Travel Secrets

Ζαγοροχώρια: Ανακαλύψτε τα γοητευτικά χωριά της Ηπείρου

Ζαγοροχώρια: Ανακαλύψτε τα γοητευτικά χωριά της Ηπείρου

Με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια απλώνονται βόρεια των Ιωαννίνων και συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό από 46 πέτρινα γοητευτικά χωριά φωλιασμένα στη φύση της Ηπείρου, ανάμεσα σε αλπικές λίμνες, παγωμένα ορμητικά ποτάμια, πυκνά δάση και πετρόκτιστα γεφύρια. Χωρίζονται σε ΚεντρικόΑνατολικό και Δυτικό Ζαγόρι και τα περισσότερα είναι χαρακτηρισμένα σαν παραδοσιακοί οικισμοί.  Ας τα ανακαλύψουμε!

Αρίστη

Σκαρφαλωμένη να κοιτάζει το Πάπιγκο  και την ομιχλοσκέπαστη κορυφή της Αστράκας, η Αρίστη θεωρείται η πύλη στον μαγευτικό κόσμο του Ζαγορίου. Σε απόσταση 48 χλμ. από τα Ιωάννινα, η όμορφη Αρίστη αποτελεί το κυριότερο κεφαλοχώρι του Δυτικού Ζαγορίου. Εκεί, θα εντυπωσιαστείτε από την επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και την παλιά βρύση. Μη χάσετε το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, χτισμένο στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς, που χρονολογείται από το 1579!

Πάπιγκο

Το Πάπιγκο είναι χωρίς αμφιβολία από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου. Εκεί θα απολαύσετε πέτρινες χιονισμένες σκεπές, καπνισμένες καμινάδες και μυρωδιά ξύλου σε συνδυασμό με κρυστάλλινο βουνίσιο αέρα στο πιο αυθεντικό από τα 46 Ζαγοροχώρια. Στο Μεγάλο Πάπιγκο θα γοητευτείτε από την παραδοσιακή ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Μεγάλο Πάπιγκο, στο τέλος του δρόμου, θα αντικρύσετε το «αδελφάκι» του, το Μικρό Πάπιγκο, έναν παράδεισο ηρεμίας και γαλήνης. Μη χάσετε το εξάγωνο καμπαναριό του Αγίου Βλάσιου, αλλά και τις Οβίρες, τις φυσικές πισίνες με τα πεντακάθαρα νερά. Επίσης, εδώ ξεκινούν πολλά μονοπάτια που θα σας μυήσουν στις ομορφιές της Τύμφης.

Βίκος

Από τα διασημότερα χωριά του Ζαγορίου, χάρι στο ομώνυμο φαράγγι, το χωριό Βίκος, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 770 μέτρων, αξίζει την επίσκεψή σας για να απολαύσετε τη θέα της χαράδρας του Βίκου και του Πάπιγκου.

Άνω Πεδινά

Στην καρδιά του Ζαγορίου, στο κεντρικό Ζαγόρι, τα Άνω Πεδινά, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 900 μέτρων, αποτελούν ένα πανέμορφο χωριό, με την πεδιάδα να απλώνεται μπροστά του. Ανακαλύψτε σημαντικά αξιοθέατα, όπως τη Μονή Ευαγγελιστρίας του 1793 και τη Μονή Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται από το 1750.

Βραδέτο

Υψωμένο στα 1.340 μέτρα, το Βραδέτο είναι όχι μόνο το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, αλλά και ένα από τα παλιότερα, καθώς μαρτυρίες για την ύπαρξή του ξεκινούν από το 1616. Εδώ θα συναντήσετε την πανέμορφη και περίτεχνη Σκάλα του Βραδέτου, ένα υπέροχο καλντερίμι, χτισμένο από ξακουστούς Ζαγορίτες μάστορες, με σκοπό να συνδέσει το Βραδέτο με το χωριό Καπέσοβο. 

Δίλοφο

Χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρων, το Δίλοφο είναι ένα εντυπωσιακό χωριό στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα ομορφότερα αρχοντικά της Ηπείρου, το ψηλότερο σπίτι του Ζαγορίου με ύψος 13,5 μέτρων και το μεγάλο σχολείο του Ι.Αναγνωστόπουλου.

Μονοδένδρι

Ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του Ζαγορίου, το Μονοδένδρι βρίσκεται απέναντι από το Βραδέτο, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων. Εκεί θα απολαύσετε τους πέτρινους πύργους της οξιάς, αλλά και τις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Επίσης, εδώ θα βρείτε πολλαπλές προτάσεις για φαγητό. 

Κήποι

Photo by Vicky Laz

Το χωριό Κήποι αποτελεί έναν από τους παλιότερους οικισμούς τις περιοχής, που χρονολογείται από το 1431. Φωτογραφίστε τα πέτρινα γεφύρια, κάντε περιπάτους στα δάση και τις πηγές και απολαύστε βόλτες στα πανέμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια. 

Βίτσα

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου, η Βίτσα διαθέτει δαιδαλώδη καλντερίμια, καλοκτισμένα σπίτια, πολλές εκκλησίες και μονές. Από εδώ έχετε πρόσβαση στη σκάλα του Βίκου αλλά και το Γεφύρι του Μίσιου.

Για τη διαμονή σας στη Βίτσα, επιλέξτε το Zagori Suites, μια ανάσα από το Φαράγγι του Βίκου και τα πέτρινα γεφύρια του Βοϊδομάτη, που αποτελεί τον ορισμό των luxury boutique hotels. Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις της ζαγορίσιας πίτας στο πρωινό, την πολυτέλεια και άνεση των πολυτελών κατοικιών και την χαλάρωση δίπλα στο αναμμένο τζάκι. 

Για τη διαμονή σας στο Μικρό Πάπιγκο, επιλέξτε το πανέμορφο boutique ξενοδοχείο Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa. Στο χωριό Μικρό Πάπιγκο, το πρώτο "πράσινο" ξενοδοχείο της Ηπείρου προσφέρει όλα όσα επιθυμείτε από ένα boutique ξενοδοχείο: Παραμυθένιο σκηνικό, απεριόριστες δυνατότητες για δραστηριότητες around, παραδοσιακή φιλοσοφία, design αισθητική και ασυναγώνιστο service. 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts στο Twitter και στο Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή