Travel Secrets

Ένα ξενοδοχείο-ταξίδι στην ιστορία της Μάνης

Ένα ξενοδοχείο-ταξίδι στην ιστορία της Μάνης

Ανακάλυψε το ιστορικό ξενοδοχείο της Μάνης που θα σε ταξιδέψει στην πλούσια ιστορία του.

Στέκοντας περήφανα στο λιμάνι του Γερολιμένα από τη δεκαετία του 1870, το ιστορικό ξενοδοχείο Κυρίμαι είναι πλούσιο σε ιστορία, αρχεία, αντικείμενα αλλά και αναμνηστικά από τις εμπειρίες των ανθρώπων που έμειναν και εργάστηκαν σε αυτό ανά τις δεκαετίες. Μια επίσκεψη στο Κυρίμαι μοιάζει με το να περιδιαβαίνεις την 140ετή ιστορία του.

Ταξιδεύοντας πίσω στo 1800

Εκεί ήταν που, περίπου 150 χρόνια πριν, ο Συριανός έμπορος Μιχαήλ Κατσιμάντης και ο Θεόδωρος Κυρίμης, επίσης έμπορος και τότε δήμαρχος της Μέσης Μάνης, συνέλαβαν την ιδέα εκείνη που θα έβαζε τη Μάνη στον εμπορικό χάρτη της τότε ελεύθερης Ελλάδας.

Μανιάτικα προϊόντα άρχισαν να αποστέλλονται μέσω θαλάσσης και να πωλούνται στις αγορές της Ερμούπολης και του Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα πολυάριθμα προϊόντα έβρισκαν τον δρόμο προς το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου.

Εκμεταλλευόμενος τη γενικότερη ανάπτυξη του εμπορίου που ελάμβανε χώρα ανά την περιοχή, ο Θεόδωρος Κυρίμης άρχισε σύντομα να αξιοποιεί την κοινωνική του ισχύ, εξάγοντας τα μανιάτικα προϊόντα σε όλη τη Μεσόγειο. Κάποια στιγμή, 70.000 ζωντανά ορτύκια αποστέλλονταν ετησίως προς κατανάλωση στη Μασσαλία!

Άλμα στο τώρα

Αυτές τις μέρες, το παλιό κατάστημα, η αποθήκη και ο επιβλητικός πύργος έχουν ανακαινισθεί και μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο τελεί υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Κυρίμη. Το όνομα Κυρίμαι προέρχεται από τη βυζαντινή ρίζα του επωνύμου Κυρίμης, δηλαδή, από τη βιβλική φράση «Κύριε ημών».

Η παλιά οιναποθήκη, με την εντυπωσιακή του καμάρα και το παμπάλαιο χρηματοκιβώτιο, αποτελεί τώρα τον χώρο υποδοχής. Δίπλα σε αυτό, η παλιά ξυλαποθήκη στεγάζει εκθέματα, κυρίως αρχεία και άλλα τεκμήρια, όπως επίσης και εκατοντάδες βιβλία, που ήρθαν στο φως κατά τον καθαρισμό του κτηρίου - όλα μαζί ένας πραγματικός θησαυρός που μας ταξιδεύει πίσω σε μια εποχή δόξας – εμπορικής και άλλης – που βίωσε η Ελλάδα κατά τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

Στη δε Σύρο, το εργοστάσιο χρωμάτων του Μιχάλη Κατσιμαντή λειτουργεί ως βιομηχανικό μουσείο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα κτήρια που συγκροτούν σήμερα το ξενοδοχείο Κυρίμαι έχουν ανακαινισθεί από την οικογένεια Κυρίμη με απόλυτη φροντίδα και σεβασμό στην παράδοση. Χρησιμοποιήθηκαν τα αυθεντικά υλικά, κυρίως ξύλο και πέτρα, και η όλη διαδικασία διεκπεραιώθηκε με σύμφωνα την αρχιτεκτονική και τα μεγέθη του κτηρίου.

Ζήστε ονειρεμένα Σαββατοκύριακα Νοεμβρίου πάνω στο κύμα του Γερολιμένα στο Κυρίμαι Hotel.  Απολαύστε μαγικές αποδράσεις από 150 ευρώ/2 διανυκτερεύσεις. 

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • 2 διανυκτερεύσεις για δύο άτομα
  • Πρωινό 
  • Free Wi-Fi
  • Όλους τους φόρους



Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή