Travel Secrets

Στεμνίτσα – Ελληνικό – Καρύταινα: Οδοιπορικό στην καρδιά της Γορτυνίας

Στεμνίτσα – Ελληνικό – Καρύταινα: Οδοιπορικό στην καρδιά της Γορτυνίας

Πατρίδα του θεού Πάνα που σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσε τα βουνά της, τόπος ιστορικός που συνδέεται άρρηκτα με την επανάσταση του 1821 και αναμφίβολα ένα από τα πιο γνήσια μέρη της Αρκαδίας, η Γορτυνία εντυπωσιάζει με την άγρια φυσική ομορφιά της και τον ειδυλλιακό τρόπο ζωής που προσφέρει. Επιχειρούμε ένα οδοιπορικό σε τρία πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά της και απολαμβάνουμε την ορεινή γαλήνη στα καλύτερά της. 

Στεμνίτσα

Πρώτη στάση στο οδοιπορικό μας η Στεμνίτσα. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1080 μέτρων στο όρος Μαίναλο, αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και θεωρείται ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας. Τόπος δασώδης και σκιερός, όπως προδίδει η σλάβικη ονομασία της, βρίσκεται κρεμασμένη δίπλα από το φαράγγι του Λούσιου και αποπνέει την πλούσια ιστορία της, με σημαντικότατο ρόλο στην Επανάσταση – έδρα του Κολοκοτρώνη και άτυπη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας για μια ημέρα. Εδώ ο επισκέπτης μυείται στον αυθεντικό ορεινό τρόπο ζωής, που αντανακλάται στα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα αιωνόβια πλατάνια και τη ζωντανή κεντρική πλατεία. Στην πλατεία θαυμάζουμε τον Άγιο Γεώργιο με το όμορφο καμπαναριό και τις αυθεντικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου, πίνουμε τσίπουρο σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία και απολαμβάνουμε γευστικά κρεατικά και σπιτικά γλυκά.

Φωτογραφία: ulrichstill

Ελληνικό

Χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, το Ελληνικό Αρκαδίας ή αλλιώς Μουλάτσι, είναι ένα από τα όμορφα σχεδόν άγνωστα ορεινά χωριά της Ελλάδας, ανάμεσα σε Στεμνίτσα και Καρύταινα. Αποτελεί προστατευόμενο οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος με μερικά από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου σε απόσταση αναπνοής. Εδώ, τα αρώματα της αρκαδικής φύσης «μπλέκονται» με τις μυρωδιές των καμμένων ξύλων από τις καμινάδες, δίνοντας την αίσθηση ενός αληθινά αυθεντικού ελληνικού χωριού, όπου η πέτρα είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής. Κατά τον περίπατό σας, θα γοητευτείτε από τα παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τις πέτρινες βρύσες και κρήνες που στολίζουν το Ελληνικό και προσδίδουν ακόμη περισσότερη αρχοντιά στην παραδοσιακή του όψη.

Καρύταινα

Τελευταία μας στάση ένα χωριό-μεσαιωνικό στολίδι. Η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί ως το Τολέδο της Ελλάδας και μας προσκαλεί να βολτάρουμε σε στενά σοκάκια, κεραμοσκέπαστα αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και να ανηφορίσουμε μέσα από το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού, ως το πετρόχτιστο φράγκικο κάστρο, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και δεσπόζει στο μεγάλο βράχο πάνω από τον οικισμό. Η Καρύταινα αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα γνήσιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με την πέτρα να κυριαρχεί. Πολλά σπίτια και αρχοντικά είναι χτισμένα απο τον 19ο αιώνα και κρύβουν μέσα τους σπάνια κειμήλια και αντικείμενα της μακρόχρονης ιστορίας της.

Διαμονή

Ένα κρυμμένο διαμάντι στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού του Ελληνικού Γορτυνίας, το Elafos Natural Boutique Hotel & Spa είναι η ολοκαίνουργια ξενοδοχειακή άφιξη της Ορεινής Αρκαδίας που προσθέτει δόσεις εκλεπτυσμένης πολυτέλειας στη διαμονή σας, προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση στο spa και δίνει πολλές αφορμές για μια απόδραση γεμάτη εμπειρίες στην πανέμορφη φύση της Πελοποννήσου. 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή