Travel Secrets

Ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος παρουσιάζει την "Έκθεση παλαιών Θηραίων πολεμιστών"

Ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος παρουσιάζει την

Photo by santonews.com

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στην πλατεία του Πύργου ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος παρουσίασε την Έκθεση παλαιών Θηραίων πολεμιστών περιόδου 1900-1938 όπως κατεγράφησαν στο Μητρώο παλαιών πολεμιστών Κυκλάδων το 1936-38. Οι πολεμιστές έλαβαν μέρος στον Α’ και Β’ Βαλκανικό πόλεμο, τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία. Τα εγκαίνια της έκθεσης στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη κοσμοσυρροή την οποία δημιούργησαν, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των 123 Θηραίων πολεμιστών που είδαν για πρώτη ίσως φορά, γεμάτοι συγκίνηση,  ποια ήταν η πολύτιμη προσφορά των προγόνων τους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 12 Οκτωβρίου και αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε.  Ώρες λειτουργίας 9:00-13:00 και 18:00-21:00 καθημερινά.

Αναδημοσιεύουμε το πολύ ενδιαφέρον κείμενο που έγραψε για την εκδήλωση των εγκαινίων ο Δημήτρης Πράσσος στο www.santonews.com

 

Η ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις που μάλλον δεν είναι εφικτό να τις περιγράψεις με την αποστασιοποίηση του παρατηρητή. Πώς να καταγράψεις ας πούμε τα επιφωνήματα και τη συγκίνηση που κρύβει η φράση «αυτός είναι ο παππούς μου!». Ο αγράμματος, αγρότης παππούς με τα 6,7 ή 8 παιδιά που πήγε στο μέτωπο και κάποιοι ξέχασαν να τον φέρουν πίσω. Που πολέμησε σε όλες εκείνες τις συρράξεις των αρχών του 20 αιώνα. Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική εκστρατεία. Κάποιοι έκαναν μέχρι και 10 χρόνια θητεία στο καμίνι των αλλεπάλληλων πολέμων. Και χρειάστηκε ένας αιώνας για να μπορέσει ένας νεαρός αρχαιολόγος, ο κ. Λευτέρης Ζώρζος να τους ανασύρει έστω και για λίγο από τη λήθη.

Η παρέλαση των παλαιών πολεμιστών της Θήρας, μέσα από τα ευρήματα του υποψήφιου διδάκτορα αρχαιολογίας, ήταν μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. «Βλέπουμε κι αναγνωρίζουμε δικούς μας ανθρώπους και αυτό δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική φόρτιση», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, προλογίζοντας την έκθεση που ετοίμασε η «Εστία Πύργου» και αφού ήδη αναγνωρίσει στο πρόσωπο ενός πολεμιστή, κάποιον από τους προπάτορές του. «Δυστυχώς στην Ελλάδα, ξεχνάμε πολύ εύκολα», είπε από την πλευρά του ο δημιουργός αυτής της σπάνιας συλλογής ενθυμημάτων κ. Λευτέρης Ζώρζος, που μάλλον ανταμείφθηκε από τη διάχυτη συγκίνηση των δεκάδων επισκεπτών του χώρου.

 

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ

Παρόντες ήταν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και διακεκριμένοι φιλίστορες όπως ο Εκδότης- Διευθυντής των «Θηραϊκών Νέων» κ. Μανώλης Λιγνός που παραχώρησε μάλιστα δύο σπανιότατες φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του. Αλλά την κοσμοσυρροή δημιούργησαν, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των 123 Θηραίων πολεμιστών που είδαν για πρώτη ίσως φορά πως η προσφορά των προγόνων τους, δεν καλύφθηκε από την ιστορική ομίχλη.
Αξίζει όμως να αναφερθεί η παρουσία και η προσφορά ενός ακόμα ανθρώπου που ταξίδεψε από τη Σύρο ειδικά για την έκθεση. Πρόκειται για τον Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Μπουνταλή που από την αρχή ενστερνίστηκε το όραμα, τη διαίσθηση, και τη γνώση του(φαντάρου του) Λευτέρη Ζώρζου και του παρείχε όλη την στήριξη με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εξαιρετικού Μουσείου νεώτερης ιστορίας στο ΤΕΘ Ερμούπολης, Στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου». Τέτοιους αξιωματικούς με τόση ευρύτητα πνεύματος, τους χρειάζεται η χώρα!.

Αναδημοσίευση από: www.santonews.com

 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts στο Twitter

Από: Αμαλία Μέη

 
 

Φωτογραφίες

επιστροφή