Travel Secrets

Ένα χωριό-έκπληξη που αποκαλείται το μπαλκόνι του Ναυπλίου

Ένα χωριό-έκπληξη που αποκαλείται το μπαλκόνι του Ναυπλίου

Υπέροχη πανοραμική θέα, γαλήνη, ιστορία και παραδοσιακά έθιμα, μόλις 6 χιλιόμετρα μακρυά από το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο. Χτισμένο σε ύψος περίπου 120 μέτρων, τα Πυργιώτικα, ένα μικρό χωριό 400 περίπου κατοίκων, αποτελεί το «μπαλκόνι» του Ναυπλίου, προσφέροντας υπέροχη αμφιθεατρική άποψη στην πόλη, από οποιοδήποτε σημείο τους.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά από το 1870, όταν έγινε μία κατολίσθηση στο Πυργάκι Αρκαδίας και καταστράφηκαν πάρα πολλά σπίτια. Για το λόγο αυτό κάποιοι βοσκοί άρχισαν να κατεβαίνουν μόνιμα στα Πυργιώτικα και κάποιοι στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Κατόπιν, εγκαταστάθηκαν γύρω από τη σημερινή πλατεία του χωριού χτίζοντας πρόχειρες καλύβες.

Κάθε χρόνο 2-3 οικογένειες από την Αρκαδία έρχονταν να εγκατασταθούν στα Πυργιώτικα και για να μπορέσουν  να βοσκήσουν τα ζώα τους νοίκιαζαν "στανοτόπια", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Σοφία Τράκα, πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργιωτίκων "ο Άγ. Γεώργιος".

Στα Πυργιώτικα, θα συναντήσετε 5 εκκλησίες. Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη, τους Άγιους Ταξιάρχες, τον Άγιο Νικόλαο, την Αγία Παρασκευή και την κεντρική εκκλησία, τον Άγιο Γεώργιο.

Τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού φροντίζει να διατηρεί ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων "ο Άγ. Γεώργιος", ο οποίος στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Ο Σύλλογος έχει πλούσιο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο. Αναβιώνει κατά τη διάρκεια του έτους διάφορα έθιμα, όπως αυτά της Αποκριάς και των παραδοσιακών γλεντιών της περιοχής. Σε ένα από αυτά που αξίζει η συμμετοχή είναι στον Αη Γιάννη στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Στο εκκλησάκι γίνεται γλέντι με μουσική και φαγητό. Επιπλέον, στην εορτή του Αγ. Γεωργίου ο Σύλλογος φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά, όπως δίπλες.

Πληροφορίες: www.nafplio.gr

Διαμονή

Σκαρφαλωμένο σε έναν καταπράσινο λόφο μόλις 8,5 χλμ. από τη ρομαντική πόλη του Ναυπλίου, το ξενοδοχείο Περιβόλι,το οποίο διακρίθηκε με το βραβείο του καλύτερου "Luxury Country Retreat 2016" στα Luxury Travel Guide Global Awards, χαρίζει στους επισκέπτες του τη μοναδική ευκαιρία να απολαμβάνουν την πολυτέλεια, την άνεση και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου τους, βιώνοντας παράλληλα εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες στη φύση. Βουτήξτε στην πισίνα, απολαύστε αυθεντικό ελληνικό πρωινό και ατενίστε την πανοραμική θέα απ'όλα τα δωμάτια.

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή