Travel Secrets

Αρεόπολη: Εκδρομή γεμάτη ιστορία

Αρεόπολη: Εκδρομή γεμάτη ιστορία

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την επανάσταση του 1821. Οι πέτρινοι πύργοι της θυμίζουν Μανιάτες τρανούς, που πράγματι έγραψαν ιστορία. Η Αρεόπολη δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο όμορφους, παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Είναι περήφανη και ιστορική, ξακουστή μα και τόσο γραφική. Είναι όμως και κάτι ακόμα: Ιδανική για εκδρομές και ειδικά το φθινόπωρο.

Είναι χτισμένη στο κέντρο της Χερσονήσου της Μάνης, η γη της κόβει στα δύο την οροσειρά του Ταϋγέτου, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 250μ. και με θέα από τα δυτικά της στον πανέμορφο Μεσσηνιακό κόλπο. Η Αρεόπολη, ένας από τους ωραιότερους και ιστορικά πιο σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, βρίσκεται σε απόσταση 72χλμ από τη Σπάρτη, και οι πέτρες της «φωνάζουν» ακόμη υπερήφανα πως από εδώ σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821.

Με το που φτάσετε στην Αρεόπολη, ιδανικά παρκάρετε περιμετρικά της κεντρικής πλατείας και από εκεί η βόλτα ξεκινά στο μεγάλο πεζόδρομο. Από τη μία, θα συναντήσετε την εμπορική πλευρά της πόλης με τα καφέ και τα εστιατόρια που δίνουν ζωή στην περιοχή. Από την άλλη όμως, ένας άλλος τόπος φαίνεται να ξυπνά και να μαρτυρά το κράμα παράδοσης και γραφικότητας που την κάνει τόσο μοναδική. Σημείο αναφοράς, είναι η κεντρική πλατεία Αθανάτων με το άγαλμα του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη να ξεχωρίζει, και τους ντόπιους παραγωγούς να στήνουν τους πάγκους τους γύρω του δειγματίζοντας τη νόστιμη «πραμάτεια τους». Πιο κάτω, στην πλατεία 17ης Μαρτίου, το βλέμμα κλέβουν οι Ταξιάρχες και το πανύψηλο καμπαναριό του 1836. Κι αν τύχει και «χαθείτε» στα στενά σοκάκια της και βρεθείτε στην πλατεία του Αϊ Γιάννη των Μαυρομιχάληδων θα εκπλαγείτε από τις σπάνιες τοιχογραφίες του.

Έχετε όρεξη για βόλτα; Απομακρυνθείτε για λίγο από το κέντρο της πόλης, φτάστε ως τον Πύργο του Πικουλάκη και από εκεί κατηφορίστε στην καρδιά του οικισμού που «προστατεύεται» από πετρόκτιστους, ψηλούς πύργους, σπίτια που μαρτυρούν δόξες του παρελθόντος και επιβλητικές αυλές με πέτρινες μάντρες. Μα έτσι είναι στην Αρεόπολη. Όλα με πέτρα, νέα και παλιά, όλα σέβονται την ιστορικότητα ενός τόπου που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και δεν λοξοδρομεί ποτέ και πουθενά από το στόχο της: Να στέκει εκεί, «στιβαρή», τιμώντας το ένδοξο παρελθόν της.

Κι αν νομίζετε πως εδώ θα έρθετε μόνο για βόλτα, ξανασκεφτείτε το! Η Αρεόπολη ενδείκνυται και για τους λάτρεις του έντονου lifestyle και μάλιστα για όλες τις ώρες της ημέρας, μιας και τα μικρά, πάντα καλόγουστα bars της, προσφέρουν όλα όσα αποζητά κανείς από τη νυχτερινή του έξοδο.  

Από: Ελενη Νικολουλιά

 
 

Φωτογραφίες

επιστροφή