Travel Secrets

Φαράγγι του Λούσιου: Ασύλληπτη φύση, χιλιάδες χρώματα και ιστορία

Φαράγγι του Λούσιου: Ασύλληπτη φύση, χιλιάδες χρώματα και ιστορία

Cover photo © ellinikogortynias.gr

Ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας προσκαλεί τον ταξιδιώτη να νιώσει ένα με την ασύλληπτη φύση της Αρκαδίας και να αισθανθεί την ιστορία του τόπου, ακούγοντας τα σιγοψιθυρίσματα από τις νύμφες που έλουσαν το νεογέννητο Δία στον ποταμό Λούσιο.

Το φαράγγι του Λούσιου είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου, όχι μόνο χάρη στην οργιώδη φύση του και την παρθένα ομορφιά του, αλλά και λόγω της ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας του.

Το εντυπωσιακό φαράγγι,  μήκους 15 και πλάτους 2 χιλιομέτρων, διασχίζεται από τον ποταμό Λούσιο, που λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή στις παγωμένες πηγές του (πηγές των Αθανάτων), έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα, έπειτα από εντολή του Κρόνου. Κυλώντας ορμητικά ανάμεσα σε ένα ασύλληπτο τοπίο που προκαλεί δέος και θαυμασμό, ο ποταμός Λούσιος χωρίζει στα δύο την ομώνυμη κοιλάδα, για να καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στο χωριό Καρύταινα.

Η οργιώδης βλάστηση, γεμάτη από έλατα, κυπαρίσσια, αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη, τα χιλιάδες χρώματα της φύσης και τα μεθυστικά αρώματα της πλούσιας χλωρίδας, συνδυάζονται με το άγρια, απότομα βράχια του φαραγγιού, συνθέτοντας ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που κόβει την ανάσα.

Λαξεμένες στους απόκρημνους βράχους του φαραγγιού, συναντάμε τις δύο πιο ιστορικές μονές της περιοχής, τη Μονή του Φιλοσόφου και τη Μονή του Προδρόμου. Αιωρούμενη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού, η πρώτη χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και αποτελεί την πιο παλαιά μονή της Αρκαδίας και ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Σχεδόν απέναντη, πάνω από την αριστερή όχθη του Λούσιου, το ιστορικό μοναστήριου του Τίμιου Προδρόμου λέγεται ότι χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα και μοιάζει σχεδόν μετέωρο.

Σήμερα το φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος υπό την προστασία του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί χώρο υψηλής οικολογικής προστασίας. Η πρόσβαση σε αυτό πραγματοποιείται μέσω πεζοπορίας, ανάμεσα σε διαδρομές και μονοπάτια που καταλήγουν στην Αρχαία Γόρτυνα και το χωριό Ελληνικό και αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. 

Photos © ellinikogortynias.gr

Ανακαλύψτε το φαράγγι του Λούσιου με ορμητήριο το χωριό Ελληνικό και το Elafos Natural Boutique Hotel & Spa, το ολοκαίνουργιο spa hotel που προσθέτει δόσεις εκλεπτυσμένης πολυτέλειας στη διαμονή σας, υπόσχεται στιγμές ηρεμίας πλάι στο τζάκι, προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση στο spa και δίνει πολλές αφορμές για μια απόδραση γεμάτη εμπειρίες στην πανέμορφη φύση της Πελοποννήσου. 

Για πληροφορίες και κρατήσεις, καλέστε στο 210-8981884 ή στείλτε e-mail στο info@tresorhotels.com 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Trésor Hotels & Resorts σε TwitterInstagram και Pinterest! 

Από: Ανθή Σασματζόγλου

 
 

επιστροφή