Travel Secrets

Ανακαλύψτε το χωριό-φάντασμα της Κέρκυρας

Ανακαλύψτε το χωριό-φάντασμα της Κέρκυρας

Cover photo: Taverna The Old Perithia

Στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας, ένα χωριό-φάντασμα σας προσκαλεί για μυστηριακούς, γαλήνιους περιπάτους ανάμεσα σε εγκαταλειμμένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και φαγητό σε γραφικά ταβερνάκια.

Φωλιασμένη στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα, μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο και σε υψόμετρο 450 μέτρων, η Παλιά ή Άνω Περίθεια είναι το αρχαιότερο χωριό του νησιού των Φαιάκων και είναι γνωστό τουλάχιστον από το 300 π.Χ., όταν ένα καταστροφικό τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Κέρκυρας.

Η θέση του καθορίστηκε από τον φόβο των πειρατών, των επιδρομών και της ελονοσίας, ενώ πολλές είναι οι ερμηνείες για τη προέλευση του ονόματός του, με την επικρατέστερη να ισχυρίζεται ότι προέρχεται από το «Περι-θέα», καθώς το χωριό είναι θεατό από τα βουνά που το περικλείουν.

Χαρακτηρισμένη από το 1980 ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, η Παλιά Περίθεια αποτελεί εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής και μέτρου, απαριθμώντας περίπου 130 σπίτια, που βασίζονται ως επί το πλείστον στη βενετική αρχιτεκτονική και είναι κατασκευασμένα από πέτρα, όπως και τα καλντερίμια του χωριού. Χτισμένες περιμετρικά του χωριού, οι οκτώ εκκλησίες της Άνω Περίθειας εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, ενώ στην είσοδο στέκεται το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, που αποτελεί ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, το χωριό άρχισε να εγκαταλείπεται από τους μόνιμους κατοίκους του, με μόλις δύο να διαμένουν πλέον στο ερειπωμένο πέτρινο χωριό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η μυστηριώδης αύρα της Παλιάς Περίθειας προσελκύει τους ταξιδιώτες του νησιού, οι οποίοι συνδυάζουν την επίσκεψή τους στο εγκαταλειμμένο χωριό με ένα παραδοσιακό γεύμα στα γραφικά ταβερνάκια.

Η Άνω Περίθεια βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από την Πόλη της Κέρκυρας και 8 χλμ. μακρυά από την Κασσιόπη. 

Photo: Taverna The Old Perithia

Φαγητό

Η Παλιά Περίθεια, 2663098055

Ωγνίστρα, 2663 098050

Διαμονή

Για τη διαμονή σας στη Βόρεια Κέρκυρα, επιλέξτε το ξενοδοχείο Bella Mare Hotel, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τη γαλήνια ατμόσφαιρα και την ομορφιά του τοπίου με τις πολυτελείς εγκαταστάσεις, τις πλήρως ανακαινισμένες επιλογές διαμονής και την αυθεντική φιλοξενία. Περιτριγυρισμένο από ένα μαγευτικό σκηνικό και κυριολεκτικά βουτηγμένο στο πράσινο, το Bella Mare Hotel βρίσκεται μόλις 1,5 χλμ. από την Κασσιόπη, σε μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς στη βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία Αυλάκι, με υπέροχη πανοραμική θέα στο πράσινο Κέρκυρας και τα τυρκουάζ νερά του Ιονίου.

 Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή