου 25’ από τον Γερολιμένα.
  7. Θα ζήσετε την εμπειρία του Κόλπου Ταινάρου. Στα Κοκκινόγια θα χαρείτε βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, ενώ από εδώ είναι που ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον πανέμορφο φάρο του Ταινάρου.
  8. Θα χαρείτε οδοιπορικά στις γύρω περιοχές και χωριά. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτείτε την μαγευτική Βάθεια. Θα την προσεγγίσετε αφότου διανύσετε απόσταση μισής ώρας περίπου οδικώς με κατεύθυνση προς Μαρμάρι και Ακρωτήριο Ταίναρο. Με το που αντικρίσετε το χωριό πραγματικά θα αισθανθείτε δέος. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό  κόσμημα γεμάτο με  πέτρινους πύργους. Μην αντισταθείτε στον πειρασμό να το περπατήσετε, θα χάσετε έναν από τους πιο όμορφους περιπάτους της ζωής σας. TIP: Το χωριό δεν είναι τουριστικά αναπτυγμένο, οπότε μην περιμένετε ταβέρνες, café κτλ. Ωστόσο, παρά την «εγκαταλελειμμένη»  του όψη, πραγματικά αξίζει να του αφιερώσετε χρόνο. Λίγο παρακάτω από εδώ θα βρείτε και το Ακρωτήρι Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Από εδώ αν κατευθυνθείτε στην απόκρημνη δυτική άκρη, είναι η Σπηλιά του Άδη, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας και λίγο πιο κάτω στο Πόρτο Στέρνες βρίσκεται το ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα, το σημερινό εκκλησάκι του Ασώματου, φτιαγμένο από αρχαία υλικά.
  9. Θα επισκεφτείτε το Γύθειο, περίπου 50 χλμ μακριά. Πρόκειται για μια από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της Μάνης. Εδώ θα δείτε πυργόσπιτα – αληθινό κόσμημα (επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον πύργο του στρατηγού του Απελευθερωτικού Αγώνα Τζανετάκη Γρηγοράκη που σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο) , το διάσημο «ναυάγιο» αλλά και τις υπέροχες παραλίες της γύρω περιοχής, όπως τις Καμάρες, τα Καλύβια και τη Παγανέα και το Σκουτάρι.
  10. Θα ανακαλύψετε την Αλύπα, ένα φυσικό λιμανάκι, στο άκρο της Μάνης, με μια υπέροχη μικρή παραλία με λευκό βότσαλο εντυπωσιακό σκηνικό. Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχει ένα σπιτικό κουκλίστικο ταβερνάκι.  
  11. Δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στα Σπήλαια Δυρού (Γλυφάδας ή Βλυχάδας, Καταφύγιο και Αλεπότρυπα), στο δρόμο που συνδέει την Αρεόπολη με τον Γερολιμένα. Πρόκειται για το ομορφότερα λιμναία σπήλαια της χώρας μας, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με κολύμπι στην πανέμορφη παραλία του Δυρού.  

 

Που θα φάτε

Κυρίμαι Hotel

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου θα απολαύσετε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία! Τα ηνία της κουζίνας του ανέλαβε φέτος ένας από τους πλέον αξιόλογους σεφ, ο πολυβραβευμένος Χριστόφορος Πέσκιας ο οποίος ετοίμασε ειδικά για τους επισκέπτες του boutique ξενοδοχείου  ένα υπέροχο μενού αντλώντας έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα. Για να σας πάρετε μια γεύση, να αναφέρουμε κάποια από τα πιάτα του:  Σαλάτα με quinoa, αρακά, αγγούρι, αβοκάντο και γαύρο μαρινάτο, πιτάκια με γραβιέρα, σύγκλινο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας, γκόγκες Μάνης με φρέσκα τοματίνια και βασιλικό, dumplings με γαρίδες Γυθείου, bisque και πουρέ πατζάρι, καρπάτσιο με ψάρι ημέρας και καυτερή σάλτσα από πιπεριά κέρατο, φάβα αρωματισμένη με λάδι τρούφας, χταπόδι και chutney κάπαρης. Και για ένα γλυκό τελείωμα, μαρέγκες με φράουλες και κρέμα μάραθου, τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλας, μους σοκολάτας με μαριναρισμένα φρούτα εποχής ή ραβανί με πικάντικο σιρόπι ginger, παγωτό ινδοκάρυδο και μαρμελάδα ανανά.

 

Η ταβέρνα του Τάκη

Έχει βραβευτεί ως μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Ελλάδας, έχουν γραφτεί για χατήρι της πολλές σελίδες από γευσιγνώστες και δημοσιογράφους και - όπως καταλαβαίνετε- αποτελεί γευστική στάση που δεν πρέπει να χάσετε. Στην Ταβέρνα του Τάκη, θα επιλέξετε ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία σε ψάρι και θαλασσινά και θα τις απολαύσετε ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Θα τη βρείτε στο Λιμένι, περίπου 25’ οδικών από τον Γερολιμένα, ακολουθώντας το δρόμο προς Αρεόπολη. Καθημερινά 12.30 – όσο πάει (Μάρτιο – Οκτώβρη).

Λιμένι, τηλ. 2733051327

 

Το Κατώι

Στην Αρεόπολη, πίσω από την εκκλησία των Ταξιαρχών συγκεκριμένα, θα βρείτε μια από τις καλύτερες προτάσεις σπιτικού φαγητού. Το «Κατώι» φημίζεται για τα μαγειρευτά και ψητά του, κι έχει κάνει το κλέφτικο και το κατσίκι το λεμονάτο,  γευστική εμμονή όποιου τα δοκιμάσει! Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και διακρίνεται για το πολύ φιλόξενο κλίμα του! Καθημερινά 12.00 - όσο πάει.

Πλατεία 17ης Μαρτίου, τηλ. 27330 51201

 

Επίλεκτον

Ταβέρνα στην παραλία του Γερολιμένα που κερδίζει όσους αναζητούν φρέσκο ψάρι και καθαρά νερά σε απόσταση αναπνοής. Είναι γνωστή για το προσεγμένο της ψιλό ψαράκι και τους ψαρομεζέδες.

Γερολιμένας, τηλ. 27330 54227)

 

Ο Ακροταιναρίτης

Θα το αγαπήσετε για το σπιτικό φαγητό «της μαμάς» με πιάτα που μαγειρεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Σήμερα, η κα. Βασιλική και η γιαγιά Κωνσταντίνα -ετών 90 παρακαλώ!- βρίσκονται πίσω από την κουζίνα, έτοιμες να σας προσφέρουν τα καλούδια τους.Το οικογενειακό εστιατόριο λειτουργεί από το 1923, είναι το πρώτο μαγαζί της περιοχής και συνεχίζει ακάθεκτο να κερδίζει τις εντυπώσεις με την αυθεντικότητά του. Στα highlight ο μαύρος πίνακας στον οποίο αναγράφεται το μενού που αλλάζει σχεδόν καθημερινά.  Καθημερινά 11.00 - όσο πάει.

Τηλ. 27330 54205

 

Επίσης:

Στο χωριό Άλικα, 5’ από τον Γερολιμένα, θα βρείτε ένα κουκλίστικο ταβερνάκι που δεν αναφέρεται σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ και που το ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Η ταβέρνα Άλικα με τα όμορφα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Σχολείου σας προσφέρει τοπικές λιχουδιές και ψητά. (τηλ. 27330 55285). 

Στην αυλή της εκκλησίας στο χωριό Σταυρί, βρίσκεται η ομώνυμη ψησταριά του κου. Κοκκοράκη. Την λατρεύουν οι ντόπιοι για τα λίγα, απλά αλλά καλά πιάτα της και την αυθεντική φιλοξενία. Τα κρέατα είναι του ίδιου του ιδιοκτήτη, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι λειτουργεί μόνο βράδυ. (τηλ. 27330 51910)

 

Extra tips:

  • Στην περιοχή θα βρείτε πολλά αξιόλογα τοπικά προϊόντα τα οποία αξίζει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας για σας ή για να τα προσφέρετε σαν δώρο στους δικούς σας ανθρώπους! Αγοράστε ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, τουλουμίσιο τυρί αλλά και  υπέροχα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αρωματικά φυτά ,  ρίγανη,  τσάι και  φασκόμηλο.
  • Δοκιμάστε οπωσδήποτε το φημισμένο μανιάτικο σύγκλινο και τις «κουταλίδες» δηλαδή τις μανιάτικες τηγανίτες και τα «λαλάγκια» (ζυμαράκια που μπαίνουν σε καυτό λάδι) που  συνδυάζονται τέλεια με μέλι ή το κατσικίσιο τυρί σφέλα.

Από: Αμαλία Μέη

 
 

επιστροφή