Travel Secrets

Πάσχα στη Μάνη: Μια ξεχωριστή εμπειρία

Πάσχα στη Μάνη: Μια ξεχωριστή εμπειρία

Η Μάνη την άνοιξη ντύνεται στα χρώματα των αγριολούλουδων, ευωδιάζει από τα αρώματα της φύσης και μοιράζεται με τον επισκέπτη κατανυκτικά έθιμα με φόντο το πέτρινο τοπίο.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Μάνης είναι το ζύμωμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ζυμώνονται οι παραδοσιακές λαμπριάτικες κουλούρες, που κρύβουν το μυστικό της επιτυχίας τους στο επτάζυμο ζυμάρι. Από την Αρεόπολη και τον Πύργο του Διρού ως τον Γερολιμένα και το Πόρτο Κάγιο, τα σπίτια και οι φούρνοι μοσχοβολούν από λαμπριάτικα κουλουράκια.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα κατανυκτική στην Αρεόπολη, το Φλομοχώρι αλλά και τον Γερολιμένα, ενώ το βράδυ της Ανάστασης ολόκληρος ο μανιάτικος ουρανός φωτίζεται με πολύχρωμα βεγγαλικά.

Για μια ξεχωριστή εμπειρία Ανάστασης, o προορισμός σας είναι το Λεωνίδιο, όπου εκτυλίσσεται ένα ιδιαίτερο έθιμο. Στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη», κάτοικοι και επισκέπτες απελευθερώνουν χιλιάδες χρωματιστά αερόστατα, τα οποία γεμίζουν τον ουρανό με φωτεινές κουκίδες, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό και κατανυκτικό θέαμα! Φυσικά, βεγγαλικά και βαρελότα συντροφεύουν τα αερόστατα στο ταξίδι τους προς τον ουρανό.

Την Κυριακή του Πάσχα, στις δύο το μεσημέρι χτυπούν οι καμπάνες για τη δεύτερη Ανάσταση, ενώ μετά τη Λειτουργία σειρά έχει το κάψιμο του Ιούδα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, τα χωριά της Μάνης τηρούν το ξεχωριστό μανιάτικο έθιμο της Λιτανείας, όπου οι πιστοί ακολουθούν τους ιερείς κρατώντας εικόνες και σταυρούς. 

Οδοιπορικό

Ο γαλήνιος Γερολιμένας είναι από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής, σε απόσταση 50 χλμ από το Γύθειο. Στην αγκαλιά της Μέσα Μάνης, στο μαγευτικό ακρωτήρι του Κάβο Γκρόσσο, το ήπια αναπτυσσόμενο λιμανάκι  υπόσχεται να σας μυήσει στην επιβλητική και ανόθευτη ομορφιά του. 

Ο δρόμος που ενώνει τον Γερολιμένα με την Αρεόπολη αρκεί για να αποδώσει στο έπακρο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη “ραχοκοκαλιά” της Μάνης, μιας και η διαδρομή ελίσσεται μοναδικά κάτω από τις πλαγιές του όρους Σαγγιάς ενώ ταυτόχρονα τα μικρά της παρακλάδια εισβάλλουν τόσο αρμονικά στα πανέμορφα, μανιάτικα χωριά με τις απέραντες εκτάσεις των ελαιώνων και τις τόσο ιδιαίτερες φραγκοσυκιές.

Με κατεύθυνση την Αρεόπολη, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, φτάνετε στον Πύργο Διρού και στα διάσημα σπήλαια που αξίζουν την επίσκεψή σας. Τα σπήλαια του Διρού είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και ομορφότερα σπήλαια στον κόσμο και άρχισαν να σχηματίζονται πριν από εκατοντάδες χρόνια. Θα τα ανακαλύψετε μέσα από μια διαδρομή-βαρκάδα πραγματική εμπειρία.

Στη συνέχεια ταξιδέψτε ως την Αρεόπολη, την πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης που αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα χωριά της περιοχής και αφορμή για μια μοναδική εκδρομή στην Πελοπόννησο. Χτισμένη στο κέντρο της Χερσονήσου της Μάνης και σε υψόμετρο 250 μ., η Αρεόπολη κόβει στα δύο την οροσειρά του Ταϋγέτου, ενώ στα δυτικά της προσφέρει υπέροχη θέα στον πανέμορφο Μεσσηνιακό κόλπο.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη, το Λιμένι είναι ίσως ο πιο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός της Μέσα Μάνης που καθηλώνει με την άγρια ομορφιά του, έτσι όπως ξεπροβάλλει μέσα σε έναν μικρό όρμο με σχεδόν διάφανα νερά, μεταξύ Οιτύλου και Αρεόπολης.

Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στο Γύθειο, την όμορφη ιστορική κωμόπολη με το νησιωτικό άρωμα. 

Photo by @minogiannisvalantis

Διαμονή

Στεγασμένο σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα του 19ου αιώνα στον Γερολιμένα, λίγο πριν από το νοτιότερο σημείο της Μάνης, το βραβευμένο ιστορικό ξενοδοχείο Kyrimai Hotel χαρίζει την απόλυτη εμπειρία διαμονής πάνω στο κύμα, με φόντο το επιβλητικό Κάβο Γκρόσο. Το Kυρίμαι δεν είναι απλά ένα ακόμα boutique ξενοδοχείο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Τα δωμάτιά του αντικρίζουν την κρυστάλλινη θάλασσα αλλά και το αγέρωχο τοπίο της περιοχής, ενώ η βραβευμένη κουζίνα του με επικεφαλής την Σταυριανή Ζερβακάκου, υιοθετεί ντόπια στοιχεία που έχουν αντέξει στον χρόνο, αλλά με μοντέρνα αισθητική.

Αφεθείτε στον ήχο των κυμάτων που αγγίζουν απαλά την ακτή και ζήστε μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Κτισμένο πάνω στο κύμα, το ξενοδοχείο Κυρίμαι προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία, αφού μπορούν να νανουριστούν, σχεδόν κυριολεκτικά, από τον ήχο του παφλασμού που σκάει απαλά στην ακτή.

Γιατί να κάνω κράτηση με την Trésor

Εγγύηση καλύτερης τιμής

Αποκλειστικές εκπτώσεις έως 30% για τα μέλη του TClub

Δωρεάν αναβάθμιση δωματίου (κατόπιν διαθεσιμότητας)

Κρασί και τοπικές λιχουδιές κατά την άφιξη

Συγκέντρωση πόντων ανά διανυκτέρευση

Δεν είστε μέλος του TClub; Εγγραφείτε εύκολα & δωρεάν, εδώ

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε FacebookTwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή