Travel Secrets

Η Trésor Hotels & Resorts ως Hospitality Leader στο Hotel & Restaurant

Η Trésor Hotels & Resorts ως Hospitality Leader στο Hotel & Restaurant

Τα affiliations ως “θησαυρός”

Ο Παναγιώτης Πανταζόπουλος, Managing Director της Trésor Hotels & Resorts, μιλά για την ανάπτυξη της εταιρείας εντός και εκτός εθνικών συνόρων.

Συνέντευξη στην Ισαβέλλα Ζαμπετάκη

Ποια η δυναμική που βλέπετε για την τάση της προσχώρησης σε ξενοδοχειακά affiliations στην Ελλάδα;

Π.Π.: Οι όροι της εποχής οδηγούν προς την κατεύθυνση της ενοποίησης πολλαπλών ξενοδοχείων στο πλαίσιο ενός ομίλου. Στην Αμερική, το 75% των ξενοδοχείων ανήκουν σε κάποιο affiliation. Η τάση αυτή ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία και εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη δυναμική. Είναι πολύ δυσκολότερο να αναδείξεις ένα μεμονωμένο ξενοδοχείο με οικονομικό τρόπο, απ’ ότι είναι να ενταχθείς σε μία αλυσίδα που θα αναλάβει τη διαφήμιση και την προβολή όλων των μελών της συνολικά. Ταυτόχρονα, η στόχευση σε πελατολόγιο υψηλού επιπέδου γίνεται πολύ ευκολότερα μέσα από τη συνεργασία με ξενοδοχεία αντίστοιχης ποιότητας.

Πώς διαφοροποιείται η Trésor Hotels & Resorts από άλλα δίκτυα ξενοδοχείων;

Π.Π.: Βασικός παράγοντας διαφοροποίησής μας είναι η εστίασή μας σε μικρά, πολυτελή ξενοδοχεία που παρέχουν αυθεντική εμπειρία και προσωπική φιλοξενία. Τα επιθυμητά αυτά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία-μέλη της Trésor από εκείνα άλλων affiliations, πιστοποιούνται μέσα από μία σειρά διαδικασιών και ελέγχων. Διαθέτουμε μία Ομάδα Εναρμόνισης, η οποία επισκέπτεται τα ξενοδοχεία υπό ένταξη προκειμένου να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Εφόσον το ξενοδοχείο ενταχθεί στο δίκτυο, ακολουθεί συμβουλευτική εκπαίδευση ενός μήνα. Από εκεί και πέρα, ελέγχουμε περιοδικά τα ξενοδοχεία συνδυάζοντας mystery shopping και ερωτηματολόγια πελατών. Σε ένα πιο τεχνικό επίπεδο, στοιχείο διαφοροποίησης αποτελεί η καταγραφή των προτιμήσεων του πελάτη και η ενημέρωση κάθε ξενοδοχείου στο οποίο κάνει κράτηση σχετικά με αυτές. Αν λοιπόν ένας πελάτης ζήτησε μαλακά μαξιλάρια στην Άνδρο, μαλακά μαξιλάρια θα βρει και στη Ρόδο, χωρίς να χρειαστεί να μπει στον κόπο να τα ξαναζητήσει. Οι προτιμήσεις καταγράφονται από ένα εκπαιδευμένο στέλεχος σε κάθε ξενοδοχείο και περνούν στο κεντρικό μας σύστημα όπου και αποθηκεύονται στη μορφή και για το χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Μια αντίστοιχη πλατφόρμα διάχυσης γνώσης είναι το φόρουμ επικοινωνίας μεταξύ των διευθυντών των ξενοδοχείων. Μέσω αυτού, μπορούν να αναζητούν τεχνογνωσία και να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να αντλούν πληροφόρηση για θέματα τεχνολογίας, μάρκετιγνκ και πωλήσεων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δημιουργεί σημαντική αξία, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη μας το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση.

Πόσο κοντά βρίσκεστε στο στόχο ένταξης 40 ξενοδοχείων στο δίκτυό σας;

Π.Π.: Μέσα στο 2013 θα έχουμε πετύχει το στόχο μας. Βρισκόμαστε ήδη στις 21 μονάδες, θα φτάσουμε τις 30 μέσα στο καλοκαίρι και θα προσθέσουμε κάποιους χειμερινούς προορισμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι αιτήσεις που λαμβάνουμε είναι αρκετές και προέρχονται τόσο από καλά, όσο και από μέτρια ξενοδοχεία τα οποία και είμαστε αναγκασμένοι, βάσει προδιαγραφών, να απορρίπτουμε. Προσπαθούμε να φέρουμε όλα τα ξενοδοχεία στο ίδιο επίπεδο, και αυτό είναι πολύ δύσκολο ακόμη και μεταξύ των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων. Οι προκρατήσεις που ήδη έχουμε δείχνουν ότι η σεζόν που έρχεται θα είναι πολύ καλή.

Ποια τα σχέδια σας όσον αφορά την ένταξη ξενοδοχείων του εξωτερικού;

Π.Π.: Το πρώτο μας βήμα δείχνει ότι θα είναι η Ιταλία. Βρισκόμαστε κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας για δημιουργία κεντρικών γραφείων στη Ρώμη. Ήδη έχουμε πέντε καλές αιτήσεις από ιταλικά ξενοδοχεία και έχουμε ολοκληρώσει την επιθεώρηση ενός στη Βενετία. Έχουμε επίσης αιτήσεις ένταξης και από άλλες χώρες. Η διεθνής επέκταση -αλλά και το οργανωτικό σχήμα που θα επιλέξουμε- έχουν τεράστια στρατηγική σημασία για την εταιρεία, οπότε δε θέλουμε να προβούμε σε βιαστικές κινήσεις. Παράλληλα, δεν επιθυμούμε να εντάξουμε ξενοδοχεία χωρών που θα αποτελούσαν “αθέμιτο” ανταγωνισμό για γειτονικά ελληνικά ξενοδοχεία.

Η ιστοσελίδα και το blog της Trésor Hotels & Resorts διαθέτουν περιεχόμενο που ανανεώνεται καθημερινά. Ποια η σημασία του περιεχομένου αυτού για τη στρατηγική σας;

Π.Π.: Πιστεύουμε φανατικά στο περιεχόμενο και δεν θα ήμασταν καθόλου ικανοποιημένοι εάν η νέα πληροφόρηση στο site μας περιοριζόταν σε πακέτα προσφορών. Αντιμετωπίζουμε το blog μας ως πηγή ενδιαφέρουσας πληροφόρησης για τους πελάτες μας, ανεξάρτητα από το αν επιθυμούν να κάνουν άμεσα μία κράτηση ή όχι. Το περιεχόμενο του blog ανανεώνεται σε καθημερινή βάση από τη δημοσιογραφική μας ομάδα και προβάλλει τόσο γνωστούς, όσο και εναλλακτικούς προορισμούς και ξενοδοχεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, και μετην υποστήριξη του ΕΟΤ, αναλαμβάνουμε και το ρόλο του DMC και προσπαθούμε να αναπτύξουμε προορισμούς που δεν είναι εδραιωμένοι όχι μόνο στην ξένη, αλλά ούτε στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, όλο αυτό το περιεχόμενο που δημιουργείται, βοηθά πολύ σε επίπεδο Search Engine Optimization και στην υψηλή κατάταξή μας στις αναζητήσεις μέσω Google. Κάνουμε επίσης αρκετή διαφήμιση online και, παρά το ότι οι ενέργειες μάρκετινγκ που πραγματοποιήσαμε στο εξωτερικό μέχρι στιγμής ήταν μικρής κλίμακας, ήδη έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο και της Ασίας. Για τους καλοκαιρινούς μας προορισμούς, το 60-70% των κρατήσεων γίνονται από το εξωτερικό.

Από: Ελένη Νικολούλια

 
 

επιστροφή