Travel Secrets

5+1 αφορμές να ετοιμάσετε βαλίτσα για την Αστυπάλαια

5+1 αφορμές να ετοιμάσετε βαλίτσα για την Αστυπάλαια

Είναι Δωδεκανήσια αλλά έχει κλέψει κάτι από την ομορφιά των Κυκλάδων. Έχει μια Χώρα καρτποσταλικής ομορφιάς αλλά και ένα γοητευτικό ενετικό κάστρο με ιστορία αιώνων. Είναι σοφιστικέ και εναλλακτική αλλά συγχρόνως προσιτή και ανεπιτήδευτη. Η συναρπαστική «πεταλούδα» του Αιγαίου σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή εμπειρία απόδρασης κι εμείς σας δίνουμε 5+1 αφορμές να την ανακαλύψετε πριν τις ορδές των τουριστών του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Για να βολτάρετε στα σοκάκια της Χώρας          

Σαν ένα πάλλευκο πέπλο που απλώνεται αμφιθεατρικά ως την κορυφή του ενετικού κάστρου, η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο νησί και ένας από τους λόγους να επιστρέφετε εδώ ξανά και ξανά. Στην κεντρική της πλατεία θα φωτογραφηθείτε με φόντο τους 8 παραδοσιακούς ανεμόμυλους, θα πιείτε καφέ πλάι στο μνημείο των πεσόντων και αφού απολαύσετε ολόφρεσκα μεζεδάκια στο ιστορικό «Καφενείο του Μουγκού» απέναντι από το Δημαρχείο, θα ακολουθήσετε τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν στο Κάστρο, απολαμβάνοντας τη διαδρομή ανάμεσα σε πανέμορφα σπιτάκια με μπλε παραθυρόφυλλα, κουκλίστικες αυλές στολισμένες με γεράνια και πανέμορφα εκκλησάκια.

Για να σκαρφαλώσετε στο Κάστρο Querini

Το βενετσιάνικο κάστρο Querini είναι το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Αστυπάλαιας. Χτισμένο στην κορυφή της κατάλευκης Χώρας, στέκεται αγέρωχο και σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον 15ο αιώνα. Τα χαρακτηριστικά ξώκαστρα –τα σχεδόν κολλητά πάλλευκα σπίτια, που ήταν κατοικημένα έως το 1956, σας καλωσορίζουν στη βάση του Κάστρου και σας μυούν στην τοπική αρχιτεκτονική. Τη βόλτα σας εδώ αποχαιρετά η γαλανόλευκη εκκλησία της Πορταΐτισσας αλλά και ο Άγιος Γεώργιος, με τα περίτεχνα καμπαναριά. Εδώ θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο, ενώ θα ζήσετε και την εμπειρία της πιο όμορφης ανατολής του νησιού.

Για να ακολουθήσετε σηματοδοτημένα μονοπάτια

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Αστυπάλαια προσφέρει δύο βασικές πεζοπορικές διαδρομές. Η πρώτη βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και ξεκινά από το Λιβάδι, διασχίζει τον Άγιο Βασίλειο και το Τζανάκι και συνεχίζει προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, τα Καμινάκια και τις Βάτσες. Η δεύτερη διαδρομή εντοπίζεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και περνά από τη Μαλτεζάνα, το Βρυσί, τον Καστελλάνο, την εκκλησία της Παναγίας της Πουλαριανής, ενώ καταλήγει στο Έξω Βαθύ. Όσοι τολμήσουν την εμπειρία της πεζοπορίας, θα αποζημιωθούν από τη θέα της Χώρας και του Κάστρου να ξεπροβάλλει από τα πιο αναπάντεχα σημεία.

Για να γευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα

Στην αρχαιότητα η Αστυπάλαια ονομαζόταν Ιχθυόεσσα, γεγονός που προϊδεάζει ότι εδώ θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια. Ανάμεσα στις τοπικές συνταγές που ξεχωρίζουν είναι η τοπική κακαβιά, οι ξεχωριστοί χταποδοκεφτέδες, τα πουγκιά με κοπανιστή και μέλι που συνδυάζουν αναπάντεχα το γλυκό και το αλμυρό και τα ραντιστά που παντρεύουν τις φακές με το ψιλοτριμμένο ζυμάρι. Προμηθευτείτε οπωσδήποτε κιτρινοκούλουρα, τα παραδοσιακά παξιμάδια του νησιού με χλωρή και τοπικό σαφράν, αλλά και θυμαρίσιο μέλι που ξεχωρίζει για το καταπληκτικό άρωμα και τη γεύση του.

Για να εξερευνήσετε το Έξω νησί

Μια στενή λωρίδα γης χωρίζει το «Μέσα» από το «Έξω» νησί, χαρίζοντας το σχήμα της πεταλούδας στην Αστυπάλαια. Οδηγήστε με κατεύθυνση προς τα ανατολικά για να ανακαλύψετε τη Μαλτεζάνα ή αλλιώς Ανάληψη, τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό μετά τη Χώρα. Λέγεται ότι δανείστηκε το όνομά της από τους Μαλτέζους πειρατές κι εδώ θα απολαύσετε βόλτες πλάι στο κύμα σε ένα αυθεντικά νησιωτικό σκηνικό.

Για την πιο ξεχωριστή διαμονή με θέα στο Μεσαιωνικό Κάστρο

Για μια ειδυλλιακή απόδραση με φόντο το Αιγαίο και το κάστρο της Αστυπάλαιας, κάντε check-in στις Melograno Villas, την πιο ξεχωριστή πρόταση διαμονής στην καρδιά της πεταλούδας του Αιγαίου. Σε ένα ονειρεμένο σκηνικό περιτριγυρισμένες από το απέραντο γαλάζιο, οι πλήρως εξοπλισμένες βίλες Verde, Bianca και Ble παντρεύουν την αληθινή πολυτέλεια και την ιδιωτικότητα με την απαράμιλλη αισθητική και τις υπηρεσίες 5 αστέρων, συνθέτοντας έναν επίγειο παράδεισο φιλοξενίας. Απολαύστε πρωινό με θέα στην ιδιωτική σας βεράντα, βουτήξτε στο εξωτερικό Jacuzzi, ενώ θαυμάζετε το φωτισμένο κάστρο και ζήστε μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία, στις Melograno Villas. Κάντε κράτηση στο www.tresorhotels.com ή στο 210-8981884 και απολαύστε δωρεάν room upgrade, late check-out, κρασί και τοπικά εδέσματα κατά την άφιξή σας!

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή