Travel Secrets

Το μονοπάτι του ονείρου, από τα Φηρά στην πανέμορφη Οία

Το μονοπάτι του ονείρου, από τα Φηρά στην πανέμορφη Οία

Η Σαντορίνη δικαίως θεωρείται ένα από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο! Η επιβλητική καλντέρα και η συγκλονιστική θέα στο ηφαίστειο, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι διάσημο στα πέρατα της γης, a must see για κάθε τουρίστα που σέβεται τον εαυτό του! Μπορείτε να το απολαύσετε μέσα από την άνεση του ξενοδοχείου σας, αν αυτό βρίσκεται πάνω στην Καλντέρα, μπορείτε όμως να παρακολουθήσετε όλη την διαδικασία της δύσης απολαμβάνοντας παράλληλα μια από τις ωραιότερες διαδρομές πεζοπορίας, ακολουθώντας το μονοπάτι κατά μήκος της Καλντέρας, που ξεκινάει από τα Φηρά, περνάει από το Ημεροβίγλι και καταλήγει στην Οία. Για να μην μπερδευτείτε, εμείς  το ψάξαμε, και στο santorini.gr βρήκαμε αναλυτικά την διαδρομή  την οποία παρουσιάζουμε:

Φηρά-Ημεροβίγλι-Οία 

Εκπληκτική διαδρομή την οποία αξίζει να κάνετε ολόκληρη ή τμήμα της. Η συνολική απόσταση από τα Φηρά ως την Οία είναι 9 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες. Οι υψομετρικές διαφορές είναι πολύ μικρές. Στο μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού θα βαδίζετε κοντά στο χείλος της Καλντέρας. Ξεκινάτε από τα Φηρά και ακολουθείτε τις πινακίδες για το τελεφερίκ. Περνάτε από μπροστά του και συνεχίζετε προς το Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Νομικός. Σε 20' από το τελεφερίκ θα έχετε φτάσει στον Άγιο Γεράσιμο, ανάμεσα στα Φηρά και το Φηροστεφάνι. Θα μπείτε στον εσωτερικό δρόμο που διασχίζει τον όμορφο οικισμό και στην πορεία σας προς το Ημεροβίγλι θα αντικρύσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Διασχίζετε και αυτόν τον οικισμό και όταν φτάσετε στον Άγιο Γεώργιο αξίζει να κάνετε μια στάση για να θαυμάσετε το ηφαίστειο από το προαύλιό του. Πιο κάτω στο δρόμο σας θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Κατηφόρη, επάνω από τον Σκάρο. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αριστερά, θα περπατήσετε στη χερσόνησο με τα ελάχιστα ερείπια της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού και θα χαρείτε μοναδική θέα. Απο μονοπάτι θα φτάσετε και στην Παναγία Θεοσκέπαστη, προς τα δυτικά του Σκάρου.

Επιστρέφοντας, συνεχίζετε στο σοκάκι δίπλα από τον Άγιο Ιωάννη και προχωράτε σε έναν χωματόδρομο στον οποίο υπάρχει σειρά ξενοδοχείων. Το πρώτο μικρό τμήμα ξεκάθαρου μονοπατιού, έξω από το Ημεροβίγλι, θα σας φανεί μαγικό καθώς χαρίζει υποβλητική θέα. Μια από τις παρακάμψεις που αξίζει να κάνετε θα σας φέρει (κοντά στο τέλος της σειράς των ξενοδοχείων) στον Άγιο Αντώνιο. Το κατηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι οδηγεί μετά από μια διαδρομή διάρκειας 5-10' στο εκκλησάκι.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και ανηφορίζετε αρχικά δεξιά από τον Άγιο Μάρκο για να φτάσετε στο ιδιωτικό εκκλησάκι του Μικρού Προφήτη Ηλία, πάνω από το Ημεροβίγλι (στο σημείο μπορείτε να έρθετε και με αυτοκίνητο). Για πολλούς το ομορφότερο τμήμα του μονοπατιού ξεκινάει από τον Προφήτη Ηλία. Θα σας καθοδηγήσει η πινακίδα που δείχνει προς την Οία, ώστε να κατηφορίσετε μέχρι να συναντήσετε τον αυτοκινητόδρομο στη διασταύρωση για Πόρι. Συνεχίστε προσεκτικά για 300μ. πάνω από τον ασφαλτόδρομο και θα ξαναβρείτε το μονοπάτι κοντά στο διάσελο. Από εδώ και πέρα ανηφορίζετε στο Μαύρο Βουνό που φημίζεται για τους ιριδισμούς του την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Στην κορυφή θα αντικρύσετε το εκκλησάκι του Σταυρού και θα απολαύσετε την πανοραμική εικόνα της Οίας. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε προς τον Προφήτη Ηλία της Οίας (10') και θα περάσετε το εργοστάσιο αφαλάτωσης (άλλα 5'). Από εδώ ακολουθείτε τον ασφαλτόδρομο, ή ένα σύντομο μονοπάτι, για να μπείτε στον οικισμό της Οίας.

Για την επιστροφή σας στα Φηρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί (+30 22860 22555, πιάτσα Φηρών) ή λεωφορείο.           

Από: Αμαλία Μέη

 
 

επιστροφή