Travel Secrets

Τα top αξιοθέατα στο Μέτσοβο

Τα top αξιοθέατα στο Μέτσοβο

Ταξίδι σε έναν από τους γραφικότερους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, το Μέτσοβο, για να επισκεφθείτε τα top αξιοθέατα που θα σας μυήσουν στην ιστορία του τόπου. Ανακαλύψτε τα παρακάτω:

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο αποτελεί μουσείο νεοελληνικής τέχνης, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ

Επισκεφθείτε το διάσημο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο για να απολαύσετε μια ατμοσφαιρική περιήγηση στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού, στην ιστορία του οινοποιείου και στη διαδικασία της οινοπαραγωγής. Η ξενάγηση ακολουθεί μια μοναδική εικαστική διαδρομή στα κελάρια του οινοποιείου με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Πέμπτη ως Δευτέρα από τις 10πμ ως τις 4μμ. Η τελευταία ξενάγηση ξεκινάει στις 3μμ.

Λαογραφικό Μουσείο Αρχοντικό Τοσίτσα

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως «Αρχοντικό», είναι ένα απ’ τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο και λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα και διατηρεί τη φιλοσοφία του "ανοιχτού μουσείου", με πολύτιμα αντικείμενα και πλούσιες συλλογές να αναδεικνύονται στο φυσικό τους χώρο, μέσα στις αίθουσες, τους στάβλους, τις αποθήκες και τα μεγάλα σαλόνια του παλιού αρχοντικού. 

Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα

To λαογραφικό μουσείο Τσανάκα στεγάζεται στο παλαιό πέτρινο αρχοντικό οίκημα της οικογένειας Βενέτη στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου (Γρηγορίου Τσανάκα 1) και είναι μουσείο μετσοβίτικης – βλάχικης τέχνης του Μετσόβου. Το λαογραφικό μουσείο δέχεται επισκέπτες κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από 9πμ έως 2μμ.

Ναός Αγίου Γεωργίου

Στο κέντρο του Αβερώφειου Κήπου, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μετσόβου, ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βασιλικής με τρούλο και φιλοξενεί εικόνες που χρονολογούνται από το 1709.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Δίπλα στον Μετσοβίτικο ποταμό, είναι το μοναδικό μοναστήρι που βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και χρονολογείται από το 1754. Εκεί θα θαυμάσετε υπέροχες τοιχογραφίες και εικόνες του 17ου αιώνα. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιείται ένα μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της.

Μετσοβίτικος Ποταμός

Παραπόταμος του Αράχθου, ο ποταμός Μετσοβίτικος ρέει στα «πόδια» του παραδοσιακού οικισμού του Μετσόβου και εντυπωσιάζει με τις κατάφυτες όχθες του αλλά και την πλούσια, σπάνια ορνιθοπανίδα του.

Ιωάννινα

Μόλις 30 λεπτά από το Μέτσοβο, μέσω Εγνατίας, η ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων αξίζει την επίσκεψη του ταξιδιώτη.

 

Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)

Απολαύστε την άγρια ομορφιά της «Ζεστής Κοιλάδας» ή αλλιώς Βάλια Κάλντα, του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου που ιδρύθηκε το 1966. Τα κρυστάλλινα νερά του Αώου, τα κατάφυτα δάση από πεύκα και οξιές, η πλούσια χλωρίδα αλλά και η σπάνια πανίδα (αρκούδες, αγριόγατοι, υδρόβια θηλαστικά κλπ), αποδεικνύουν την τεράστια οικολογική αξία του Δρυμού της Πίνδου.

Λίμνη Πηγών Αώου

Περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, στην τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου θα θαυμάσετε ίσως το πιο συγκλονιστικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ορεινή λίμνη της Ελλάδας, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδια και αξίζει αναμφίβολα την επίσκεψη του ταξιδιώτη.

Βωβούσα 

Σε απόσταση μόλις 45 λεπτών από το Μέτσοβο, η Βωβούσα ανήκει στα Ζαγοροχώρια και αξίζει την επίσκεψή σας για να θαυμάσετε ένα από τα ομορφότερα πέτρινα μονότοξα γεφύρια της Ηπείρου. 

Διαμονή

Χτισμένο στο κέντρο του Μετσόβου, το πετρόχτιστο ξενοδοχείο Aroma Dryos Eco & Design Hotelπροσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία χαλαρωτικής και ατμοσφαιρικής διαμονής, αλλά και το ιδανικό ορμητήριο απ’ όπου μπορεί να ανακαλύψει κανείς τις ομορφιές της Πίνδου. Νιώστε την αγκαλιά της φύσης τριγύρω σας, αισθανθείτε τη ζεστασιά του τζακιού σε ένα από τα 16 υπερπολυτελή δωμάτια του ξενοδοχείου και απολαύστε το αυθεντικό Ελληνικό Πρωινό, θαυμάζοντας την ασύλληπτη θέα στα βουνά της Πίνδου και τα παραδοσιακά σπίτια του Μετσόβου.  

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest!

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή