Travel Secrets

Γνωριμία με τις Πύλες της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

Γνωριμία με τις Πύλες της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου δεν αποτελεί μόνο ένα από τα σπουδαιότερα highlights του νησιού αλλά και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα και με την UNESCO.

Για να μπεις στην Παλιά Πόλη, έχεις… δέκα επιλογές. Κατά το παρελθόν, υπήρχαν βέβαια  περισσότερες πύλες, ωστόσο σήμερα, σε άρτια κατάσταση σώζεται ένα τρομερό “Top 10” που αξίζει να γνωρίζεις.

Θαλασσινή Πύλη:

Είναι η πιο γνωστή πύλη μα και αυτή που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του κόσμου για να μπει στην Παλιά Πόλη. Βρίσκεται απέναντι από την Κολώνα, και κατασκευάστηκε το 1477-78 από το Μεγάλο Μάγιστρο Ντωμπισόν. Στην πρόσοψή της μπορεί κανείς να θαυμάσει τις μορφές του Αγ. Ιωάννη, το Αποστόλου Πέτρου μα και της Παναγίας, ενώ η παλαιότερη ονομασία της από τους Ιππότες ήταν “Porta Marina”.

Πύλη της Παναγίας:

Δημιουργήθηκε μετά την ιπποτική περίοδο από τον τότε Δήμαρχο της πόλης Φ. Φωταρά και βρίσκεται σε απόσταση 200μ. από τη Θαλασσινή Πύλη. Σκοπός της κατασκευής της ήταν η διευκόλυνση των πολιτών, ενώ το όνομά της πήρε από την Παναγία του Μπούργκου στην οποία και οδηγεί.

Πύλη Αγίας Αικατερίνης: Είναι μία πάρα πολύ μικρή πύλη αλλά στα θεμέλιά της έχει γραφτεί τρομερή ιστορία στην πολιορκία του 1480. Βρίσκεται μπροστά από το Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και περνώντας την φτάνουμε μπροστά από το λιμάνι.

Πύλη της Ακαντιάς:

Ονομάζεται έτσι καθώς είναι η πύλη που οδηγεί από την Παλιά Πόλη προς την περιοχή της Ακαντιάς. Μπορεί να την ακούσετε και ως Πύλη του Κόβα ή του Λαγκάνη.

Πύλη Αγ. Ιωάννη:

Κατά το παρελθόν οδηγούσε κατευθείαν στο χωριό της Κοσκινούς γι’ αυτό και στα ιστορικά αρχεία τη συναντάμε και ως Πύλη Κοσκινού. Το “σημερινό” της όνομα ωστόσο το οφείλει στο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη που συναντά κανείς περνώντας από αυτό το σημείο.

Πύλη Αγ. Αθανασίου:

Θα τη συναντήσετε απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, στην ομώνυμη περιοχή. Η πύλη αυτή παρέμενε για αρκετά χρόνια κλειστή και στους ντόπιους είναι γνωστή ακόμη και ως “Καινούρια Πόρτα”, καθώς άνοιξε ξανά το 1922 από τους Ιταλούς διοικητές.

Πύλη Ντ’ Αμπουάζ:

Χτίστηκε από το Μεγάλο Μάγιστρο Ντ’ Αμπουάζ στις αρχές του 16ου αιώνα. Στην είσοδό της υπάρχει ένα γεφυράκι ενώ οι ιστορίες του παρελθόντος λένε πως η συγκεκριμένη πύλη έκλεινε κάθε βράδυ και άνοιγε ξανά κάθε πρωί.

Πύλη της Ελευθερίας: Κατευθυνόμενος κανείς όλο ευθεία από το Μαντράκι προς την Παλιά Πόλη, οδηγείται στην Πύλη Ελευθερίας που δημιουργήθηκε το 1924 από τον Ιταλό διοικητή Μάριο Λάγκο. Έτσι, μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου στις 31 Μαρτίου 1947, η Πύλη πήρε το όνομα “Ελευθερίας των Ροδίων”.

Πύλη Αποστόλου Παύλου:

Βρίσκεται αριστερά από την Πύλη της Ελευθερίας και στους πύργους της μπορεί ακόμη κανείς να δει ανάγλυφα παπών και οικόσημα των Μεγάλο Μαγίστρων.

Πύλη Ναυπηγείων: Οδηγεί προς το λιμάνι αλλά και τα παλιά ναυπηγεία των Ιταλών, κάτι που έδωσε και το όνομά της.

Από: Eleni Nikoloulia

 
 

επιστροφή