Travel Secrets

Η δημοσιογράφος & βέρα Ναξιώτισσα, Φλωρεντία Φραγκουδάκη, μας εξηγεί γιατί το Φεστιβάλ Νάξου είναι εμπειρία ζωής

Πύργος Μπαζαίου

festival naxou florentiaΤο Φεστιβάλ Νάξου, που ξεκινά σε λίγες ημέρες (28/07/2012) αποτελεί την σημαντικότερη πολιτισμική εκδήλωση του νησιού με λάτρεις της τέχνης να έρχονται στο νησί κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001, ως μια παράτολμη ιδέα, να μετουσιωθεί ένα αρχοντικό του 17ου αι, στο σημερινό ανάλογο της λειτουργίας για την οποία οικοδομήθηκε, ναό τέχνης, παιδείας και πολιτισμού
Πέραν των τυπικών και χρήσιμων στοιχείων, όπως το φετινό πρόγραμμα και οι λεπτομέρειές του, θελήσαμε να σας μεταφέρουμε την ενέργεια ενός μέρους που μόνο να σας κάνει να το ερωτευτείτε μπορεί. Η δημοσιογράφος του Alpha, Φλωρεντία Φραγκουδάκη, με αγάπη για τον τόπο της και λατρεία για τον Πύργο Μπαζαίου, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για αυτό…

« Κάποιοι χώροι έχουν ενέργεια. Ο πύργος του Μπαζαίου, ή αλλιώς η Μονή του Τιμίου Σταυρού, ανήκει σίγουρα σε αυτούς…
Με τον προφήτη Ηλία στην πλάτη του και τον κάμπο της Αγιασού στα πόδια του, κυριαρχεί σε ένα τοπίο άγριο, ξερό, αλλά απόλυτα ατμοσφαιρικό. 
Εδώ και δώδεκα χρόνια που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Νάξου, τα βράδια του καλοκαιριού, 
οι ήχοι, οι φωνές, οι στίχοι, τα σώματα, περνάνε το αυστηρό περιμετρικό του τείχος και ξεχύνονται στις πέτρες και στους αγρούς της ενδοχώρας της Νάξου.
Τα βράδια στον πύργο, ανεξάρτητα από την παράσταση που θα παρακολουθήσετε είναι μαγικά. Δεν ξέρω αν τον αγαπώ γιατί είναι συνδεδεμένος με την παιδική μου ηλικία ή γιατί μέσα στα χρόνια λειτουργίας του φεστιβάλ, είχα την τύχη να γνωρίσω μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου. Όλοι τους τόσο «ήσυχοι», τόσο ταπεινοί. 

Φεστιβάλ Νάξου

Το φεστιβάλ Νάξου όμως, δεν είναι μόνο οι καλλιτεχνικές δράσεις στον προαύλιο χώρο του πύργου κάτω από το φως του φεγγαριού. Στο εσωτερικό του μοναστηριακού χώρου φιλοξενούνται κάθε χρόνο θεματικές εκθέσεις. Οι πρωινές περιπλανήσεις στον πύργο σε πλημμυρίζουν φως, ενώ «ταξιδεύοντας» στα δωμάτια και στα κελιά του τριώροφου κτίσματος, έρχεσαι αντιμέτωπος με τα πιο κρυφά κομμάτια του εαυτού σου.Και ενώ ένα μήνα στο νησί νομίζω πως έχω ολοκληρωτικά αφεθεί στη μεγάλη μου αγάπη, τη θάλασσα, η επιβλητική μορφή της Ρούλας Πατεράκη που στέκεται όρθια στο πέτρινο σκαλοπάτι, θα μου θυμίσει ότι δεν είμαι το κορίτσι των κυμάτων, αλλά η ώριμη γυναίκα των εμμονών μου.
Smart Tip: Εκτός από εμένα, τον Πύργο του Μπαζαίου τον αγαπούν και οι βοριάδες. Γι’αυτό πριν τον επισκεφτείτε βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας και τα μπουφανάκια σας. Καλές - πολιτισμικές- διαδρομές!»

*Η Φλωρεντία Φραγκουδάκη είναι δημοσιογράφος στον Alpha.

 

INFO: Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ καθώς και τιμές εισητηρίων εδώ

Οι χώροι διεξαγωγής του φετινού Φεστιβάλ θα είναι:

 
*ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ στην ενδοχώρα της Νάξου, 12 χλμ Οδού Χώρας - Αγιασσού 
 
*ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ στη θέση Ύρια, 3 χλμ από τη Χώρα. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει τιμηθεί με το βραβείο Europa Nostra.
 
*NOTOS CLUB με μακρόχρονη ιστορία στην διοργάνωση εκδηλώσεων, σε κεντρικό σοκάκι της Παλιάς Χώρας.

 

Από τη Νάντια Μασσαχού (press@tresorhotels.com)

Από: Νάντια Μασσαχού

 
 

επιστροφή