Travel Secrets

Πρωτομαγιά στα Ζαγοροχώρια

Πρωτομαγιά στα Ζαγοροχώρια

Την άνοιξη στα Ζαγοροχώρια η φύση γιορτάζει. Τι καλύτερο από το να τα επισκεφθούμε με αφορμή την Πρωτομαγιά; Τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και μια πανδαισία από χρώματα και αρώματα συνθέτουν το σκηνικό. Τώρα είναι η εποχή που τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν και ξεχειλίζουν τα ποτάμια με άφθονο κρυστάλλινο νερό. Τώρα είναι η εποχή για να γίνουμε ένα με το βουνό, να εισπνεύσουμε το πικάντικο άρωμα των πλατάνων και να ζήσουμε μια ιδιαίτερη εμπειρία που μόνο αξέχαστη μπορεί να είναι.

Με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, 46 πέτρινα γοητευτικά χωριά μας προσκαλούν σε μια συναρπαστική εξόρμηση στην ανοιξιάτικη ορεινή φύση. Εδώ ανακαλύπτουμε το γοητευτικό Πάπιγκο, που στέκεται αγέρωχο στη σκιά της Αστράκας, βολτάρουμε στην πανέμορφη Βίτσα και αισθανόμαστε το δέος της χαράδρας του Βίκου. 

Πάπιγκο

Στο Μεγάλο Πάπιγκο θα φτάσετε έπειτα από 12 χλμ. μεγάλων στροφών από την Αρίστη, την «πύλη» που θα σας εισάγει στη μαγεία του Ζαγορίου. Σε υψόμετρο 980 μέτρων και με φόντο τους Πύργους της Αστράκας, το Μεγάλο Πάπιγκο  θα σας εντυπωσιάσει με την παραδοσιακή του ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την παραμυθένια ατμόσφαιρα.  Ο οικισμός είναι γνωστός από τον 14ο αιώνα και εδώ αξίζει να θαυμάσετε τις εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) -με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών-, της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα), καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού. Επίσης, εδώ εντοπίζεται και η Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Μεγάλο Πάπιγκο, στο τέλος του δρόμου, θα αντικρίσετε το «αδελφάκι» του, το Μικρό Πάπιγκο, έναν παράδεισο ηρεμίας και γαλήνης. Χτισμένο ακριβώς κάτω από το επιβλητικό όρος Τύμφη, το Μικρό Πάπιγκο ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την πλούσια βλάστηση και την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά. Ανάμεσα σε Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο θα βρείτε το φυσικό κολυμβητήριο «Ρογκοβό» ή αλλιώς κολυμπήθρες. Στο ρέμα του Ρογκοβού με τη διάβρωση του νερού έχουν σχηματιστεί στρογγυλά κοιλώματα, που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν "οβίρες". Στο Μικρό Πάπιγκο θα σας εντυπωσιάσει επίσης το εξάγωνο καμπαναριό του Αγίου Βλάσιου, ενώ από εδώ ξεκινούν πολλά μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στα μυστικά της Τύμφης, το καταφύγιο της Αστράκας και τη Δρακόλιμνη.

Βίτσα

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου, η Βίτσα διαθέτει δαιδαλώδη καλντερίμια, καλοκτισμένα σπίτια, πολλές εκκλησίες και μονές. Από εδώ έχετε πρόσβαση στη σκάλα του Βίκου αλλά και το Γεφύρι του Μίσιου.

Φαράγγι του Βίκου

Το θέαμα από το Φαράγγι του Βίκου θα σας κόψει την ανάσα. Σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ., στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια στον κόσμο και έχει μπει στο βιβλίο Guinness ως το βαθύτερο φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ειδικότερα, το στενότερο σημείο του φτάνει μόλις τα 1100 μέτρα, ενώ το βάθος του ξεπερνά τα 900 μέτρα. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στον οποίο βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία από σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, με 5 φυτά που δεν απαντώνται αλλού, βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, σπάνια πτηνά και ζώα όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αρκούδες κλπ. Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Διαμονή

Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa

Βραβευμένο ως το καλύτερο Ορεινό Θέρετρο στη Νότια Ευρώπη, το Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa είναι ένα ξενοδοχείο-εμπειρία που αποτελεί έναν ξεχωριστό λόγο να ανακαλύψετε τα Ζαγοροχώρια αυτήν την άνοιξη. Το συγκρότημα των ιστορικών κτιρίων που συνθέτουν το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Παγκόσμιου Γεωπαρκου Βίκου-Αώου και διαθέτει δωμάτια και σουίτες με ιδιαίτερο design, οργανικό βραβευμένο spa και εστιατόριο που σερβίρει βιολογική κουζίνα. Από 120 ευρώ/διανυκτέρευση, με πρωινό & χρήση εγκαταστάσεων spa. Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ

Zagori Suites

Τα υπέροχα χρώματα και αρώματα της φύσης, οι παραδοσιακές γεύσεις της ζαγορίσιας πίτας στο πρωινό, η πολυτέλεια και άνεση και η χαλάρωση στην ανθισμένη φύση του Ζαγορίου, με την οικογένεια ή την παρέα σας, συνθέτουν το σκηνικό του Zagori Suites. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στο πανέμορφο χωριό της Βίτσας, μια ανάσα από το Φαράγγι του Βίκου και τα πέτρινα γεφύρια του Βοϊδομάτη, το Zagori Suites αποτελεί τον ορισμό των luxury boutique hotels. Από 139 ευρώ/διανυκτέρευση με πρωινό. Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ

 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε FacebookTwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή