Travel Secrets

Δοκιμάζουμε τα βραβευμένα τυριά της Ίου

Δοκιμάζουμε τα βραβευμένα τυριά της Ίου

Ένα νησί με τόσες ομορφιές δεν θα μπορούσε παρά να... διαθέτει ακόμη τόσες, νόστιμες και βραβευμένες!

Ανακαλύπτουμε τα νόστιμα και ιδιαίτερα τυριά της Ίου, ορισμένα από τα πιο νόστιμα των Κυκλάδων:

Νιώτικο Κεφαλοτύρι: Σκληρό τυρί κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου. Παράγεται με χιλιόχρονη συνταγή όπως εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, ενώ έχει διακριθεί και απολαμβάνει την υποστήριξη του Slow Food, ως παραδοσιακό τυρί.

Γραβιέρα: Σκληρό τυρί κυρίως από αγελαδινό γάλα. Ταιριάζει θαυμάσια σε όλες τις συνταγές της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Ξινό: Αλοιφώδες άσπρο τυρί με ελαφριά υπόξινη γεύση που συντροφεύει ευχάριστα την ντομάτα και την κάπαρη στη σαλάτα και τον ντάκο.

Σκοτύρι: Τυρί αλοιφώδους υφής με πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι, που παράγεται στους ορεινούς όγκους του νησιού και προστίθεται σε μικρή ποσότητα στο προϊόν. Ανήκει στην κατηγορία των ανακατασκευασμένων τυριών δεδομένου ότι προέρχεται από μίγμα μυζήθρας και κεφαλοτυριού. Την 1η Νοεμβρίου 2008 το σκοτύρι απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τυριού – Αλλαντικού “Άρωμα και Γεύση Ελλάδας”. Επίσης στην Κατηγορία “Ελληνικό Τυποποιημένο Προϊόν” απέσπασε το Βραβείο Gourmet 2009 – 2010 (Περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας, τ. 78, Ιουνίου 2010) με το σχόλιο: “Πικάντικο, πλούσιο και δυναμικό, είναι ένα τυρί εξαιρετικών αξιώσεων που θα μπορούσε να βρίσκεται στη λίστα κάθε εστιατορίου”.

Μυζήθρα: Μαλακό τυρί που αποτελεί μέρος της τυροκόμησης του νιώτικου κεφαλοτυριού και παράγεται από το τυρόγαλα με την προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος. Είναι περιζήτητη στα γύρω νησιά λόγω ποιότητας και γεύσης. Οι μυληθρόπιτες Ίου και τα μακαρόνια με μυζήθρα είναι δύο από τα πιάτα άλλωστε, που αξίζει να δοκιμάσετε ερχόμενοι εδώ. Δεδομένου ότι η μυζήθρα διατίθεται φρέσκια, είναι αφράτη και σχετικά ανάλατη. Στην Κατηγορία “Ελληνικό Τυποποιημένο Προϊόν” απέσπασε διάκριση Gourmet 2009 – 2010 η νιώτικη μυζήθρα (Περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας, τ. 78, Ιουνίου 2010) με το σχόλιο: “Τυρί με πολύ καλή υφή, λεπτότητα που αφήνει δυνατή επίγευση διαρκείας”.

Στο Ios Palace Hotel & Spa, πάνω από τη βραβευμένη παραλία του Μυλοπότα, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και να μάθετε πώς μπορείτε να τα προμηθευτείτε.

Για τις κρατήσεις σας στο ξενοδοχείο, καλέστε: 210 8981884

Από: Ελένη Νικολούλια

 
 

επιστροφή