Travel Secrets

MakosWorld: Ένας από τους διασημότερους Έλληνες φωτογράφους συστήνεται μέσα απ' τις μεγάλες του αγάπες -τη φωτογραφία & τη Ρόδο- κι αποκαλύπτει μυστικά του νησιού… για λίγους. (Εντυπωσιακές photo)

Ρόδος

Το δημιουργικό του σύμπαν, ο κόσμος φιλτραρισμένος μέσα από τη δική του αισθητική. Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει ο ίδιος στο «Makos & the World». Ο Μιχαήλ – Μάκος Τσιμεττάς είναι ένας από τους δημιουργικότερους και διασημότερους φωτογράφους που διαθέτει η χώρα μας, έχει φωτογραφίσει σημαντικές προσωπικότητες και κορυφαίους καλλιτέχνες του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας, ασχολείται κυρίως με Μόδα, Ταξίδι και Πορτραίτα και η μεγάλη του αγάπη –πέραν της φωτογραφίας- είναι η Ρόδος, απ’ όπου και κατάγεται.

Τι είναι αυτό όμως που καθιστά τη δουλειά του τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη; Από την πρώτη μας κιόλας επαφή συνειδητοποίησα πως πέραν του πάθους του για τη δουλειά του και προφανώς του ταλέντου του (χαρακτηριστικά που μπορούν να εντοπιστούν σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη και δημιουργό), διαθέτει κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. Είναι συνειδητά απαλλαγμένος από οποιοδήποτε εμπορικό κίνητρο γιατί πρωταρχικός του στόχος είναι να δείξει στον κόσμο μια άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων. Μια πραγματικότητα που αρνείται πεισματικά τα κλισέ, σνομπάρει τα στημένα και που δεν χρειάζεται photoshop για να είναι ελκυστική. Μια πραγματικότητα τόσο ρεαλιστική, όσο όμορφη. Ασυμβίβαστος και ορθολογικά ονειροπόλος, μας συστήνεται και μας αποκαλύπτει όλα όσα οφείλει να ξέρει κάθε «ψαγμένος» ταξιδιώτης όταν θα επισκεφτεί τη Ρόδο.

Από τη Νάντια Μασσαχού (press@tresorhotels.com) 

Φωτογραφία: ΜakosWorld


Το πάθος με τη φωτογραφία προέκυψε …

Η σχέση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε στα 5 μου, όταν οι γονείς μου μετά απο μια αυγουστιάτικη κρίση άσθματος,με διανυκτέρευση σε νοσοκομείο, μου αγόρασαν μια φωτογραφική μηχανή από το πανηγύρι του  Δεκαπενταύγουστου, σαν δώρο χαράς και παρηγοριάς. Στα παιδικά μου χρόνια «έπαιζα» μαζί της, στα μοναχικά εφηβικά μου ξεκίνησα να της «μιλάω» και στην ενηλικίωση μου αποφάσισα να «ζω» μαζί της…

makos rhodes 

Τι ρόλο διαδραματίζει  το «ταξίδι» στη ζωή σου;

Το ταξίδι, είναι σχεδόν καταπιεστικά καταγεγραμμένο στο DNA μου, περισσότερο σαν την «Έξοδο» των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο παρά σαν δράση αναψυχής. Σκέψου έναν μεγάλο έρωτα, που μπορεί και να σε «κουράζει» αλλά έχεις αποδεχτεί ότι δεν μπορείς χωρίς αυτόν. Αυτό ακριβώς είναι το ταξίδι για μένα.

Κάθε ταξίδι είναι μια προσωπική (δι)έξοδος, η οποία καταγράφεται φωτογραφικά ως συναισθηματικό μου στίγμα με απόλυτα προσωπικό τόνο και συνδεδεμένο με τις δικές μου πνευματικές αναζητήσεις. Ωστόσο ταυτόχρονα πάντα το αντιμετωπίζω και σαν εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική καταγραφή, σε μια προσπάθεια να μοιραστώ πλέον όλο αυτό το «θησαυρό» με κόσμο που έχει τις ίδιες αναζητήσεις.

 

Μόδα-Πορτραίτα- Ταξίδι. Ποιο από τα τρία αγαπάς περισσότερο τελικά ;

Αγαπώ και τα 3 εξίσου. Τα πορτραίτα μου χαρίζουν αυτή την πολύ ιδιαίτερη επαφή (μου) με τον «ανθρωπο», η μόδα ορίζει κάθε φορά μια νέα πτυχή της αισθητικής μου και τα ταξίδια, πέραν όλων των άλλων, τροφοδοτούν το πνεύμα μου. Και τα τρία μαζί συνθέτουν τον ολοκληρωμένο δημιουργικό μου εαυτό. Δεν θα μπορούσα λοιπόν, να αγαπήσω κάτι περισσότερο ή λιγότερο, γιατί θα ήταν σαν να αρνιόμουν ένα «κομμάτι» μου.

 

Τι σε συνδέει με τη Ρόδο;

Στην  Ρόδο γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είμαι αιώνια ερωτευμένος μαζί της. Μου θυμίζει έντονα Miami, έχει την πιο ουσιαστικά φιλελεύθερη προσωπικότητα της χώρας μας -κυρίως λόγω της πρώιμης τουριστικής ανάπτυξης- και καταφέρνει μέχρι και σήμερα να μην χάνει ίχνος από τα ήθη, τα έθιμα και την τοπική διάλεκτο. Έχω πλέον καταλήξει, πως δεν θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα πουθενά αλλού στην Ελλάδα, κυρίως λόγω αισθητικής και ποιότητας.

Ποιο το βασικό «προτέρημα» της και ποιο το βασικό της «ελάττωμα»;

Το βασικό «προτέρημα»  της Ρόδου είναι ένα και μοναδικό και είναι αυτό που σκέπτομαι κάθε φορά που ταξιδεύω τον κόσμο: η Ροδος, περικλείει με ένα μαγικό τρόπο όλους τους super προορισμούς του κόσμου σε απίστευτα καλύτερες version, μέσα σε λίγα μόνο χιλιόμετρα. Συν τα ιστορικά της μνημεία. Είναι σαν να σερφαρεις  στη Hawaii,να τρως στην Τοσκανη, να κολυμπας στην Καραϊβική και να ξενυχτας στo Miami! To βασικο ελλατωμα της είναι η εξάρτηση της από τους εγχώριους μηχανισμούς διοίκησης που δεν την αφήνουν να «απογειωθεί» στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα όσο θα έπρεπε.

 

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

Ετοιμάζω 2 βιβλία γεύσης με την Ελένη Ψυχούλη, καθώς και μια καινούργια βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου «H νέα Ελληνική κουζίνα του Βασίλη Καλιδη» το οποίο γνωρίζει απίστευτη επιτυχία. Ταυτόχρονα γράφω και σκηνοθετώ ενα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σε σχέση με την οδική ασφάλεια για λογαριασμούς της ΕΥΘΥΤΑ Ροδου(Παρατηρητήριο Οδικής Ευθύνης).

Ποια από τα μυστικά σου θα αποκάλυπτες στους αναγνώστες που θα έρθουν στη Ρόδο;

Λοιπόν… Δεν είναι ένα, είναι άπειρα τα όσα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει και που όμως αποτελούν τα πιο όμορφα και αυθεντικά «κομμάτια» του νησιού,δυστυχώς. Και αυτό γιατί τη Ρόδο, όσο την ψάχνεις ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα στοιχεία της που σε γοητεύουν και σε επιβεβαιώνουν πως είναι πραγματικά ένα πολύ ξεχωριστό μέρος. Τα tips μου είναι τα εξής:

*Για μπανιο στη Νότια Ρόδο στον Άγιο Γεώργιο. Χρυσή άμμος και κρυστάλλινα νερά με φοίνικες που γέρνουν μέσα τους. Επίσης στο Άντονι Κουίν που όσο busy και να είναι νομίζεις ότι κολυμπάς σε σκηνικό από ταινία.

*Για φαγητό οπωσδήποτε στο χωριό Μαριτσά με δεκάδες ουζερί και ταβερνάκια με τοπικές συνταγές που μαγειρεύονται στις πίσω αυλές και με τιμές που δεν έχετε καν υποψιαστεί ότι μπορεί να υπάρχουν! Επίσης στου Αλέξη στην Παλιά Πόλη, το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο κατά τη γνώμη μου.

 *Απεριτίφ σε όλα τα roof bars στην κεντρική πλατειά στην πύλη του Μεγάλου Μαγίστρου λιγο πριν δύσει ο ήλιος και συνέχεια σε όλα τα bars της Παλιάς Πόλης.

 *Local secrets είναι το χωριό Μαριτσἀ και όλα τα ουζερί του. Τοπικά προϊόντα οπωσδήποτε το μελεκούνι και η τοπική σούμα,

 *Αγαπημένες βόλτες είναι η διαδρομή που ξεκινά από την πόλη της Ρόδου και καταλήγει στην Κάμιρο Σκάλα από όπου φεύγουν και όλα τα καραβάκια προς Χάλκη. Προτιμήστε να την κάνετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

*Αγαπημένα σημεία για φωτογράφιση  είναι ο λόφος του Μόντε Σμιθ, το κάστρο Κρητηνιας και η παλιά πόλη της Ρόδου.

*Γευσεις must είναι τα πιταρούδια, τα χόρτα μόπλευρα με αυγά τηγανητά και ο ανθός κολοκυθιάς με πλιγούρι και χοντροκομμένο στο χέρι κιμά.

*Αναμνηστικά, υπέροχα πολύχρωμα κεραμικά πιάτα στο χέρι για όλες τις χρήσεις από local βιοτεχνίες με παράδοση. Θα τα βρείτε σε μαγαζιά στην Παλιά Πόλη.

*Πρέπει κανείς να εξερευνήσει κάθε γωνιά της Μεσαιωνικής Πόλης, που δεν υπάρχει πουθενά κάτι αντίστοιχο στον κόσμο. 


Από: Νάντια Μασσαχού

 
 

επιστροφή