Travel Secrets

Τα καλύτερα ταξιδιωτικά tips για τη Νάξο

Τα καλύτερα ταξιδιωτικά tips για τη Νάξο

Παραδεισένιες αμμώδεις παραλίες και άγριες ακτές, ψηλά βουνά και εύφορες πεδιάδες, ηρεμία, ασφάλεια και έντονη ζωή. Η Νάξος, η μεγαλύτερη και πιο εύφορη των Κυκλάδων, είναι ένα νησί γεμάτο αντιθετικές εικόνες, που ωστόσο προσφέρει στους επισκέπτες της τις πιο αυθεντικές διακοπές. Το αγαπημένο κυκλαδίτικο νησί μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά του κι εμείς σας τα παρουσιάζουμε προκειμένου να μπορέσετε να ανακαλύψετε το πιο γνήσιο πρόσωπο του!

Ανακαλύψτε το σήμα κατατεθέν του νησιού, την Πορτάρα. Πρόκειται για την μαρμάρινη πύλη αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα που σας καλωσορίζει με το  που φτάσετε στη Νάξο. TIP:Επισκεφτείτε την Πορτάρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος και απολαύστε μια πανδαισία χρωμάτων – από τις συγκλονιστικότερες της ζωής σας.

Στη Χώρα, κάντε ατέλειωτες βόλτες στο ένα και μοναδικό σοκάκι που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών αλλά και στην κεντρική παραλιακή περαντζάδα. TIP:Το βράδυ μάλιστα, που απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων, η βόλτα στον παραλιακό δρόμο είναι ιδανική.

Γνωρίστε το Ενετικό Κάστρο, χτισμένο από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, που αποτελούσε κέντρο εξουσίας του νησιού κατά την Λατινοκρατία. TIP:Επισκεφτείτε εδώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, με την πλούσια συλλογή κυκλαδίτικων ειδωλίων (Τηλ.+30 22850 22725, είσοδος: €3, €2 –μειωμένο-) και το Ενετικό Μουσείο που στεγάζεται στον εντυπωσιακό πύργο  του 13ου αι. Della Rokka-Barozzi, και έχει μετατραπεί από τον ιδιοκτήτη του Νίκο Καραβία σε ένα ζωντανό μουσείο. Επίσης, μη χάσετε κάθε Ιούνιο το Domus Festival, με εξαιρετικές συναυλίες κλασικής μουσικής, ρεσιτάλ πιάνου και παραδοσιακής μουσικής με θέα στην Πορτάρα.

Γνωρίστε το μοναδικό παζλ παραλιών ικανών να καλύψουν κάθε απαίτηση και γούστο. Τεράστιες οι περισσότερες με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά και χρυσή άμμο θα σας μυήσουν στα μυστικά ενός παραδεισένιου κόσμου φυσικής ομορφιάς. Κολυμπήστε οπωσδήποτε στον κοσμικό Άγιο Προκόπιο με το χαρακτηριστικό μικρό βοτσαλάκι και τα κρυστάλλινα νερά (περίπου 6 χλμ από τη Χώρα), στην αμμουδερή Αγία Άννα με τον πλήρως οργανωμένο ομώνυμο οικισμο της (10’ από τη Χώρα), στην χίπικη Πλάκα (βλ. παρακάτω), στην ήρεμη και χρυσή Σαχάρα (16 χλμ από τη Χώρα), στην Μικρή Βίγλα αλλά και τις ανατολικές και πλέον μοναχικές Πάνορμο και Χρυσή Άμμο, που απέχουν περίπου 45 χλμ από τη Χώρα αλλά πραγματικά αξίζουν τον κόπο.

Ανακαλύψτε τα πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται στην ενδοχώρα του νησιού.  Δεν πρέπει με τίποτα να φύγετε από το νησί χωρίς να επισκεφτείτε την Απείρανθο, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι. Μαρμάρινα καλντερίμια, διώροφα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μικρές πλατείες με μικρά καφενεδάκια και πέντε μουσεία (δείγμα της πολιτισμικής άνθησης) συνθέτουν το πιο ενδιαφέρον χωριό του νησιού. Στα must see αναμφίβολα ανήκει και το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Στην πλαγιά του βουνού Ζευς, το ψηλότερο βουνό του νησιού, είναι ένα πυκνοκατοικημένος οικισμός γεμάτος ελαιώνες. Εδώ θα δείτε τον Πύργος του Μπαρότση, το Σπήλαιο του Ζα και τον Πύργος του Χειμάρρου, ενώ θα κάτσετε σε ένα από τα ταβερνάκια ή τα café, για να ξαποστάσετε κάτω από τον ίσκιο των δέντρων. Επόμενη σας η Κόρωνος, με τα πολλά κατηφορικά καλντερίμια και την γραφική πλατεία. TIP: Η ταβερνούλα της Ματίνας θα σας προσφέρει αγνές σπιτικές γεύσεις. Αλλάξτε εντελώς εικόνες και κατεύθυνση και επισκεφτείτε το ψαροχώρι του Απόλλωνα. Είναι το μοναδικό ψαροχώρι του νησιού και πέρα από γραφικότητα και στιγμές δίπλα στο κύμα, φημίζεται για τον μοναδικό Κούρο, το μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση ξαπλωμένο εδώ και αιώνες.

Πραγματοποιείστε μια βόλτα με τα γαϊδουράκια στο Γλινάδο. Περιηγηθείτε στα σοκάκια του χωριού, ξεναγηθείτε σε γραφικές γωνιές και γράψτε τον επίλογό του περίπατου στον Χάλαρο. Πρόκειται για το πατρικό του σπίτι του Γιώργου Βιρβίλη, που πλέον αποτελεί  ένα καφενείο-μουσείο και προσφέρει καφέ και φαγητό και φημίζεται για τα ψητά του. Καθημερινά από τις 08:00. (Γλινάδο, κιν. 6942 704912).

Για τη διαμονή σας στη Νάξο επιλέξτε το μοναδικό ξενοδοχείο Corona Borealis, το οποίο αποτελείται από έναν λευκό μικρόκοσμο φτιαγμένο από πέτρα, ξύλο, φαντασία και μέτρο, σύγχρονος όσο γίνεται, πολυτελής όσο χρειάζεται και ευρύχωρος όσο πρέπει για να χωρέσει τα καλοκαιρινά σας όνειρα. 

Επίσης, απολαύστε τις διακοπές σας σε ένα καλά κρυμμένο διαμάντι που μπορεί να αποτελέσει τη βάση του ταξιδιού σας στο νησί της Νάξου, τη Villa Archaion Kallos, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα. 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest!

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή