Travel Secrets

Φιλέρημος: Εκεί ψηλά, στη Ρόδο

Φιλέρημος: Εκεί ψηλά, στη Ρόδο

Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη της Ρόδου κι όμως έχει τόσες ομορφιές, τόση ιστορία και τόσα κρυμμένα μυστικά που δε μπορείς παρά να μιλήσεις για ένα από τα σημαντικότερα σημεία του νησιού.

Η κοσμοπολίτισσα Ρόδος με τις υπέροχες παραλίες, με τις δεκάδες ομορφιές και τα εκατοντάδες σημεία αναφοράς, το φθινόπωρο συνεχίζει να αποδεικνύει πως είναι ακαταμάχητη και προσφέρει άλλους τόσους λόγους για να την εντάξουμε στην ταξιδιωτική μας ατζέντα.

Ο λόφος της Φιλερήμου, βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Υψώνεται 247 μέτρα πάνω από τη Δωδεκανησιακή γη και αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα και όμορφα σημεία που θα συναντήσει κανείς στο νησί.

Οι Μινωίτες έμεναν εδώ το 1500 π.Χ, ενώ το 14ο αιώνα επικρατούν οι Μυκηναίοι και οχυρώνουν το λόφο. Τα νέα οχυρά, χτίζονται αργότερα, το 1100 π.Χ και είναι τότε που η περιοχή αποκτά το απαράμιλλο στίγμα της.

Κι όμως εδώ δεν υπάρχει μόνο ιστορία μα και μυθολογία: Εδώ έφτασε ο Φόρβαντος, ο περιπλανώμενος άστεγος που κλήθηκε να σώσει τους Ρόδιους από τα φίδια. Μα από εδώ είναι που πήδησε και έδωσε τέλος στη ζωή της και μια Βασιλοπούλα όταν κατάλαβε πως δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι με τον άντρα που αγαπά.

Όσο για το σταυρό, το πελώριο αυτό δημιούργημα που δεσπόζει στην κορυφή της Φιλερήμου, στέκεται εκεί από το 1996, και έχει ύψος 18 μέτρα, ενώ χρόνια πριν στη θέση του υπήρχε άλλος σταυρός, μήκους 30 μέτρων χτισμένος από τους Ιταλούς.

Πέρα όμως από τον αξιοθαύμαστο σταυρό, στη Φιλέρημο θα έρθετε και για να δείτε από κοντά το μοναστήρι που χτίστηκε από τους Ιππότες το 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια Βυζαντινής εκκλησίας, η οποία με τη σειρά της είχε χτιστεί πάνω στα θεμέλια του Ναού της Ιαλύσιας Αθηνάς, τμήμα του οποίου σώζεται ως και σήμερα, αποτελώντας μια εξαιρετική αφορμή για ένα περίπατο στο μακρινό παρελθόν.

Έναν περίπατο που ολοκληρώνεται ιδανικά με μια βόλτα στη Δωρική Κρήνη που χτίστηκε στη Φιλέρημο 3.000 χρόνια πριν, καθώς και στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της περιοχής, μέσα στην οποία προφυλάσσονταν οι Ιαλύσιοι από τους εισβολείς.

Όσο για το τέλος, αφήστε έναν περίπατο στα πολλά μονοπάτια της περιοχής. Η Φιλέρημος άλλωστε είναι γεμάτη μονοπάτια, άλλα σώζονται σε άριστη κατάσταση και είναι προσβάσιμα όπως αυτό που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, άλλα είναι πιο παραμελημένα όπως εκείνο που οδηγεί στη Δωρική Κρήνη. Όπως και να’ χει αξίζει να τα ανακαλύψετε όλα, καθ΄ ένα για διαφορετικό λόγο…

Από: Eleni Nikoloulia

 
 

επιστροφή