Travel Secrets

Τελευταία μέρα αύριο για την έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο

Άνδρος

Θα το έχετε ασφαλώς παρατηρήσει ότι διανύουμε την εποχή που όλο και περισσότερο ακούμε γύρω μας τη φράση «ζούμε τον απόλυτο σουρεαλισμό». Τώρα, πάντως, στο βορειότερο άκρο των Κυκλάδων υπάρχει μια καλή αφορμή να πάρουμε και τη γνώμη όσων πραγματικά τον έζησαν.

Η Κυριακή 30/9 είναι η τελευταία ευκαιρία για μια «Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό» εκδρομή στο νησί. Το φετινό θεματικό εικαστικό αφιέρωμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ανιχνεύει και αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές ενός από τα μεγαλύτερα και ανατρεπτικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του περασμένου αιώνα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια σειρά από εκθέματα τα οποία καθόρισαν το μετέπειτα προσανατολισμό της σύγχρονης έκφρασης. Το ρήμα «προσεγγίζω» είναι όντως εύστοχο για μια έκθεση με αντικείμενο ένα τόσο χαώδες και διακλαδωμένο κίνημα.

Στα τέσσερα επίπεδά της θα κάνετε ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στην «υπέροχη περιπέτεια», όπως χαρακτήρισε ο Μαρσέλ Ντισάν την πορεία του κινήματος, ξεκινώντας από τα κείμενα που προσδιόρισαν αυτήν την επανάσταση (η οποία, φυσικά, είχε και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις). Δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απουσιάζει ένα από τα πρώτα αντίτυπα του «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού» (1924) με υπότιτλο «Διαλυτό Ψάρι», διά χειρός Αντρέ Μπρετόν.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική παρουσία, με προεξάρχοντα τον εισηγητή του σουρεαλισμού στην Ελλάδα, ο οποίος φυσικά δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Οι φωτογραφίες, οι χειρόγραφες σημειώσεις και οι μικροσκοπικές ζωγραφιές του δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του σουρεαλισμού στη χώρα μας (είναι γνωστό ότι τη δεκαετία του ’30 έγινε αντικείμενο χλευασμού και ειρωνικών σχολίων) και συμπληρώνεται από πίνακες του Νίκου Εγγονόπουλου και του Γεράσιμου Στέρη καθώς κι έργα του Νικόλαου Κάλλας, του Νάνου Βαλαωρίτη αλλά και του Οδυσσέα Ελύτη (ο οποίος δεν μπορεί να καταταχθεί στους σουρεαλιστές, αλλά τους υπερασπίστηκε κατά κόρον). Η περιήγησή σας στην έκθεση θα ολοκληρωθεί με τον επιβλητικό μπρούντζινο «Θεραπευτή» του Ρενέ Μαγκρίτ.

 

Πηγή: zaganiariandros.blogspot.gr

Από: Νάντια Μασσαχού

 
 

επιστροφή